Ahojte, prosím vás, 19.10.2020 mám termín pôrodu. Od 19.10.2018 do 31.6.2019 mi vychádza 254 dní nemocenského poistenia teda mi chýba 16 dní aby som mohla mať materskú. Ale od 17.11.2019 do 31.12.2019 som bola zamestnaná ešte na dohodu, ráta sa aj toto do materskej? Alebo nie? Ďakujem
@alenah31 v case otehotnenia nemala aktivne NP takze sa to nerata.
@c_est_la_vie Ahoj a ked otehotnie v dobe aktivneho NP-pracovna zmluva,ale este nesplna tych 270 dni NP tak ma narok na materske?Napr.ze odrobene na zmluve je iba 5 mesiacov a predtym urad prace-napr.A uz dalej bude pn-rizikove a nebude pokracovat pracovny pomer.
Ak mozes poradit dakujem ti vopred.
@c_est_la_vie a preco by sa neratalo? dni sa pocitaju, druha vec je, ze nevznikne narok na materske
@majusqa77 pardon, tak som to myslela, zle som sa vyjadrila 🙂 ze nebude mat narok 🙂
@dominikalemesova šup na sociálku a opýtať sa, ak je nárok no chýbajú dni odporučia vám si rýchlo doplatiť čo treba aby vznikol nárok
@c_est_la_vie a nie je to náhodou tak, že ak NP trvalo v case, keď už bola tehotná, tak sa to počíta tiež? Ochranná lehota by mala byť 8 mesiacov a zároveň 6tt pred predpokladaným termínom pôrodu, teda aj keď netrvá NP v case nástupu na MD, mala by sa aj z dohody počítať MD, či nie? Len sa pýtam..
@lucinka1988 ale ona v case otehotnenia nemala aktivne NP. Ja mam dkorsi termin porodu a otehotnela som v januari, takze nema byt v akej ochrannej lehote.
@katkadurikova a to sa dá len tak doplatiť ? 🤷 Sama? Nemusím byť zamestnaná?
@c_est_la_vie
rozumiem, som v podobnej situácii, a preto sa pýtam. Ja by som mala nastúpiť na MD koncom januára 2021, pričom od septembra 2019 do júna 2020 som mala jednu Dohodu na pravidelný príjem - spĺňa to 270 dní, avšak v polovici júna som otehotnela- teda v čas etrvania tejto dohody, aj keď som o tom ešte nevedela, následne mám ďalšiu dohodu od júla 2020 až januára 2021, ale v januári by som už mala nastúpiť na MD (táto druhá dohoda ale nevychádza na 270 dní) a ide mi o to, že prvá dohoda síce spĺňa 270 dní, ale už skončila- aj keď podľa mňa to stíham v ochrannej lehote a druhá dohoda bude aktívna v čase nástupu na MD, ale nespĺňa 270 dní. Vtedy sa to celé obdobie spočítava (1. a 2. dohoda), aby mi to navýšilo MD?🙂
@lucinka1988 ty mas inu situaciu 🙂. Ak mas na vyplatnej paske, ze si si odvadzala NP ( cize nie si student) tak narok splnas- mas aktivne np a staci mat 270 dni dokopy, netreba u 1 zamestnavatela.
@c_est_la_vie prosím vás, a ja sa mám ako zariadiť? Bola by škoda prísť o materské kôli 16 dňom. Mám sa zamestnať alebo mi stačí doplatiť dobrovoľne? Alebo čo mám urobiť?
@c_est_la_vie ďakujem Ti veľmi pekne, to som chcela počuť😊🤗
Jedna podmienka sú dni a druhá vec je či si nemocensky poistená a vzniká ti nárok na materskú...
Si momentálne zamestnaná alebo v čase otehotnenia si bola?
