Čerpanie dovolenky pred nástupom na materskú

pettkkaa
20. máj 2021

Ahojte prosím poradte mi ako je to s preplatením dovolenky ak idem na matersku.

Z minuleho roka sa mi preniesli asi 3 dni dovolenky do tohto roka. Od 28.januara som na rizikovom tehotenstve cize som PN.
20. Septembra mam termin pôrodu.
Na vyplatnej paske za februar mam napisane ze zostatok dovolenky je 13dní. ( od vtedy som pasku nedostala)

Po ukončení PN možem tu dovolenku vyčerpať a nasledne nastupit na matersku? Alebo na tu dovolenku nemam narok? Ako mam teda postupovat?

( pytam sa preto lebo moj zamestnavatel sa drzi hesla “oklamat a obrat o peniaze kde sa da”)
Do tejto prace sa uz teda nikdy nevratim.

Skuste mi to napisat nejako “po lopate” aby som tomu chapala 😂😂😂

Ďakujeeeeem

es2021
20. máj 2021

@pettkkaa máš nárok na celoročnú dovolenku keď si tehotná. Ja tak idem teraz v podstate mesiac pred nástupom na materskú ešte čerpať dovolenku 20dní

liliana363
20. máj 2021

@pettkkaa keď si na rizikovej PN, tak ti je zrejmé lekár nebude chcieť ukončiť a bude trvať až do nástupu na materskú. Ak sa tam už nechceš vrátiť, dovolenku si nechaj a po skončení RD,ked bude mať dieťa 3 roky si ju daj preplatiť. Ak sa nič nezmení mala by si Max. Podporu na pol roka. Inak sa dá dovolenka čerpať aj medzi MD a RD, ale to by ti už nevyšla ta velka podpora.

17alisha
20. máj 2021

ja nie som ekonomka, ale co viem, tak stara dovolenka ti nemoze prepadnut, pokial ju z objektivnych dovodov nemas kedy vycerpat, napr pn, materska. a odporucam ti potom na materskej vzdy si pytat pasku ku koncu roka a ku zaciatku noveho roka - tak najlepsie zistis, co sa s dovolenkou udialo a ci ta neobabrali. a priklanam sa k rade vyssie, cerpat dovolenku az po skonceni rodicaku, ak sa tam nechces vratit.

petrisa213
20. máj 2021

Tiež odporúčam nechať si dovolenku na obdobie po RD. Mne sa to teraz oplatilo. Chceli sme ešte jedno dieťa ale nevyšlo nám to tak aby som nastúpila na materskú kým mladšia bude mať 3 roky, musela by som sa teda na 4 mesiace vrátiť do prace a tu mi prišla vhod nasetrena dovolenka. Keďže počas materskej (iba materskej, nie rodičovskej) ti tiež vzniká nárok na dovolenku, som ja ku dňu nástupu do práce mala usetrenych 53 dní dovolenky (za 2 tehotenstva+dovolenka co mi ostala) a tu som teraz čerpala až do nástupu na ďalšiu materskú. Alebo ak nechcete už ďalšie dieťa a teda sa nechceš ani vrátiť do tejto práce tak si ju dáš potom preplatiť.

draik
20. máj 2021

@pettkkaa
Nárok na celoročnú dovolenku vzniká až vtedy, keď vykonávate prácu 60 dní. inak vzniká dovolenka len za odpracované dni, čo je zatiaľ aj Váš prípad.