Dobrý večer prajem
Chcel by som sa informovať ohľadne materskej dovolenky.
Žena je zamestnaná od konca októbra minulého roka na TPP. Po odrobení 270 dní na materskú dovolenku by chcela otehotnieť. Zmluvu v práci má do konca septembra. Tých 270 dní bude mať teda odrobených niekedy v auguste,kedy už plánuje byť vlastne tehotná. Keď jej uplynie zmluva v septembri,mala by si platiť nemocenské alebo ísť na úrad práce? Čo bude výhodnejšie pre jej materskú, čo sa týka výpočtu?
Vďaka za odpoveď
@ivann1 mne skoncila zmluva pocas tehu cca 5mes som bola mala.som odrobene 6r.predtyn lenze ja som bola na pn od zaciatku tehu(ona by musela mat odrobene 270dni az potom na pn alebo ak vyjde termin rovno na matersku) ak náhodou bude len na začiatku tehu 2mes tak by som osla den predtym alebo ako sa bude citit na pn a zmluva ci tak ci tak zrusi ;) a tým padom sa nehlasi nikde z pn pojde na materskú mne tak vyslo ze vobec nie som evidovana ;) na urade
Od 1.6 je novela, že ochranná lehota trvá ešte 6 mesiacov po skončení pracovného pomeru
@ivann1 pokial otehotnie kým bude trvať pracovny pomer, je v ochrannej lehote. Pokial otehotnie potom, ak si nebude platiť dobrovolne NP, nebude mať na matersku narok, lebo nebude spĺňať podmienku aktívneho NP.