Čo ak sa po podpore vrátim do práce späť ako tehotná?

tulen333
7. apr 2020

Ahojte viete niekto ako to funguje ? Pracovala som3a polroka na tpp a momentálne som nezamestnaná a zaevidovaná na úrade prace ak budem evidovaná par mesiacov a potom sa vratim späť do prace na pár mesiacov ...čo v prípade ak budem tehotna ? Materskú by som mala minimálnu ?ako keby som nikdy nepracovala alebo ako to je ?pytam s čisto len zo zvedavosti 🙂 ďakujem za odpovede

evittam
7. apr 2020

@tulen333 Záleží kedy by si otehotnela, kolko vysi pracovala u nového zamestnávateľa. Ziadne info ťažká odpoveď.

fokuska
7. apr 2020

@tulen333 Minimalna materska ako keby si nikdy nepracovala neexistuje. Kto nepracoval a nemal nikdy nemocenske poistenie, tak nema ziadnu matersku.

Ked uz budes tehotna tak pre narok na matersku sa skumaju 2 roky spatne pred vypocitanym dnom porodu. Tam ked mas aspon 270 dni NP, tak mas narok.

V dalsom kroku sa riesi vyska materskej, teda z akeho VZ sa bude pocitat.

Takto velmi tazko spekulovat len zo zaujimavosti, lebo moznosti je viac, musela by si uviest konkretnu situaciu a presne datumy zamestnania a termin porodu.

jana_vaj
7. apr 2020

Mala by si materskú iba v tom prípade ak by si mala pred tým posledných 270 dní odpracovaných, ak nie tak dostaneš rovno rodičovský príspevok

tulen333
autor
7. apr 2020

@fokuska doteraz som bola zamestnaná 3 a pol roka na tpp tá ista zamestnávateľka všetko fajn len kvôli aktuálnej situácii hromadná vypoved čiže som na úrade na podpore ... mna zaujíma hlavne do budúcna keďže babu sa nebránim ...zamestnávateľka mi sľúbila že má vezme späť hneď ako bude môcť otvoriť prevádzku ...keby som v najbližších mesiacoch ostala tehotna tým pádom sa to bude brat ako keby som nepracovala ?lebo na úrade prace počítam s tým že budem minimalne 2mesiace kvôli corone 🤔

veronikaszabova
7. apr 2020

@jana_vaj 270 dni NP za posledne 2 roky. A nemusia byt ani odpracovane. Staci mat aktivne NP.

tulen333
autor
7. apr 2020

@jana_vaj momentálne som na upsvar

evittam
7. apr 2020

@jana_vaj To nie je pravda. Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Ďalej platí co pise
@fokuska
Žiadne "predtým odpracovanych".

tulen333
autor
7. apr 2020

@evittam čiže ak som na úrade najlepšie by bolo platit si Np?

evittam
7. apr 2020

@tulen333 Ak bysi otehotnela nemáš narok na MD nakoľko nemas aktívne NP. Cize sa zamestnat alebo DNP.

fokuska
7. apr 2020

@tulen333 Ak by si teraz otehotnela, tak nemas aktivne NP, cize by si narok nemala. Pocet dni NP by si splnala.
Takze v pripade, ze otehotnies hned teraz, tak potrebujes vyriesit obnovenie NP - bud sa zamestnat, alebo si platit dobrovolne.

O pocet dni sa zatial obavat nemusis, cize dobrovolne si nemusis platit teraz, to mozes doriesit potom ked uz tehotna naozaj budes a budes vediet vypocitany datum porodu ;)

tulen333
autor
7. apr 2020

@fokuska ďakujem 🙂