Čo s rozdielom pár dní medzi RD a MD?

smska1979
9. máj 2011

ahojte, chcela by som sa spytat, ci mi niekto nevie poradit, co by som mala robit... na urady som este nevolala..
Syn bude mat 5.6. tri roky, cize mi konci RD. Asi 4-5 dni nato by som mala nastupit na MD.
Prva otazka: RD mi konci dnom 4.6. a od 5.6. uz nie som na RD?
A co s tymi par dnami, ktore visia medzi tym? moze mi lekarka dat nastup na MD skor o tolko dni?
alebo si o tych par dni vybavit predlzenu RD?
Dakujem.

gapa
9. máj 2011

@smska1979
ak si zamestnaná, tak by som to riešila tak, že od 6.6. RD (aj v den dosiahnutia 3rokov dieťaťa nárok na RD) by som požiadala o čerpanie MD. Ak tvoj PP trvá, tak môžeš nastúpiť na md v období medzi 6-8týž. pred očakávaným termínom pôrodu.Tj. môžeš nastúpiť napr. aj 7týždnov a 2dní pred otp.

alebo si zisti, či ti nezostala v zamestnaní nejaká dovolenka a môžeš ju medzitým čerpať, resp. aspon jej časť.
Dá sa síce aj tá pn, no asi skôr by som to riešila takto, aj ked záleží na dátumoch niekedy, čo je výhodnejšie.

m.i.r.i
9. máj 2011

suhlasim s gapa. nastup o par dni skor na MD..s predlzovanim RD by to asi neslo..ale MD si mozes cerpat o 2 tyzdne skor ako je 6 tyzdnov..tak ti lekarka moze vyhoviet..alebo potom ju poziadaj o par dni PN...

mgurnak
9. máj 2011

ahojte..ja mam podobny problem..len s tym rozdielom, ze namiesto 2-3 dni mam 2 mes... 😖 RD mi konci 7,7,2011 a na dalsiu matersku by som mohla nastupit az okolo 14,9,..mam al asi 16 dni dovolenkyu zamestnavatela..co s tym?mam si vybrat nejaku dovolenku a potom ist na PNnku? da sa vybavit PNnka aa s neobmedzenou vychadzkou?

smska1979
autor
31. máj 2011

ahojte, pisala som sem zaciatkom maja ohladom toho, ze medzi RD a dalsou MD mam 3 dni medzeru, bolo mi tu povedane, ze mi lekarka moze dat skor nastup na MD o tych par dni. Tak som sa jej na to dnes pytala a vravela, ze nemoze, ze by musela posuvat termin porodu skor a pod., ze sa mam spytat na urade prace, co s tym.. (na prvu MD som odchadzala z prace). Navrhovala, ze by na tie tri dni dala PN.. Platim si DNP, 270 dni platenia uplynie az 27.6. Keby som sa nechala vypisat na PN, nemoze to ovplyvnit vysku MD z DNP? A tie tri dni na PN by sa zaratavali do obdobia DNP? Alebo sa oplati radsej nejaka ina moznost? Dakujem za odpovede.