Čo v prípade, keď žena nemá nárok na materskú?

9. sep 2021

Ahojte, čo v prípade že žena nemá nárok na vyplácanie materskej dovolenky, ide pred pôrodom na neplatenú materskú dovolenku ? A čo v prípade nepracujúcej ženy? Musí byť žena doma alebo je to na nej ? Lebo poznám aj take čo chodili počas materskej ešte do roboty, a neviem teda či to bolo “zákonné” alebo je to na žene či chce alebo nechce pracovať alebo študovať ?

ajka0207
9. sep 2021

Keď nemáš nárok na materskú, tak môžeš do pôrodu pracovať. V prípade nepracujucej ženy nechápem, tá nepracuje ani pred materskou predsa.

lilinka88
9. sep 2021

Zamestnávateľ by ti mal akceptovať nástup na materskú aj keď je zamietnutá zo strany SP.
Ak je nepracujúca,tak nechápem čo riešiš,lebo tá predsa nemá nenastupuje na MD.
A čo sa týka nástupu u pracujúcej, štandardne je 6-8 týždňov,ale je to na žene, môže nastúpiť aj neskôr, iba sa tým ukráti o časť materskej dávky

zuzuliennka1
9. sep 2021

nie, nepracujuca nastupuje rovno na “rodicovsku” dovolenku, a tato dovolenka jej zacina dnom porodu.. vola sa to cele, ze sme tri roky na materskej, ale de facto su niektore uz od zciatku na rodicovskej
pracujucej zacina materska 6-8 tyzdnov pred, kedy jej uz na ucet ide materske…ale to neznamena, ze je doma, vsak ziadna z nas nevedela na den presne, kedy pride porod 🙂
ja som to tak mala - prve peniaze som mala na ucte mesiac po narodeni syna, cele tri roky som poberala rodicak

lilinka88
9. sep 2021

@zuzuliennka1 akože keď nastúpi na materskú, tak kde by mala byť, keď to neznamená,že je doma?

zuzuliennka1
9. sep 2021

@lilinka88 autorka sa pyta, ci musi byt zena doma - no nemusi, ked sa bavime o nepracujucej…
ja som bola dva dni pred porodom v meste, den pred porodom dokonca na stretavke… ked zena nepracuje (co je pripad, na ktory sa pyta), tak je to uplne jedno nie?
a ak zena nema narok na matersku - nejde na ziadne volno, ako sa pyta autorka - od koho by si to volno pytala, ked nepracuje?

lilinka88
10. sep 2021

@zuzuliennka1 stále nechápem. Veď aj keď je na materskej,tak nemusí byť doma v Tom usle,že nemôže nikam ísť. Ona má materskú dovolenku, môže sa normálne voľne pohybovať. Doma musí byť iba počas PN, v test dodržuje liečebný režim. Nástupom na materskú DOVOLENKU prípadná predošlá PN končí

zaba21
10. sep 2021

V minulosti som mala taký prípad v práci. Holka po VŠ k nám nastupila už tehotná, nemala nárok na materské, ani nebola šanca, že by nárok vznikol. Pred pôrodom v čase cca 6 týždňov bola na PN, ktorú jej ukončili pôrodom. Odo dňa pôrodu mala nárok na rodičovský príspevok. Samozrejme záleží od lekára, či ju na PN vypíše. Takto neostala bez príjmu. Je to situácia asi 8 rokov dozadu.

zuzuliennka1
10. sep 2021

@lilinka88 ale ved autorka sa na PNku nepyta. Tu sa tusim miesaju hrusky s jablkami..
PNka sa ale opat tyka pracujucich, a to nie je autorkina otazka…ked zena nema narok na matersku (otazka v nadpise) to je pripad, ked nepracovala, a vtedy dostava odo dna porodu rodicak… je tri roky “na materskej” a na ucet jej chodi rodicak, odo dna porodu… a vypisuje sa lekarom tiez cca tych 6tyzdnov pred TP ale to je pro forma, ja som napr. dalej doucovala, ale to nie je zamestnanie, takyto pripad je proste kvazi len pro forna..

ak ide o matersku - na tu sa samozrejme tiez vypise zena rovnako, ale - chodit do prace co najdlhsie, sa neoplati aj tak:

Ženy preto, aby splnili všetky podmienky na získanie čo najlepšej materskej, pracujú čo možno najdlhšie. Podľa Sociálnej poisťovne, ktorá materské dávky vypláca, je možné pracovať až do pôrodu, no žena by si to mala dobre premyslieť.