@nikiki29 ahoj ja nie som teraz zamestnaná ani som nebola v čase otehotnenia, čiže nesplnam podmienky? Ale keď sa zamestnam teraz od 1.8.2020 budem už spĺňať podmienky? Ďakujem
@dominikalemesova podľa mňa to už nestihneš 😞 v novom zamestnaní musíš byť nemocensky poistená aspoň 90 kalendárnych dní (bez PN) - to už nevychádza ak dobre rátam.
Keby sa zamestnáš, splníš síce podmienku 270 dní, ale nevznikne ti nárok na MD z nového zamestnania.
Druhá možnosť je byť dobrovoľne nemocensky poistená, tým si tiež môžeš doplniť tie dni do 270. Ale! ak sa nič nezmenilo, tak aby vznikol nárok na MD musíš dobrovoľne poistenie trvať aspoň 26 týždňov, čo tiež už nestihneš.
To sú 2 rozdielne podmienky 1.) 270 dní poistenia ... 2.) aktívne poistenie ... podmienky kedy to spĺňaš určuje Sociálna poisťovňa. Posledná možnosť je ísť tam a informovať sa či ešte máš nejakú možnosť...
Ak sa v niečom náhodou mýlim, veľmi ma to mrzí, ja mám tieto info 😞 tiež som bola nezamestnaná pred MD a riešila som čo s tým...
@lucinkab napisem presne,v novom zamestnani mam zmluvu na tpp od 1.2.2020.Prvy rodicovsky mi koncil 30.3.2019 medzi tym bol urad prace.
Kebyze teraz otehotniem nesplnim tych 270 dni aktivne NP.Pnku som medzitym nemala vobec.
Cize mi zostava moznost pracovat dalej s tym ze ked budem mat tych 270 dni aktivne NP,mozem ist na pn?Pytam sa preto lebo mam narocnejsiu pracu a dr by ma vypisala hned.Co v tomto pripade?Dakujem pekne za odpoved.
@dominikalemesova no ak sa zamestnáš teraz od augusta... tak nárok na MD ti vznikne ale bude rátaný z minuloročného zamestnania, teda z jeho výšky. a mimochodom jún má 30 dní. PP ti skončil 30.06.2019?
@zalka áno 30.6.2020 mi skončil Potom som mala ešte v novembri a decembri dohodu a potom som pokračovala normálne v rodičovskom až do mája 2020 a teraz som na úrade prace
@dominikalemesova tak sa zamestnaj a nárok na MD mať budeš.
Ahojte ....takže ja by som potrebovala poradiť ....už mam z toho chaos....som zamestnaná na TPP od 20.2.2019-momentálne čakám bábatko som v 5. mesiaci, termin porodu 9.12, avšak lekarka mi doporucila isť na rizikove tehotenstvo resp. PN (sedave a stresujuce zamestnanie). NA matersku by som mala nastupit cca 20.10.2020 Dajme tomu že by som na PN nastúpila od 1.8.2020. Môže mi táto PN ovplyvniť výšku materskej?
Resp. kto za mna plati nemocenske pocas PN?
Meni sa mi tým vymeriavací základ?
Ake je v mojom prípade rozhodujuce obdobie z ktorého sa to počíta?
Príklad : ak mam cca denny vymer. zaklad v hrubom 30 € z toho 75% je 22,5x 30 dni za mesiac výška materskej je 675€ v hrubom? spravne to chápem
Ak budem PN zmenim tym vymeriavaci základ a znížim tým materskú- chcem len vediet ci ist na PN alebo potiahnut tých 2,5 mesiaca- vrámci financií. Ak budem PN od 1.8. berie sa potom aj výška rodičovského príspevku inak....myslim že nastupujem priamo zo zamestnania a výška je
370, alebo keďže som PN len270€ dakujem za rady
@ggaabbrriieellkkaa matersku ti to neovplyvni a 370
@dominikalemesova pokiaľ to bola dohoda, z ktorej sa odvádzali odvody na NP (čiže NP bolo aktívne) tak áno - počíta sa aj dohoda.