Čo po rodičovskom?

26. júl 2022

Dobrý deň, potrebujem poradiť, snažila som sa čo to nájsť na nete ale nedopracovala som k tomu čo chcem vlastne :D
Teda, po skončení strednej školy( hotelovej akadémie) sa mi narodilo dieťatko, doteraz som s ním bola na rodičovskej, v auguste bude mať 3roky a od septembra nastupuje do škôlky. Môj problém je ten že som nikdy nepracovala.. chcem si hľadať prácu ale zároveň potrebujem ostať doma ešte aspoň sept.okt.nov. v prípade ak syn bude chorý, keďže nástupom do škôlky sa buduje imunita atď..
Pokračovanie dolu

autor
26. júl 2022

Predpokladám že v novej práci nebudem môcť hneď čerpať ocr a ostávať doma so synom. Taktiež bývame ďaleko od rodičov,rodiny.. jednoducho s ním nemá kto ostať doma.
Čo je pre mňa najvýhodnejšie? Úrad práce? Prosím si rady čo by ste vy robili na mojom mieste.
Ďakujem

marci77
26. júl 2022

ja by som sa na vasom mieste po skonceni RD zahlasila v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov (vtedy zdravotne odvody za vas plati stat)

rovnako ako keby ste boli na Urade na prace evidovana, ale narok na podporu by ste nemali, iba odvody by platil stat ....a museli by ste tam pravidelne sa chodit hlasit

je to na vas, ktoru moznost si vyberiete

domka222
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
spadnutaslivka
26. júl 2022

Skús hľadať robotu. Nevieš, či dieťa bude chorľavé (napr. moji neboli), ale robotu zväčša nenájdeš zo dňa na deň a aj keby, tak ani nástup nebýva hneď na ďalší deň. A aj keby, stále tam máš skúšobnú dobu... tak uvidíš, či a ako to pôjde.

melanta
26. júl 2022

OČR si môžeš zobrať hneď druhý deň v práci. Ale budeš mať 3 mesiace skúšobnú dobu, čiže ak budeš počas nej hneď na očr, je logické, že sa s tebou rozlúčia. Na druhej strane, ty žiješ sama? Bez partnera? Lebo ak žiješ s otcom dieťaťa, tak ste predsa dvaja na dieťa. Dieťa je jeho rovnako ako tvoje, čiže ak bude potrebné, starostlivosť si treba rozdeliť.

zmrzlinka2021
26. júl 2022

na OCR moze ostat tvoj manzel a hadam je normalny a chape, ze ak nastupis do novej prace, tak to bude musiet vykryt on

martinkatinka
26. júl 2022

Mas 3 moznosti:
1. Evidovat sa na UP
2. Evidovat sa na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
3. Nastupit do prace.

hipuska
26. júl 2022

Vieš, taká istá situácia bude, aj keď bude mať dieťa 4,5,6 ...rokov. Bude bývať choré a budeš to musieť riešiť. Riešime to všetci. A čo muz? Veď si to podeľte....raz ty, raz on. Teda v prípade choroby.

elizabet173
26. júl 2022

ani moje dieťa nebývalo chorľavé, hľadala by som tiež prácu a na OČR sa prestriedate s mužom

autor
26. júl 2022

Manžel je v zahraničí momentálne, vráti sa domov na konci sept. Čiže dovtedy musím určite ostať ja doma. No keď som mu vravela že je dosť pravdepodobné že bude musieť ostávať doma tak sa vyjadril že to v jeho práci nieje také jednoduché ako si myslím, nemôže len tak vziať voľno keď chce.. že mám radšej ostať doma..
Ale tak to ja nechcem, chcem si čím skôr niečo nájsť, ale predsa tam mám to okno od 3 narodenín syna kým si niečo nájdem teda

sashabb
26. júl 2022

@marci77 len tam potom dieťa môže chodiť do škôlky iba na 4hodiny.

Kľudne si hľadaj prácu. Môj nebol po nástupe do škôlky chorlavý, prišlo to až keď bol v ďalšom ročníku.

hipuska
26. júl 2022

@sashabb a čo vlastne chces? Byť RD, mať dieťa vo škôlke a čakať doma, kým náhodou ochorenie? A tá neplatena RD nie je, že dieťa môže byť celý deň vo škôlke? Že iba pri platenej môže byť 1/2? Opravte ma ak sa mýlim...

sashabb
26. júl 2022

@hipuska asi si to chcela autorke 🙂

Ak si na neplatenej RD tak dieťa nemôže navštevovať škôlku celý deň. Ak by mala platenú RD pre zdravotný stav dieťaťa, tak dieťa škôlku môže navštevovať celý deň.

hipuska
26. júl 2022

@sashabb áno...

mogaa
26. júl 2022

tak platená OČR je 14dní a reálne tvoje dieťa zrejme 3mesiace choré nebude....okrem toho, nikde by si ťa ani nenechali ak hneď ostaneš na OČR....takže prácu hľadaj ale s nástupom od cca novembra....na tvojom mieste skôr hľadám prácu na polovičný úväzok, tam si to vieš zariadiť aj v prípade choroby dieťaťa....čiže na tie cca 4hodiny v prípade potreby opatrovateľka(ak bude dieťa choré alebo zavretá škôlka)...počítaj s tým že ak ostaneš počas skúš.doby na OČR tak ti ju nepredĺžia a si bez práce....

mogaa
26. júl 2022

a ty teda môžeš ostať doma ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov, ale dieťa môže vtedy chodiť do škôlky len na pol dňa alebo teda UP.....

sasa1310
26. júl 2022

neboj, sú aj zamestnania, kde môžeš v pohode na začiatku nastúpiť na pár dní na OČR, keď budeš musieť. Treba vyskúšať a nie polemizovať čo bude alebo nebude

sasitimi17
26. júl 2022

Ak ti manžel schvaľuje a finančne vám to vydá tak kľudne ostan doma, eviduj sa na úrade a nechaj malého normálne cely deň v škôlke. Môže a nemusí byt chorý, to je také, nevieš proste… moja bola v kuse prvý pol rok chorá, dva týždne doma, tri dni v škôlke a zas sopel kašeľ atď. Potom v novembri mi doniesla covid zo škôlky a z toho sme sa 3 týždne liečili takže ja som tiež prvý pol rok nerobila pretože toľko OČR by mi žiadne zamestnanie neakceptovalo.
Potom po covide a po novom roku ako keby uťalo, neviem či si vybudovala dcéru takú imunitu ale bola potom už len raz chorá na jar a to bolo všetko. Od februára pracujem na tpp a bola som na OČR 2 krát, raz čo bola chorá a druhý krát keď nám zavreli povinne celu triedu kvôli chorým pozitívnym deťom.