Prosim je tu este niekto kto bol alebo chce ako ja byt co najkratsie na materskej? Pre mna je aj predstava 1 roka doma hrozna, chcem chodit do prace a medzi ludi. Ako dlho ste boli a kde ste prosim davali dieta? Su nejake jasle v takom veku prosim? Dakujem
@monikafialka kazdy nech si robibpodla vlastneho uvazenia .....ale materska nezanamena byt zavreta doma sama...ja napr som si ju uzila 5rokov v kuse..mala som dve deti po sebe...najkrajsie roky...a chodila som i medzi ludi....boli sme velka partia....pekne pocasicko spolu vonku ...skarede ..raz u jednej na kave raz u druhej tretej atd..deti sa pohrali my pokecali....deti rastu mega rychlo...ja som mala deti aby som si ich uzila a nie aby som ich odlozila...
Nehcem ta odsudzovat, ale dieta, hlavne v prvych mesiacoch ti vynahradi uplne vsetko. Moja ma teraz pol roka a neviem si predstavit ze by som ju dala do jasli. Prides o kopec veci ktore sa uz nikdy nevratia a nuda to rozhodne nieje. Ja som s detmi chodila vsade a preto som nikdy nemala pocit ze som zavreta doma. Som zastancom toho ze deti treba socializovat co najskor ale pri matke, lebo v jasliach akurat tak lezia. Moje nikdy nemali problem sa spravat kdekolvek lebo boli zvyknute.
Ak ti môžem poradiť tak nájdi k dieťaťu opatrovateľku. V takom malom veku to bude pre neho lepšie, zvykne si na jednu osobu. Kolektív až neskôr, keď bude aj imunita vyzretejšia.
@monikafialka ahoj. osobne ti odporucam pockat pokial to dieta pride🙂 ja som tiez pri prvej planovala po 6tich mesiacoch navrat do prace - pracujem pre zahranicnu firmu kde to bolo normalne, vsetky zeny sa tak vracali, ziadne reci o krkavcich matkach ci matkach sediacich na materskej 3 roky - svoje deti si uzili a uzivaju dalej ...
napriek tomu som sa ja napr. vratit nakoniec nevedela🙂 ked som videla drobku aka je este malicka, zavisla na mne, neschopna sa branit sama etc. ... natiahla som to najskor na rok, nasledne rok aj nieco - vratila som sa ked mala 15 mesiacov - v pohodke... Tiez zdielam nazor ze do jasiel sa mi zdalo priskoro hlavne kvoli imunite a tej naviazanosti - ale teda vychadzala som aj z povahy mojej malej, ktora v tom veku este viditelne na kolektiv pripravena nebola - mala som pre nu teda rok opatrovatelku - chodila k nam domov, super bola - starsia pani s niekolkorocnymi skusenostami s opatrovanim malych deti... Fakt je ze ak chces naozaj kvalitnu, nie je to zadarmo, mna vysla viac ako nasledne sukromna skolka... Vo veku 2-2.5 roka bola moja dcera plne pripravena na skolku, nastupila uplne bezproblemovo bez nejakych separacnych priznakov, bez placu - teraz je to uz velka skoro pubertacka, velmi spolocenska a mame super vztah - absolutne necitim nejaky rozdiel medzi vztahom aky mam s nou a so synom, s ktorym som kvoli jeho pociatocnemu zlemu zdravotnemu stavu bola na materskej plne 3 roky...
takze tolko moje skusenosti, pre teba este raz - pockaj pokial to bude, potom sa rozhodni - na materskej by si mala byt aspon to 6tonedelie - aby si ty bola fit, poznam ale aj mamku co robila tyzden po porode ( u nich na vsetkych materskych je muz, ona ma karieru ), matersky prispevok poberas este 6 mesiacov po porode, ale myslim ze urcite existuje aj moznost sa ho vzdat a normalne pracovat, pripadne si prehodit zmluvu a robit na inu a poberat oba ( som sa docitala tu v mudrej teme🙂 ), ci muz aby zostal na materskej a ty sa normalne vratis do prace...
No ja si hlavne myslim, ze toto si treba rozmysliet az ked sa babo narodi.. Po narodeni sa casto menia priority.. Aj moja svagrina chcela ist po polroku do prace.. Maly bude mat rok a stale sa tam nechysta..
