Čo ďalej po rodičovskej?

lauzibr
25. jan 2021

Ahojte, zvazujem co po RD co dalej robit, ci mozem zostávajúci cas este využiť.
Viem ze je tu mnoho príspevkov k tejto téme ale nenašla som moj konkrétny pripad.
V tehotenstve som dostala vypoved po tom co som zamestnávateľovi oznámila tehotenstvo ( nevedela som ze ma nekoze vyhodit- moja blbost), ihneď som isla na PN v ochrannej lehote. PN-materska-rodicovsky príspevok mi pekne nadväzovali. RD mi konci v oktobri 2022.
Chcem sa spytat 3 otazky.
1. Budem mat nárok na podporu?
2. Ak mi nárok na podporu v nezamestnanosti nevznikne, je moznost sa pocas RD este zamestnat na dohodu, tak aby mi vznikol?
3. Ak sa nezamestnám, je moznost si dobrovoľne platit poistenie tak aby mi narok na podporu vznikol?

Dakujem ❤

mogaa
25. jan 2021

@lauzibr keďže sa ti skončil PPpočas tehotenstva tak nárok na podporu po skončení RD nemáš...ten máš ak ju čerpáš do 2rokov od skončenia PP, takže treba si pozrieť od kedy sa ti skončil PP, ak si ešte v termíne, tak ukončiť RD a ísť na podporu, muž môže zatiaľ poberať RP

lauzibr
autor
25. jan 2021

@mogaa a v pripade ze by som sa teraz zamestnala na dohodu i ked len s minimálnym príjmom, narok mi vznikne ? Pripadne ak by som ja sama dobrovoľne platila poistenie, ani tak by mi nevznikol narok ?

3petka
25. jan 2021

@lauzibr pokiaľ sa nič nezmenilo tak na podporu máš nárok ak si 2 roky zamestnaná.

mogaa
25. jan 2021

@lauzibr základná podmienka na podporu je že musíš mať v posledných 4rokoch 2roky odpracované....takže si vyrátaj od dátumu skončenia PP či to splňaš.....