Čo po rodičovskom?

simi148
1. jan 2022

Dobry den .Chcela by som sa informovať , či po rodičovskom budem mať nárok na nejaký prispevok.
Nedostavala som materske. Mam rodicovsky pretoze som nemala odrobene iba par cca 4-5 mesiacov. S muzom niesme zobraty , zijeme v spolocnej domacnosti ako druh druzka. Muz chodi do roboty. Ak je niekto bol v podobnek situacii alebo vie o tom viac info tak vas poprosim o radu.
Lebo na nete som sa docitala ze nemam asi na nic narok.
Mala bude mat tri co februari. Dakujem krasne.

kacena4
1. jan 2022

mas narok na pracu a prijem z nej inak na nic

simi148
autor
1. jan 2022

@kacena4 tak to mi je jasne .. ja som sa spytovala narok na nejaky prispevok od statu kedze malu neviem dat do skolky.

loginexistuje
1. jan 2022

hladaj si pracu ine neostava mala ti chodi do skolky ? mozes sa prihlasit na urad prace a hladat pracu stat zapalti za teba zdravotku

tafita
1. jan 2022

@simi148 praca? Na nic ine narok nemas. Teda ak neberiem do uvahy detske pridavky.

9lf9
1. jan 2022

@simi148 nemas narok na ziadny prispevok, hmotna nudza ti vychadzat nebude kedze partner je zamestnany.

loginexistuje
1. jan 2022

@simi148 nemas narok na prispevok v tvojom pripade

simi148
autor
1. jan 2022

@loginexistuje pracu by som si hladala .. lenze malu neviem dat do skolky a iny mi ju nema kto postrazit muz tiez chodi do roboty.

simi148
autor
1. jan 2022

@9lf9 Dakujem pekne za odpoved.

loginexistuje
1. jan 2022

@simi148 tak skus ty ponuknut opatrovanie u seba doma alebo chodit upratovat vecer a vikendy napr ked je uz partner doma

ivkazba
1. jan 2022

@simi148 nárok nemáš na nič. Po skončení RD sa nahlás buď na úrad práce, podporu nedostaneš ale budú za teba platiť ZP a budeš si hľadať prácu, prípadne ťa na nejaký pohovor pošlú aj oni (nemôžeš odmietnuť). Ďalšia možnosť je že nepôjdeš na úrad práce a v ZP sa zahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát bude za teba platiť ZP. Pozor, dieťa môže byť v tomto prípade v škôlke iba 4 hodiny. Alebo sa nezahlásiš nikde a budeš si sama platiť ZP.

zmrzlinka2021
1. jan 2022

@simi148 to je jedno, ze frajer chodi do prace - existuju sukromne skolky. To ho vobec netrapi, ze uz roky si mimo pracovneho trhu a dalsou nezamestnanostou svoju situaciu este zhorsujes na trhu prace?
Normalne sukromna skolka a ist do prace, ved budete mat dva prijmy.

ailiba
1. jan 2022

@simi148 veru, je to také nedomyslene... Malú ti do škôlky nevezmu teraz... Jedine pomoc od rodičov na tých par mesiacov, alebo súkromná škôlka. Alebo sa prihlásiť na úrad práce a hľadať si prácu...

lesana25
1. jan 2022

Je aj možnosť ze dieťa v školskom roku nastupi napr od januára. Myslím ze v lokalite ako je Lučenec nie sú také problémy s umiestnením ako napr. v Bratislave. Len to by chcelo to riešiť skôr, nie o 5 minút 12.
Sranda že 9 z 10 matiek sa po rodičáku pýta len na rôzne príspevky a kde by čo poberali. Ale prispieť do systému tým že by začali pracovať, to ani náhodou

martinkatinka
1. jan 2022

Neskoro riesis. Mohla si malu prihlasit skor ako mala 3 roky. A informovat sa vo viacerych skolkach a hladat pracu skor.

1gabriela13
1. jan 2022

@simi148 dieťa dať do škôlky a ty do práce. Poznám xy šťastných škôlok ,kde dieťa berú aj počas roka. Kto chce hľadá spôsoby a kto nie tak výhovorky.

zmrzlinka2021
1. jan 2022

@lesana25 Problem je, ze byt bez prace roky je silne navykove a mnohi tito ludia maju probelm sa zaradit do pracovneho zivota, hlavne psychicky. Je velmi lahke a jednoduche si zvyknut neriesit pracu, byt sebe panou, mat vypozerane vsetky serialy 😉