Ak ale aj tak pojdes, bolo by najvhodnejsie najst si opatrovatelku, alebo aby to bol niekto blizky, napr. Mama.. Nie len kvoli imunite (aj ked teda hlavne - moj maly sa narodil, ked isiel najstarsi prvy krat do skolky a bol to tazky rok plny pre babatko vaznych chorob), ale predstav si napr ked sa zacnu zavadzat prikrmy, neviem si napr. predstavit ako budu mat ucitelky v jaslickach cas sledovat potraviny, reakcie na ne..
Určite nájdeš take jasle, v Nitre v jasliach kam chodí moja dcérka od dvoch rokov, bolo jedno dieťatko od 10 mesiacov. V zahraničí úplne normálna vec. Držím palce.
@pininka kde vsade s nimi prosim chodis? Aky mate program pocas dna?
@monikafialka ak mas auto, mozes chodit vsade kam si zmyslis, ak byvas niekde v meste, tiez.. Ja som s detmi tiez nikdy nebola zavreta doma, na materskej mam viac kamaratok ako kedykolvek predtym.. Ked sa nudim, spravim si vylet, zacala som konecne jazdit a chodim uz takmer vsade..
@monikafialka ahoj, ak to nie je tajomstvo kedy cakas dieta? inak my sme chodili s detmi od narodenia - teda po tych 6tich tyzdnoch cca. vsade - jasne ze sme prisposobovali vyber ( brala som na dovolenku apartmany s kuchynkou napr. aby sme mali plne pohodlie , restauracie ktore maju aj separe miestnost na kojenie/ prebalenie etc. ) ale inak sa stali sucastou rodiny...
Mne tiež nevyhovuje byť doma plné tri roky. Dcérky som mala hneď po sebe (po roku), bola som 3 roky na materskej - staršia išla do škôlky keď mala tri a mladšia mala dva roky. Posledných pár mesiacov som už mala riadnu klaustrofóbiu. Celú materskú som si absolútne užívala, ale ku koncu už toho bolo veľa. Už vyžadovali aj dievčatá kolektív... a mňa ako mamu tiež nebavilo neustále sa hrať s bábikami, na varenie, na čaj a ostatné detské hry... chvíľku áno, ale celý deň to je únavné.
Obe nastúpili do škôlky úplne v pohode. Mladšia bola v kolektíve, kde bolo 7 detičiek jej veku, takže úplne super a ja som bola spokojná, lebo som už bola v práci, ktorá ma baví a medzi ľuďmi. V práci som bola 4 roky a teraz som zasa na MD so synčekom, ktorý má 3 mesiace. Chcem byť doma 1,5 - 2 roky. Uvidí sa podľa toho, či bude všetko ok, aký bude... dopredu nič neplánujem, uvidí sa, ako to bude a podľa toho sa rozhodneme. Tiež mi veľmi chýba kolektív, stretávanie sa s ľuďmi aj prácu mám, ktorá ma baví... Stretávam sa aj s inými mamičkami, ale tam sa diskusia točí len okolo detí atď. Mnoho mamičiek na MK odsudzuje mamy, ktoré idú do práce skôr ako v 3 rokoch, aj ja som si vo svojom okolí prežila svoje, keď som oznámila, že nastupujem do práce. Ale u nás to tak bolo aj za komunistov, vo svete to tak funguje stále - rok doma a šup do práce. Aj my sme tak vyrastali... od pol roka do jasličiek... a sme tu, sme zdraví a šťastní a nemáme žiadnu traumu. Som milo prekvapená reakciami mamičiek vyššie... že neodsudzujú. Ja mám v okolí toľko mamičiek, ktoré by boli najradšej doma s deťmi až do predškolského veku v domnení, že najviac im môže dať mama... ale to je omyl. Uf, ale som sa rozpísala. Gratulujem tomu, kto sa dočíta až do konca :D
Veru, tiež som bola z tých "hrdiniek" čo si nevedela predstaviť byť 3 roky doma a v práci som nahlásila že do roka som späť. Ja som z tých, čo som si povedala, že keď dieťa mať nabudem, nič sa nestane. Realita ? Mám jednu drobku, čo budem mať čoskoro 4 rôčky. Doma som bola 22 mesiacov nakoniec, neviem si predstaviť odísť od nej v tom najkrajšom čase ked sa učila chodiť, nedala som to....ako žienky vyššie spomínali, po pôrode sa veľa vecí zmení, zmenia sa prirodzene priority, sama to uvidíš, ťažko ti teraz súdiť a plánovať. Na to sa úplne vykašli. U nás boli jasličky od 11 mesiacov. naša tiež išla od 22 mes. do jasličiek, všetci sme boli spokojní. Kedže som už "staršia" matka, všetky kamarátky už majú stredoškolsky povinné deti alebo na ZS takže u nás sa dáke extra kávičkovanie nedialo. Mala som jednu kamarátku z pôrodnice čo bývala blízko, kočíkovali sme spolu do 10 mesiacov, kým sa našim dcérkam nezmenil režim a nemohli sme sa zladiť. Inak sme chodili na prechádzky do prírody s manželom, na dovolenke v chorvátsku sme boli ked mala dcérka 8 mesiacov a tak....všetko sa dá. Dieťa si treba užiť. Dnes ked vidím aká je už veľká, dosť samostatná, ako všetko komentuje...tak by som niektoré veci vrátila späť a užila si ich viac alebo znova a znova. Ďalšie dieťa už mať nebudem...tak ma chytá čoraz častejšie tá nostalgia. Vrátila som sa do tej istej práce a veru, nič mi neušlo !
