Chcem prehlásiť rodičovský na muža

lauzibr
2. feb 2021

Ahojte

Mam zložitejšiu otazku a neviem sa z nej vysomarit.
Poberám rodicovsky- idem ho prehlásiť na muža a ja idem na 6 mesiacov na podporu v nezamestnanosti. Je mi jasne ze muz bude dostavať rodicak vo výške 275 € pretoze nepoberal materskú. Aka ale bude výška rodicaku ked ho po 6tich mesiacoch prehlásim opätovne na seba ? Uznajú mi znova 378€/mes alebo natrvalo mi budu vyplácať 275€/mes ?

Dakujem 🙂

juliatriscova
2. feb 2021

@lauzibr rodičovský sa nemení, budeš ho dostávať v rovnakej výške..............manžel je nezamestnaný?

zuzzuzi909
2. feb 2021

Pripnem sa. A mam otazku, nemoze ist manzel na matersku? Ved materska je ze ju moze clovek cerpat do pokial ju necerpal predtym do veku 3 rokov, ci nie? Mame znamych co sa takto prehodili a jej muz bral matersku nie rodicak a maly mal 2 a pol.

juliatriscova
2. feb 2021

@zuzzuzi909 závisí to od toho či je zamestnaný, szčo alebo v ochrannej lehote.......

ivkazba
2. feb 2021

@zuzzuzi909 môže poberať muž MP, ale nemôže pracovať resp nemôže pracovať na zmluvu z ktorej čerpá MP, u toho istého zamestnávateľa môže robiť na inú pracovnú zmluvu a na iný typ práce. Preto tak málo chlapov čerpá MP. Pri RP môže ostať normálne pracovať.

lauzibr
autor
2. feb 2021

@juliatriscova szco. Co v takom pripade ?

lauzibr
autor
2. feb 2021

@ivkazba no on je podnikateľ szco. Moze ist na materskú? Nerozumiem tomu presne. Ja som bola na materskej, presla som na RD. Neviem teraz ci je lepsie riesit pre muža RD alebo materskú. Dakujem

juliatriscova
2. feb 2021

@lauzibr platí si odvody do sociálnej?

lauzibr
autor
2. feb 2021
lauzibr
autor
2. feb 2021

@juliatriscova cize po 6tich mesiacoch kedy budem ja na podpore dostanem znova 378€/mes rodicak bez ohľadu na to ze muz mozno dostane len tych 275? Ja sa v tom uz stracam

juliatriscova
2. feb 2021

@lauzibr ako dlho si platí odvody? áno dostaneš rovnaký rodičák......

lauzibr
autor
2. feb 2021

@juliatriscova fu no dost dlho, 3-4 roky urcite

juliatriscova
2. feb 2021

@lauzibr tak ma nárok na materskú....počas materskej neplatí odvody a môže podnikat ďalej

lenkakravcova
2. feb 2021

@lauzibr Ak si platil odvody viac nez 280 dní, tak má nárok na materskú ("otcovskú"). Otázne je, či sa vám to ale vyplatí - nesmie totiž pritom pracovať vo svojej živnosti, ak by mu to bránilo v starostlivosti o dieťa (kontroluje sa to).