1gabriela13
1. jan 2022

@lesana25 presne,máš pravdu. Každý chce príspevok ,ale pracovať to už nie. Ja som pracovala aj počas materskej home Office a v deň ako nastúpila dcéra do školky tak som išla pracovať S5 fyzicky. Od nás z bytovky 2 matky doma zo 4 ročnými a riešia aké príspevky môže dostať. A to za 26 rokov ich života nie je nič odrobenych. A potom sa čudujeme že je toľko nezamestnaných a koľko peňazí ide na dávky zo štátnej kasy. Kto je zdravý,má dve zdravé ruky a nohy ,tak nech sa paci a do prace a dieťa do škôlky . A kto nechce pracovať nech si platí sám zdravotnú.

nikha2809
1. jan 2022

No žiaľ trebalo myslieť dopredu.Moja staršia mala 3 v apríli a už od septembra keď mala 2r a 5m chodila do škôlky pretože by som potom polroka ostala bez prijimu.

savanna
1. jan 2022

Tiez nerozumiem, ved Slovensko je krajina poskytujuca jednu z najdlhsich (ak nie vobec najdlhsiu) materskych/rodicovskych dovoleniek a este aj tie 3 roky je niekomu malo...prispevkov a davok si si vybrala dost, patrilo by sa do socialneho systemu pre zmenu aj nieco vlozit, nie len z neho cerpat.

pallacinka29
1. jan 2022

@lesana25 presne to som isla napisat… Lucenec nie je BA, do skolky sa prijimaju deti cez rok, ale musi byt zo strany matky ochota ist pracovat…

ljzozv
2. jan 2022

Čo sa čudujete baby? Veď rok a pol tieto maminky počúvajú o pandemickom rodičáku, tak budúcnosť v práci sa až tak horúco neriešila.
Netvrdím , že je to o tebe
@simi148 . Ale tiež mi to trochu príde, že neskoro riešiš čo ďalej.

nikdenikto
2. jan 2022

@simi148 keď ma dieťa 3 roky vo februári, už dávno mala mať vybavenú škôlku od januára predsa.... A ty nehladat výhovorky a normálne robiť, pečené holuby ti z neba padať nebudú, teda pokiaľ nemáš onasisa doma čo ale nepredpokladám, inak by si nepotrebovala žiadny príspevok 🙈

mogaa
2. jan 2022

@simi148 v tejto situácii nie si sama a nie si ani prvá ani posledná....jedine opatrovateľka,súkromná škôlka a ty do práce....rovnako môžeš ostať doma ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov a bude ťa živiť druh...alenárok nemáš na nič, teda ak myslíš "príjem"

lucmat67
2. jan 2022

@ivkazba presne tak ✊

gloria31
2. jan 2022

@lesana25 preco takto píšeš neuvedomujes si ze v dnešnej dobe súkromné škôlky su tak od 300€ hore ak nenajde pracu to rodinného rozpočtu aj tych 270€ bude chýbať.... A kolko by musela zarobiť aby to bolo ok? Aspoň 800€ a to v dnešnej dobe je problém na jednu smenu.

gloria31
2. jan 2022

@martinkatinka pokiaľ nie je odplienkovana nema dudlik a nevie sama piť s pohára škôlka ju nevezme

canis_lupus
2. jan 2022

Jedine súkromná škôlka a do práce 🤷 Ja som tiež nemala ani materskú, cez tehu som len brigádovala, takže pracovný pomer mi skončil pôrodom. Ešte pred 2r dieťaťa som sa informovala v škôlkach, kde by mi ho vedeli zobrať a vybavila škôlku, kde ho vezmú od februára, kedy bude mať 3r. Medzitým som už hľadala prácu, našla som si v lete brigádu, tam som sa osvedčila a vezmú ma od februára na TP. Takže toto ti trebalo riešiť skôr ako na poslednú chvíľu, veď je jasné, že keď si pred tehotenstvom nepracovala, nedostaneš ani podporu... Jedine si rýchlo hľadať prácu a súkromnú škôlku, alebo ísť na predĺžený rodičák, ale bez príspevku, alebo byť na úrade práce, ale budeš musieť chodiť na pohovory a tiež žiadne peniaze nedostaneš.

modrymotyl8
2. jan 2022

Aké ste tu poniektoré múdre, ja žijem v Trebišove tu je problém s prácou, mala bude mať v januári 3 roky a nikde mi ju do škôlky nezoberú. V septembri som ju nedávala do škôlky, lebo u nás berú až od 3 rokov a 300 eur na súkromnú škôlku nemám nespím s Kolárom hohužial. Pri tom nie som žiadna zdochlina mam iba jedno dieťa nie ako poniektoré ktoré tu máte aj 5 detí ale pani radíte aby šla pracovať, nie každý žije v BA.

modrymotyl8
2. jan 2022

Dodám mne aj materská vyšla ale teraz bohužial prácu nemám !

modrymotyl8
2. jan 2022

@gloria31 tiež som v šoku aké rady tú dávajú ženy a pri tom som pozrela na profil jednej a tam ma nasekané 3 či 4 deti tak neverím že popri toľkých deťoch pracovala...