@monikafialka vsade.kde mi treba, ja som mestske decko ale muz chcel byvat nadedine. Prve roky to bola pre mna hotova katastrofa, nic tu nemame okrem krcmi. Tak som rano porobila zakladne veci, zbalila maleho a isla do mesta, vzdy na ine ihrisko, do obchodu, kym bol este mensi, neskor som spoznala podbne mamicky a stale sme si urobili iny program, stretavali sme sa aj cez vikendy. Aj teraz som sa dohodla so susedou, ideme s detmi cvicit do centra. Som medzi dospelymi a nemusim malu nikam odkladat. Podstatny je aj muz, moj nemal nikdy problem ostat s detmi, ja som mohla is kdekolvek. Dokonca som bola na dva dni na vylet v rakusku, pravidelne chodim na hokej. Cize vobec nemam pocit, ze som zavreta doma.
pri deťoch sa nedá nič plánovať dopredu, všetko sa ukáže "za jazdy". Ja som pracovala od dvoch týždňov. Aj s malou som chodila do práce, našťastie bola dobré bábo a veľa spinkala, aj keď neraz som ťukala do PC s malou na prsníku 🙂 Prácu som si brávala domov , len najnutnejšie veci som riešila v kanclíku. Od dvoch rokov chodí do škôlky, do jasiel som ju nechcela dať. Čiže aj som pracovala, aj bola s malou. Bolo nám super
@dai
Este necakame este len riesim vsetky moje obavy ako napr.tuto ze by som musela ostat sediet doma. Pre mna naozaj neprijemna predstava, hlavne ked som si nasla pracu ktora ma bavi atd.
opatrovatelka + praca sa moze aj popri md
Sediet doma? Nemyslis vazne.... naco ti je dieta, ked ho chces malinke odkladat k cudzim ludom? Pocula si niekedy o vztahovej vazbe, o dolezitosti toho, ze dieta sa do 3 rokov stara jedna osoba na ktoru je naviazane, hovori ti nieco cit, laska, empatia?
Materska sa da nadherne uzit, vylety, hry s dietatkom, navstevy s kamoskami s detmi, vychadzky...najkrajsie obdobie v mojom zivote.
Mozno to vyznie tvrdo, ale tak pre mna vyznela aj tvoja otazka, takze to napisem: Na kieho certa je TEBE dieta? Ved chodievaj nadalej do prace a nezatazuj sa rozmnozovanim.
@monikafialka jemine🙂 tak to vobec neries... to je cele o nicom ak este ani tehotna nie si - ono zial clovek mieni pan boh meni😉 poznam take co riesili a nakoniec boli stastne ked o 5rokov otehotneli... ked budete chciet dieta tak chodte do toho a potom uvidis ako to budes citit - ja som teraz tiez ohlasila 1 rok v praci, uvidim ako to bude real - pri mojom synovi som tiez tak chcela byt, nakoniec sa narodil s problemami, bola som rada ze stiham co stiham a praca mi ani nenapadla - a teda ja akoze robim karieru🙂
fakt je ze vsetko je na tebe - mozes zostat doma , ist do prace, pracovat z domu ak budes mat tu moznost a byt s dietatom, moze muz zostat doma , najst si opatrovatelku, jasle - tych moznosti je milion - v kazdom pripade narodenie dietata nie je koniec sveta - uvidis ako to teba zmeni - vacsinu mam aj otcov to totiz zmeni ( ked uz nic ine tak priority sa trosku prehadzu ) - v kazdom pripade ako ti pisem, my neorganizujeme napr. rodinu okolo deti - sme s muzom manzelia a deti patria k nam - cize od malicka su sucastou nasej predstavy o rodine, ziaden piedestal, ale ohlad na ne v zaujme vychovat z nich co najlepsie osobnosti😉 a tam patri ze sa naucia aj prisposobovat nasim potrebam ( ta schopnost sa jasne ze odvija od ich veku - do jedneho roka je to trosku obmedzene, potom uz to ide stale lahsie a lahsie, okolo 10 rokov ta uz dieta viac menej nebude potrebovat... ale teda pre mna uplny normal nastava ked maju deti okolo 2och rokov, tam uz ziadne obmedzenia necitim...)
