Čerpanie dovolenky počas rodičovskej a výpočet materskej

ella199230
6. sep 2021

Ahojte ,
Momentálne som so synom na RD( do apríla 2022).
Plánujeme aj druhé bábätko , ale retazovy pôrod nestíham . Vedeli by ste prosím poradiť keby si nejak ku koncu roku vyberiem dovolenku na 1 deň alebo odpracujem 1 deň , či by sa mi počítala druha materská z toho 1 dňa čiže by som mala max. denný vymeriavací základ a tým pádom najvyššiu materskú .
Pracovny pomer mám na neurčito .
A potom či to obdobie medzi koncom RD a začiatkom druhej materskej môžem vykryť PN - kou ?

alenah31
6. sep 2021

@ella199230 takto si vieš navýšiť príjem pre výpočet max. podpory, ale nie materskej dávky....to kde si vzala - materské by sa ti počítalo z pravdepodobného príjmu. Obdobie medzi ukončením RD a nástupom na druhú MD sa normálne pracuje - v prípade, že máš zdr. komplikácie môže ťa Dr. vypísať PN.

ella199230
autor
6. sep 2021

@alenah31 na nejakom fóre som to čítala, tak som to zle pochopila .
Áno , viem že sa normálne pracuje , len moju pozíciu obsadili. A zisťujem si aké sú možnosti , jasne že ma doktor len tak nedá na pn .

alenah31
6. sep 2021

@ella199230 pokiaľ je tvoja pozícia obsadená tak po tvojom oznámení, že sa vraciaš do práce (zo zákona si povinná informovať zamestnávateľa min. mesiac vopred, že sa vraciaš po RD späť) ti má ponúknuť inú prácu v rámci tvojho vzdelania aj náplne pôvodnej práce. Ak ju nemá alebo ju odmietneš - má nárok ti dať výpoveď - ale máš nárok na odstupné a výpovednú dobu. Pokiaľ otehotnieš až po ukončení PP a evidovaní na ÚP - nárok na materské ti vznikne len dobrovoľným doplácaním si poistenia inak nie. Ak otehotnieš počas PP (napr. ešte teraz počas toho ako si na RD), ale výpoveď dostaneš - eviduješ sa na ÚP, ale na materské máš nárok nakoľko pôjdeš na MD z OL.

ella199230
autor
6. sep 2021

@alenah31 tu som to videla ..
Ďakujem pekne

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
6. sep 2021

@ella199230 hľadajte novšie príklady - nestíhate reťazovú materskú - vy nastúpite do práce resp. pôjdete PN - ona stíhala v podstate odrodiť druhé dieťa počas prvej RD. Jej sa počíta len ten jeden deň. Vás sa budú počítať všetky čo budete znovu pracovať po ukončení RD až do nástupu na druhú MD - čiže predpokladaný príjem.

ella199230
autor
6. sep 2021

@alenah31 aha, ďakujem . To som si neuvedomila že ona stíha vlastne reťazovú materskú .
Ešte neviete prosím poradiť ako je to s tým predpokladaným príjmom ? Zamestnávateľ môže nahlásiť ,,akúkoľvek ,, sumu ? Ja som mala v Zmluve len minimálnu mzdu . Mohol by k tej základnej min mzde prirátať odmenu v akejkoľvek výške ?

alenah31
6. sep 2021

@ella199230 a ako to navýši? Jedine ak Vám z takej navýšenej mzdy aj reálne vyplatí odvody. Vy keď sa vrátite do práce - ak nestihnete otehotnieť teraz tak sa tomu nevyhnete - dostanete mzdu - zo mzdy sa platia odvody - zamestnávateľ povinne zasiela na SP mesačný výkaz - čiže oni presne vedia z akej mzdy ste odvody platili.

lilinka88
6. sep 2021

@ella199230 pravdepodobný VZ je celomesačna hrubá mzda akú by si mala,ak by si reálne ten mesiac odrobila. Takže nie,nemôže si dať akúkoľvek sumu,ale sumu, ktorú si vie reálne obhájiť. Pokiaľ si predtým mala minimálnu mzdu a teraz ti dá príliš vysoký PVZ, môže SP pýtať napr dodatok zmluvy o zvýšení platu, keďže by to nebolo primerané zvýšenie.
Rovnako to platí s tou dovolenkou. Tiež ti za jeden deň dovolenky nedá tak vysokú mzdu, sám by si tým narobil problémy, keďže by bolo evidentné,že je to účelové

lilinka88
6. sep 2021

Pokiaľ chceš vyššiu materskú,buď nech ti aj reálne zvýši mzdu a odvádza z nej odvody alebo sa v pohode môžeš ešte zamestnať aj po RD u iného zamestnávateľa s vyššou mzdou