Ahojte
Mam zložitejšiu otazku a neviem sa z nej vysomarit.
Poberám rodicovsky- idem ho prehlásiť na muža a ja idem na 6 mesiacov na podporu v nezamestnanosti. Je mi jasne ze muz bude dostavať rodicak vo výške 275 € pretoze nepoberal materskú. Aka ale bude výška rodicaku ked ho po 6tich mesiacoch prehlásim opätovne na seba ? Uznajú mi znova 378€/mes alebo natrvalo mi budu vyplácať 275€/mes ?
Dakujem 🙂
Pripnem sa. A mam otazku, nemoze ist manzel na matersku? Ved materska je ze ju moze clovek cerpat do pokial ju necerpal predtym do veku 3 rokov, ci nie? Mame znamych co sa takto prehodili a jej muz bral matersku nie rodicak a maly mal 2 a pol.
@zuzzuzi909 závisí to od toho či je zamestnaný, szčo alebo v ochrannej lehote.......
@zuzzuzi909 môže poberať muž MP, ale nemôže pracovať resp nemôže pracovať na zmluvu z ktorej čerpá MP, u toho istého zamestnávateľa môže robiť na inú pracovnú zmluvu a na iný typ práce. Preto tak málo chlapov čerpá MP. Pri RP môže ostať normálne pracovať.
@juliatriscova szco. Co v takom pripade ?
@lauzibr platí si odvody do sociálnej?
@juliatriscova ano
@juliatriscova cize po 6tich mesiacoch kedy budem ja na podpore dostanem znova 378€/mes rodicak bez ohľadu na to ze muz mozno dostane len tych 275? Ja sa v tom uz stracam
@lauzibr ako dlho si platí odvody? áno dostaneš rovnaký rodičák......
@juliatriscova fu no dost dlho, 3-4 roky urcite
@lauzibr tak ma nárok na materskú....počas materskej neplatí odvody a môže podnikat ďalej
@lauzibr Ak si platil odvody viac nez 280 dní, tak má nárok na materskú ("otcovskú"). Otázne je, či sa vám to ale vyplatí - nesmie totiž pritom pracovať vo svojej živnosti, ak by mu to bránilo v starostlivosti o dieťa (kontroluje sa to).
@lauzibr rodičovský sa nemení, budeš ho dostávať v rovnakej výške..............manžel je nezamestnaný?