@babulkomale to su ale kecy - na kieho frasa je tebe dieta? ja tak taketo reci neznasam... zi a nechaj zit - ty si vychovavaj co ty chces a nechaj inych zit ich zivot - mozno nakoniec budes prekvapena vysledkom...
Ste velmi zlate ako ste mi napisali viete ja mam taky strach aj z toho odsudenia ale este vacsi z toho ze by som mala byt doma zavreta..len pri hrnci a metle ako sa hovori. Chcela by som co najmensiu zmenu v zivote a ked sa da tak co najviac prijemnu. Mam rada sa pekne obliect, upravit a mat pocit ze patrim do spolocnosti, rozpravat sa s ludmi, mat program a ked mam byt doma len 2 dni bez programu ziadneho (myslim zavreta dnu sama) tak mi je smutno. A tiez sa bojim ze by som "zavidela"manzelivi ze on chodi nadalej do prace bez zmeny medzi ludi a ja musim byt doma. Aj to ma trapilo ze ci budem mat cas na seba sa upravit lebo ked nie som klesa mi sebavedomie, ktoreho naozaj nemam na rozdavanie zial. Takze sa snazim o tom premyslat ako to urobit aby to nebola pre mna zmena k horsiemu. Dakujem Vam za vsetky postrehy a rady❤
@dai ved neznasaj - zakladatelka dala otazku na verejne forum, tak nech rata s nazormi z celeho spektra.
Ja mam deti aby som sa im venovala a ukazovala im svet, chodila s nimi po vyletoch atd.a nie aby som ich odlozila a isla zarabat na platenie cudzej tety ci sukromneho zariadenia.
Pre mna je to chory postoj, pre teba prijatelny, kazdy si robime ako vieme.
Mne sa rodicia venovali a ja sa venujem svojim detom. Pride mi to normalne.
Nebudem tu siahodlho polemizovat, lebo nie je o com. Mama sa ma starat a nie odkladat.
Pekny den prajem.
Tak to mas veru tazke...lebo dieta zmena je a velka...si zodpovedna uz i za niekoho ineho ako samu seba.....neviem.kolko mas rokova ale teda ak sa na dieta este necitis tak este par rokov pockaj a mozno sa ti zmenia priority...mat dieta je obeta...a velka ...ale dostanes za nu i tu najkrajsiu odmenu....
Mam kamaratky ktore i pri detoch sa vedia/stihnu nahodit namalovat ..chodit po vyletoch na navstevy atd....vsetko sa da ked sa chcie
@babulkomale potom si zi podla vlastnych predstav ale nevypytuj sa ine naco su im deti... tebe by to bolo prijemne? lebo podla mna mama co pracuje napr. da dietatu viac ako mama co sedi doma - a to nemyslim to materialne, skor priklad do zivota - a deti sa prave z toho prikladu ucia... takze mam teraz teba sa zacat vypytovat preco decko rozmaznavas? vychovavas z neho stredobod vesmiru co bude nasledne ublizovat inym a pod.?
neviem teda ake stare deti mas a kolko ale raz hadam pochopis ze venovat sa dietatu neznamena len chodit s nim po vyletoch a ukazovat mu svet ( to mozno s[ravi lepsie ta matka aj financne zabezpecena ) a dat dieta do kolektivu neznamena ho odkladat...
pekny den... tvojmu prispevku vycitam hlavne tvoju agresivitu, nie nazor - aby sme sa chapali...