„Poistenkyňa si môže nárok na materské uplatniť aj neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom, najneskôr v deň pôrodu.

Upozorňujeme však, že ak by si uplatnila nárok na materské neskôr ako 6 týždňov z iného dôvodu, ako z dôvodu, že nastal predčasný pôrod (ide o tzv. svojvoľný nástup), má nárok na materské najdlhšie do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu (zatiaľ čo iným do 34. týždňa).

Takze pracovat dlhsie moze znamenat, ze bude materske poberat kratsie - takze ano, ako sa autorka pyta v poslednej otazke - je to teoreticky na zene, ale obera sa o peniaze

lilinka88
10. sep 2021

@zuzuliennka1 nič z tohto mne vysvetľovať nemusíš, ja tomu dobre rozumiem a že by sa okratila o peniaze som jej aj ja napísala.
Ty si však reagovala,že si bola pred pôrodom v meste a dokonca aj na stretávke. Tomu nechápem. Akoby to zamestnaná žena na materskej nemohla 🤷 aj ona sa môže slobodne pohybovať počas Materskej. To nemá s nárokom a platenou materskou absolútne nič spoločné. A rovnako žena, ktorá je síce zamestnaná,ale nevzniká jej nárok na platenú materskú od SP môže nastúpiť na materskú 6 týždňov pred pôrodom, akurát je od nástupu do pôrodu, kým začne brať RP, bez príjmu. Ale tiež sa môže slobodne pohybovať a ísť aj do mesta,aj na stretávku,svadbu, kde chce.
A ženy nie vždy robia dlhšie kvôli najlepšej materskej, keďže do máloktorého výpočtu idú až dní do nástupu na materskú.

zuzuliennka1
10. sep 2021

@lilinka88 reagovala som na tuto vetu statusu: “musi byt zena doma alebo je to na nej? lebo poznam aj take co chodili este pocas materskej do roboty a neviem teda, ci to bolo zakonne”…. a napisala som, ze jasne ze moze byt kdekolvek, materska nie je kontrolovana PNka, ziadna nevieme den porodu, a ja napr. som bola den pred v meste 😁 normalka…
a tak som autorke napisala, ze pracovat moze - akurat samu seba ukrati o peniaze… uz chapes ako som to myslela?
ona sa pytala na nastup na matersku a chodenie do prace, akokeby to bolo nieco nezakonne, ona si asi pletie matersku a kontrolovanu PNku
(a kedze pise anonymne, oznacit v odpovedi ju neviem)

sasesoe
10. sep 2021

Ahoj, je rozdiel Materska Dovolenka = volno v praci a Materska Davka = peniaze so SP. Zena, kt ma narok na peniaze zo SP, ak ostane dlhsie zamestnana, tak moze, da si neskorsi nastup na matersku dovolenku, ale tym si skrati poberanie materskej davky. Zena, ktora je na materskej dovolenke moze pracovat inde - u ineho zamestnavatela alebo i u toho isteho, ak vykonava iny druh prace na inu zmluvu. Materska dovolenka nie je PN, zena nemusi "len sediet doma". Ak zena nema narok na matersku davku zo SP, tak od narodenia dietata ma narok poberat rodicovsky prispevok, kt vyplaca UPSVaR

zuzuliennka1
10. sep 2021

@lilinka88 autorka sama nevie, na co sa pyta, cim viac tu jej otazku citam, tym viac chaoticka mi ta otazka pride, miesa tam nie ze hrusky a jablka, ale hrusky, jablka, ceresne aj marhule😂