Čo spraviť, aby mi vznikol nárok na materské?

svetielocko
1. mar 2018

Zdravím, potrebujem pomôcť. Dnes (1.3.2018) mi zamestnávateľ oznámil, že k dátumu 27.2.2018 (2 dni dozadu) zrušil firmu a teda ma aj odhlásil zo Sociálnej poisťovne. Momentálne som na rodičovskej dovolenke po reťazovom pôrode dvoch detí. Doma - teda na prvú materskú som nastúpila 30.4.2014. V súčasnosti som tehotná, termín pôrodu mám 20.7. Ak tomu správne rozumiem, ak teraz nič neurobím, nárok na materskú mi nevznikne.
Je niečo, čo môžem spraviť pre to, aby mi vznikol nárok na materské?
Je riešením platiť si tých pár mesiacov do nástupu na materskú dobrovoľné poistné?
Alebo nastúpiť aspoň na pár dní do práce? Mám možnosť zamestnať sa papierovo u strýka vo firme. Môže mi to niečo pomôcť?
Ďakujem veľmi pekne!

kr058
2. mar 2018

Kedy sa narodilo prvé? Na rodičovskej ste do jeho troch rokov, nepočíta sa to od nástupu na materskú. Taktiež nástup na druhú materskú je 6 týždňov pred termínom, pri rizikovom tehotenstve 8 týždňov. Treba to vypočítať, či tam budete mať nejaké dní bez vykrytia rodičovskou/ materskou. Ak by ste stihli plynulo prechádzať, tak je jedno či zamestnaná ste alebo nie.

jana005
2. mar 2018

@svetielocko ahoj,myslím,že keď budeš v novej práci 3 mesiace bez pnky a dovolenky,tak ti materskú budú počítať z nej.
@zalka prepáč,že ta zase označujem,ale viem,že sa v tom vyznas a poradíš. Ďakujem

svetielocko
autor
2. mar 2018

@kr058 prve dieta sa narodilo v 6/2014. Druhe v 1/2016, s touto dcerou som momentalne na rodicovskej a teotericky mozem byt teda este takmer rok.
Neviem sa dopatrat k tomu,ci sa na mna ta 8mesacna ochranna lehota vztahuje alebo nie. Jedna pani v Soc poistovni mi povedala,ze ano a druha,ze nie. Tak si vyber 🙂

svetielocko
autor
2. mar 2018

@jana005 dakujem 🙂
Takze do tych potrebnych 270 odpracovanych dni sa mi zapocitava aj rodicovska dovolenka?
Cize aby mi vznikol narok na materske, potrebujem uz len splnit podmienku,aby som bola v case nastupu na matersku nemocensky poistena=zamestana?
Ako je to s vymeriavacim zakladom? Vypocita sa mi z platu za tych 90 kalenadrnych (?) Dni,ktore budem zamestnana? Resp. Je mozne to spravit tak,ze sa zamestnam napr len tyzden pred nastupom na matersku (aby som mala aktivne nemocenske poistenie) a moj novy zamrstnavatel potvrdi soc poistovni vysku deklarovaneho prijmu,z ktorej mi potom soc.poistovna vypocita matersku? Nieco taketo mi tvrdila pani zo soc poistovni,len sa mi to celkom nezda...

liz_lemon
2. mar 2018

@svetielocko materske dostanes, lebo si v ochrannej lehote

svetielocko
autor
2. mar 2018

@liz_lemon od kedy sa pocita ochranna lehota? Lebo pani zo Soc poistovne, ktore povedala, ze NEBUDEM v ochrannej lehote mi tvrdila, ze ochranna lehota sa pocita 8 mesiacov odkedy mi skoncila materska. A to bolo v 7/2016.
Mam navstivit inu pobocku alebo zavolat este na nejake ine cislo - inej osobe?

liz_lemon
2. mar 2018

@svetielocko 8 mesiacov pod skonceni PP

frantis
2. mar 2018

Ochranna lehota sa ti pocita od 28.2. kedy si uz neni zamestnana. Takze mas 8 mesiacov na to aby si nastupila na MD co evidentne splnas kedze si znovu tehotna.
(Ja som to mala tak ze so starsim so bola na RD, cakala som druheho, pracovna zmluva na dobu urcitu mi koncila v 30tt a o mesiac som nastupila na MD ktora mi bola uznana v ochrannej lehote. Cize mohla som otehotniet este aj o polrok neskor kedze mo ostavalo 7mesiacov ochrannej lehoty)
Ty ak mas termin 20.7., predpokladam ze na MD nastupis zaciatkom juna. A kedze v ochrannej lehote si od 03-10/2018 tak to v pohode splnas☺

zalka
2. mar 2018

@svetielocko nie si v OL lebo sa ti neobnovilo poistenie ... jediná šanca .. aby ťa konateľ ešte k 28.2. nahlásil ako zamestnanca a dal ti čerpať dovolenku a preplatil ti dovolenku ... tak by si mala nárok na MD z OL

zalka
2. mar 2018

@liz_lemon neobnovilo sa jej poistenie takže nemá ochrannú lehotu

zalka
2. mar 2018

@frantis to čo sa týkalo teba sa netýka zadávateľky ty si mala aktívne zamestnanie ked ti končil PP ... u zadávateľky je pozastavené poistenie.