Nie som karieristka ale viem ze iba vychova a starostlivost o dieta ma nebudu naplnovat, chcem aj v praci aspon co to dosiahnut a mat tak dobry pocit sama so seba. A dieta iste budem milovat no nechcem prist sama o seba. Zial asi nie som taka ta co sa uplne rozkraja ale verim ze aj tak budem raz dobra mama, uprimne lubiaca no potrebujuca mat aj vlastny zivot.
@monikafialka neboj, pri dietatku ti program chybat nebude a muz tiez bude musiet zmenit priority ak budete chciet byt funkcna rodina... co sa tyka starania sa o seba - to s dietatom nesuvisi nijak ( mozno naozaj prve tyzdne kedy este zena nie je sama v poriadku, hormony si robia co chcu, dieta nema rezim etc. ....) potom je to uz len otazka lenivosti ci priorit danej matky - ja som na sebe teda teplaky mimo opekaciek nemala nikdy, aj doma som si aspon nahy make up vzdy spravila, vlasy upravila a obliekla nieco pekne - uz len kvoli sebe aby som sa citila ako clovek😉
@dai nepoznam pomery
@babulkomale ale ma taky pocit ue ona vravela o odkladani deti tych malickych ktore este potrebuju mamu....socializovat sa da deticky od mala bez toho aby museli mat hned opatrovatelku ci jasle.... A tak male dieta ako pise autorka cize menej ako rok kedze si nevie predtsvit byt az rok na materskej este nevidi v pracujucej matke vzor ako to ma byt v zivote ale len to ze nie je s mamou....na take vzory ma este dost casu.....
A pisem preto lebo mam po 30tke a tak citim ze potrebujem tieto veci riesit najlepsie so skusenymi aby som sa odhodlala na to babo niekedy vobec. Dakujem Vam.
@monikafialka a to ti kto takuto predstavu materskej vnukol - ze hrniec a metla? Taku md maju obmedzene zeny, ktore nemaju konicky, kamosky, dobre vztahy s rodicmi, nic si nekupuju, nelicia sa a chodia vo vytahanych teplakoch aj von tri roky...to je uplny opak md a rd ako som mala napr.ja a moje kamosky.
Denne upravene, vonku s detmi ci u niektorej z nas na stretku, ci v materskom centre, na roznych kurzoch, cviceni s babatkami, neskor tancoch s detmi...
Mozes kludne chodit nahodena, upravena s dietatkom, ja v tom vobec nevidim problem. Preco sa skatulkujes do takej otrasnej predstavy?
Praveze poznam vacsinu upravenych peknych mamiciek, teda aspon poznala som v meste, tu na dedine je to horsie 😉
Malicke dietatko vyzaduje neustalu starostlivost a pozornost, takze akurat mas cas porobit okolo domacnosti, seba uclovecit a vyrazit do ulic. Priestor na pracu tam ja osobne nevidim ziadny 😀
@monikafialka zijem v zahranici a tu je materska 16 tyzdnov. Cize dieta ide do jasli v 3 mesiacoch. Ja som si to predlzila o 2 mesiace, ale v potom som sa uz musela vratit. Na jednej strane som mala obavy, na druhej strane bolo fajn vratit sa do prace a riesit aj ine veci ako kojenie a plienky. Jasle su tu super, deticky sa spolu hraju od utleho veku, starsie sa hraju s mensimi a pod; Su v 2 skupinach 3mesiace az 1.5 roka a 1.5 az 2.5 roka.
Podla mna neexistuje univerzalne spravne riesenie. Ide o to, aby si sa citila dobre a verila v to, co robis, potom budes spokojna a bude spokojne aj dieta. Deti si zvyknu na vsetko a pride im to normalne a neriesia (to iba rodicia resp okolie furt nieco riesi). Moj syn je stastne, spolocenske samostatne dieta (a to ma len 3 roky). Ked je doma, hrame sa spolu, venujeme sa mu, ked je v skolke alebo na ihrisku hra sa s detickami a nedrzi sa mojej sukne. Vie, ze hos manzelom lubime a on lubi nas.
Ahoj materská je pol roka potom budeš dostávať rodičovský príspevok. Neviem odkial si ale u nás berú do jasiel od jedného roka. Ja som dcérku dala ako 1,5 ročnú do jasličiek už bola pripravená a spokojná bez jedinej slzičky. Skús si pozrieť vo svojom okolí jasle. Ja som doma ten 1,5 roka dokonca pracovala mala som celý čas home office. Ale záleží od typu práce. Tak veľa šťastia v hladaní jasličiek.