Dievčence, rada by som sa opýtala ak poberám rodičovský príspevok na dieťa (ktore má rok a pol) a o pár mesiacov sa mi narodí druhé, je to tak že rodičovská na prvé mi zostane pri prechode na materskú alebo sa zruší a zostane mi iba materská...? Ďakujem za odpovede 🙂
rodicak musis ist zrusit a nastupis na matersku. ak teda mas na nu vobec este narok
ak nastúpiš na md napr. 2.12.2013 alebo 31.12.2013, tak máš nákrok na rodič.príspevok ešte za december (vyplatený v januári, od januára by ti ho odobrali. Ak by si ale nastúpila na md v období 2.11.2013 až 1.12.2013 (vrátane), tak máš nárok len na RP za november vyplatený bude v decembri (lebo celý dec. už poberáš materské).
Podla terajších zákonov potom v prechodnom čase (v období od mesiaca, za ktorý už nepoberáš rodič.príspevok, tj. bud od 1/2014 alebo od 12/2013) do mesiaca, kedy novonarodené dieťa/deti dosiahnu 6týž. by si mala mať nárok na prísp. na starostlivost o staršie dieťa. Ak sa staráš osobne alebo niekto z rodiny, tak cca 41eur na mesiac, ak je v škôlke, jasliach, tak vo váške vynaložených nákladov. Ale toto neviem, či teraz od nového roku nezmenia, teda nezrušia.
je to uvedené v téme Záhadný jednorázový príspevok... či tak nejako sa volá
Ešťe chcem poznamenať aby si si overila ci ti rod.príspevok zrusili lebo ja som sa spolahla na pani za priecinkom a o pol roka bolo treba peniaze vrátiť. Ako uz bolo myslim pisane treba to odhlásiť je na to special tlačivo. Ja som o niecom takom ani netusila myslela som ze to pôjde automaticky ked uz do ziadosti pises udaje o ostatnych detickach
ahojte zienky poradte mi momentalne som na rp ale od polovice februara mam nastup na druhu matersku treba mi k tomu vybavovat niejake papiere alebo nie a ked ano kde mam ist a co všetko mi treba??dakujem vam velmi pekne
ak dostanes listok na matersku, treba ho dat zamestnavatelovi, uctovnicka ta nahlasi opät na matersku a musis ist na urad prace soc.veci a rodiny, nahlasit odkedy budes brat matersku a potom im dodatocne odniest, rozhodnutie o poberani materskej, ktore ti pride od socialky a oni ti zrusia poberanie rodicovskeho na prve dieta. Zo zakona mas narok len na jednu davku, aj ked mas dve malicke deti do troch rokov
prechodom na MD sa ti nebude vyplacat RP len materska.po jej skonceni budes poberat len jeden RP a pridavky na dve deti