Od 15.8. nastupujem do práce. Dcéra má 25 mesiacov a bude u starých rodičov. Treba to hlásiť na úrade práce kvôli poberaniu rodičovského príspevku alebo nie? Ako mám postupovať, aby som neprišla o poberanie rodičovského príspevku. Ďakujem
Mne vraveli na úrade, že ak nastúpim do práce, tak nemusím nič hlásiť, pretože sa môže pracovať a zároveň poberať RP. Pokiaľ vláda zase niečo nezmení. Ale tera to hlásiť nemusíš 🙂
Ja mam rovnaky problem, takže vlastne len donesiem novu pracovnu zmluvu ( nenastupujem do povodneho zamestnania) klasicky na socialku a urad prace spolu s rozhodnutim o tom že mi malu zobrali do školky? a tym je vec vybavena? už nikam nič?
a netreba to ist nahlasit aj na zdravotnu poistovnu,že nastupuje do prace,lebo vlastne kt bude platit zdravotne?
len v novom zamestnaní by mala oznámiť (neviem, či aj zdokladovať, toto platí od 1.1.2011), že poberá rodič.príspevok a potom, ked ho prestane poberať, tiež to treba nahlásiť. ZP bude platiť zamestnávatel, no ak by mala nízky príjem (tak to bolo aspon v r.2010), tak bolo možné byť aj poistencom štátu, no teraz po novom neviem.
a záleží, či bola predtým nezamestnaná. Ak áno, tak sama nahlasuje zmeny do zdr.poistovne, tj. nahlasovala na zp, že je poberatel RP. Teraz treba nahlásiť na zp, že nastupuje do prac.pomeru.
a tiež do soc.poistovne treba do 8dní odhlášku, lebo nie je možné byť zároven dôch.poistená ako zamestnankyna a aj štátom, ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Ak by robila len na dohodu, tak toto odpadá.
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
do 3 rokov veku dietata neprides o RP pocas prace 😉 (vraj to treba hlasit, ale len zo statistickych dovodov).....takze je to na tebe