Čo vybaviť ak pracujem na dohodu popri RD?

tanyja
15. sep 2011

Ahojte, poberám rodičovský príspevok, malý má už takmer 2 roky, a hľadám si prácu. Našla som ponuku, kde je možná práca na Dohodu o vykonaní práce. Na úrade práce evidovaná nie som, pretože pred nástupom na MD som pracovala ako záskok v jednej firme. Chcela by som vedieť, či je pri Dohode o vykonaní práce stanovený nejaký limit: hodiny, respektíve plat, či sa to počíta do dôchodku a či musím niekde nahlásiť zmenu, že pracujem, vrelá vďaka za vaše rady. 😉

liz_lemon
15. sep 2011

§ 226 Dohoda o vykonaní práce
(1) Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce.
(2) Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce.
(3) Pracovná úloha sa musí vykonať v dohodnutej dobe, inak môže zamestnávateľ od dohody odstúpiť. Zamestnanec môže od dohody odstúpiť, ak nemôže pracovnú úlohu vykonať preto, že mu zamestnávateľ neutvoril dohodnuté pracovné podmienky. Zamestnávateľ je povinný nahradiť škodu, ktorá mu tým vznikla.
(4) Odmena za vykonanie pracovnej úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce. Medzi účastníkmi možno dohodnúť, že časť odmeny bude splatná už po vykonaní určitej časti pracovnej úlohy. Zamestnávateľ môže odmenu po prerokovaní so zamestnancom primerane znížiť, ak vykonaná práca nezodpovedá dohodnutým podmienkam.
(5) Ak zamestnanec zomrie pred splnením pracovnej úlohy a zamestnávateľ môže jej výsledky použiť, právo na odmenu primeranú vykonanej práci a právo na náhradu účelne vynaložených nákladov nezaniká a stáva sa súčasťou dedičstva.

do dochodku sa ti to nerata, lebo sa z toho neplatia odvody do socialnej poistovne
ak si na rodicovskej dovolenke, tak to nemusis nikde hlasit

tanyja
autor
16. sep 2011

@liz_lemon dohodnutá cena za prácu je nejako ohraničená alebo je to len čisto na dohode, čiže príklad, keby mi napísali do dohody: mesačný plat 1000€ , je to ok? a čo sa týka hodinovo, myslím, že to je ok, pretože ak mi to klapne, budem robiť z domu, zatiaľ sme sa na ničom nedohodli, iba zbieram informácie, kedže títo dnešní zamestnávatelia dokážu človeka oklamať aj o to posledné, čo má... 😖

liz_lemon
16. sep 2011

nie je nijako ohranicena, jediny limit su tie hodiny

tanyja
autor
17. sep 2011

@liz_lemon takže relatívne je jedno, koľko by som zarobila a platím si sama odvody, alebo štát? teda počas poberania RP, už ked mi skončí RP mi je jasné, že sama si budem musieť platiť, teda ak nezmením pracovisko, možno znova nakoniec skončím ako opatrovateľka v AT , hoc nerada kvôli malému, ale z lásky a zo vzduchu sa žiť nedá 😵

liz_lemon
17. sep 2011

@tanyja ak by si sa po rodicovskej dovolenke zaregistrovala na UP (aby stat za teba platil zdravotne), tak by si bola obmedzena vyskou zarobku, je to nejak do 136 EUR (ak sa to nezmenilo)
ale pozor stat plati len zdravotne, socialne odvody si platis sama, ale samozrejme nie je to povinne, takze si ich nemusis platit
ak sa nezaregistrujes na UP, budes si musiet platit zdravotne, lebo to je povinne

tanyja
autor
17. sep 2011

@liz_lemon ja som si to platila ešte ako au-pair a veru oplatilo sa, dostala som podporu 😀 , no čo, všetko má svoje za a proti a tiež som bola ako dobrovoľne nezamestnaná a všetko som si platila vo vyššej sume
ja len dúfam, že na UP nebudem musieť ísť, no uvidíme ako povedal slepý
a dúfam, že vám sa dovtedy podarí mať mimi 😉