svetielocko
autor
2. mar 2018

@zalka dakujem krasne. S konatelom sa uz asi nedohodnem a dovolenku mi preplatili este pred rokom...
Cize riesenim je zamestnat sa. Vies mi povedat,z coho sa bude potom pocitat vymeriavaci zaklad?Vypocita sa mi z platu za tych aspon 90 kalenadrnych (?) Dni,ktore budem zamestnana? Resp. Je mozne to spravit tak,ze sa zamestnam napr len tyzden pred nastupom na matersku (aby som mala aktivne nemocenske poistenie) a moj novy zamestnavatel potvrdi soc poistovni vysku deklarovaneho prijmu,z ktorej mi potom soc.poistovna vypocita matersku? Nieco taketo mi tvrdila pani zo soc poistovni,len sa mi to celkom nezda... Prijde mi to prilis jednoduche 🙂
Prijem v predchadzajucej praci je tym padom uplne irelevantny?

zalka
2. mar 2018

@svetielocko ale mohol vykázať prácu tj. mohla si pracovať.
ak sa zamestnáš a odpracuješ menej ako 90 dní tak sa ti bude MD rátať z predošlého roka z predošlého zaemstnania .. kedže rok 2017 si bola na RD, tak oslovi SP predošlého zamestnávateľa aby potvrdil predpokladanú výšku príjmu .. ak ti ju nepotvrdí tak zrejme ti dajú MD z minima.
Ak odpracuješ viac ako 90 dní bez Pn a OCR .. tak potom sa ti vyráta MD z platu u nového zamestnávateľa ...

katkullka
5. mar 2018

Potrebujes 90dni v novej praci a budes mat pocitanu matersku z novej prace

veronika9797
15. mar 2018

@zalka len na margo odpovedi - ak mam 93 dni dovolenky a teraz som na RD. Koncom augusta mi skonci pracovna zmluva a chcem uz byt v tom case tehotna. Mozem poziadat zamestnavatela aby mi dovolenku nevyplatil ale ze si ju chcem precerpat aby som bola v ochrannej lehote? Jezis neviem ci som to napisala zrozumitelne...dakujem ❤

zalka
15. mar 2018

@veronika9797 si učiteľka že máš toľko dovolenky? no ak ti končí PZ tak dovolenku nemôžeš čerpať , ekd už nie si zamestnaná ... môžeš začať čerpať dovolenku skôr ako ti skončí RD ... do konca PP

veronika9797
15. mar 2018

@zalka som ucitelka. Takze nie je nejaka sanca, aby som sa ochranila ochrannou osemmesacnou lehotou aby som mala narok na matersku? Ak by som mala termin v januari. Verim na 100% ze budem ho mat.

zalka
16. mar 2018

@veronika9797 no ved ak budeš v auguste tehotná, a budeš v auguste čerpať dovolenku a skončí ti PP . tak budeš v ochrannej lehote 8m ...
ako fakt nechápem o čo ti ide ...

ak chceš aby ti zamestnávateľ predlžil PP, tak to skús s ním poriešiť, že ti predlži zmluvu napr. do decembra a budeš čerpať dovolenku čo ti ostala ... fakt netuším o čo ti ide, čo chceš dosiahnuť

veronika9797
17. mar 2018

@zalka nerozumiem trochu tomu nahnevanemu tonu ci ako ho mam pomenovat 😣 snazim sa dopatrat k takej info ktora by mi pomohla vyriesit moju situaciu tak ako to robi vacsina ludi na fore...nepamatam si kazdeho s kym som si uz pisala akurat viem ze sa ku mne dostavaju protichodne info...AK budem cerpat tu dovolenku...ale uz aspon viem co a ako a uz to bude asi len na zamestnavatelovi ci mi ju umozni vycerpat.

I tak dakujem za odpoved a je mi luto ze takto. Nejde mi o nic. Len som chcela vediet co mam urobit a ake mam moznosti aby som este mala matersku. To je vsetko 😶

zalka
18. mar 2018

@veronika9797 ved ti chcem pomôcť , len nerozumiem čo vlastne chceš dosiahnuť ... no chápem materskú,
a končí ti PP v auguste 2018 a máš dovolenku .. tomu rozumiem ...
a RD ti končí alebo bude trvať aj nadalej? koľko má rokov prvé dieťa to s ktorým si na RD ...
proste si to napísala tak chaoticky že naozaj nechápem čo chceš spraviť ...
... a môžeš oznámiť zamestnávateľovi aj zajtra, že od 1.5. chceš nastúpiť do práce a chceš čerpať do konca PP dovolenku ... tým pádom ak otehotnieš tak máš OL a nárok na MD ..

veronika9797
18. mar 2018

@zalka Hana bude mat v septembri 2 roky takze este som momentalne na RD. Ale uz som sa v tom zorientovala...dakujem este raz za pomoc....uz je to na sefke ci mi to dovoli, lebo ekonomka mi povedala ze sa mi zvysna dovolenka vyplati...a radsej by som si ju vycerpala presne kvoli tej materskej...lenze v skolstve musi mat urobeny rozpocet dopredu na cely rok uz v septembri a s cerpanim mojej dovolenky isto nepocitala....no nic....ja uz som zorientovana, dakujem za pomoc, necham to tak a hadam co najskor otehotniem a pojdem za nou ci mi umozni ju vycerpat....dakujem este raz za pomoc 😊

zalka
18. mar 2018

@veronika9797 ale ona musí rešpektovať aj zákonník práce, a ty ked jej oznámiš že 1.8. nastupuješ do práce tak ti to musí umožniť ...