Ahojte, potrebujem radu. Od januára som živnostníčka s tým že som žiadala o príspevok na začiatok podnikania od štátu, no otehotnela som a neviem ako pokračovať. Budem musieť tento príspevok vrátiť? Kedy pozastaviť živnosť? Viem že nemám nárok ani na materskú no ako je to s inými príspevkami na dieťa? Dostanem iba rodičovský? A čo kočíkové? Viete mi prosím poradiť s mojim problémom? Vďaka za každú radu.
Kocikove dostanes, rodicak tiež, pokiaľ si predtým nepracovala niekde, kde by Ti vyšla materská...čo sa týka vracania príspevku...je to potrebné? Záleží aké máš zameranie v podnikaní a či to dokážeš robiť aj popri bábätku.... Tiez som bola zivnostnicka, dcerka mala sedem dni a makala som úplne v pohode..O pár dni ma dcéra jeden rok, práve prerabam nás vlastný dom,mam 24r. a som zrejme workoholicka 😀 😀 ale snaha sa vyplaca a dcéra bude mať odmala v sebe, že makat treba...tak skus porozmýšľať,či by nebola škoda nevyužiť teraz tu šancu,keď si sa dala na zivnost a nehadzat prichádzajúcim bábätkom flintu do žita.
@sashka22 dakujem za odpoved, som kadernicka a mam otvoreny salon spolu so sestrou, no ja by som velmi rada ale neviem si predstavit pracovat s babatkom a odbiehat od zakaznikov, to by asi neslo, skor som premyslala len nad pozastavenim zivonsti na nejaky cas. Ale tebe mozem len gratulovat a klobuk dolu za to co si zvladla, urcite to nebola prechadzka ruzovou zahradou 😊
@maria1989 dakujem 😊
@nataliaaa321 Ďakujem 🙂 a práve mi neodoslalo moj vyčerpávajúci comment tak idem písať odznova.... nieje mi jasné, ako myslíš to, že "máš so sestrou"...príspevok si brala na seba a na svoju živnosť, nie? Ako tam figuruje segra? Lebo to je mozno jedna z vecí, ako sa to dá riešiť, aby živnost sla dalej a nestrácala by si čas s prerušovaním, ale zas tu je úplne najdoležitejšia otázka, aký CIEĽ máš so svojim salónom ďalej ( chceš zarobiť určitú sumu, ked si povieš, že to stačí? alebo mať istý mesačný príjem v nejakej výške? alebo si urobiť dobré meno, lebo chceš získať nejakú zákazku? alebo byť populárna na soc. sietach? alebo zamestnávať daľsie kaderníčky, manikérky atd., alebooo....hroozne vela vecí, na kt. máš len Ty odpoveď) Je jedna vec napísať podnikatelský plán pre tetušky na úrade, ale druhá, keď chceš riešit naozaj podnikanie ako také a tam sa dá začínať aj od živnosti akú máš teraz. Si slobodná, vydatá, čo robí partner? Aký spoľah máš na svoju sestru?
@nataliaaa321 tu máš skupinku, skús sa opýtať: https://www.modrykonik.sk/group/6432/