Budem musieť vrátiť rodičovský príspevok?

riuska00
6. júl 2024

Dobrý deň.
Do 12.6.2024 som poberala rodičovský príspevok na syna. Od 12.6.2024 plynulo prechádzam opäť na materskú. Manžel bol ale od októbra minulého roka zamestnaný v zahraničí a tým pádom sme boli so synom odhlasení zo zdravotnej poisťovne na Slovensku. To sme sa ale dozvedeli až v máji tohto roku keďže som bola v tom, že keď žijeme na SK (manžel má zahraničnú len zmluvu) pre mňa a syna sa poisťovňa nemení. Moja otázka ale teda je, či budem musieť spätne vrátiť rodičák od októbra, keďže sme neboli na Slovensku zdravotne poistení? A prípadne, bude mi vyplatený tento mesiac aj rodičák za jún?

riuska00
autor
6. júl 2024

@riuska00 ešte doplním, že v predchádzajúcom zamestnaní mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú akurát som počas RD do práce nechodila no pracovny pomer mi stále trvá

erika5025
6. júl 2024

@riuska00 pokiaľ ti trvá pracovný pomer.tak vôbec vás nemuseli poistovat v manželovej zdravotnej poisťovni .iba vtedy keby na slovensku netrval pracovný pomer.
Ale rodičak by si vracať nemala

riuska00
autor
6. júl 2024

@erika5025 nás automaticky odhlásil Union keď zistil, že ma manžel zahraničnú pracovnú zmluvu

vsicka036
6. júl 2024

@riuska00 poistovna ano, pocas trvania rodicaku odhlasit zo SK, pocas materskej znova na SK. Rodicak normalne od nas, pokial trva pracovny pomer.

erika5025
6. júl 2024

@riuska00
Ja mam s deťmi dôveru.
Ale nám bolo povedané ze pokiaľ mne trvá pracovný pomer tak sa u nás nič nemeni
Aj teraz som evidovaná na urade práce budem mať schválenú aj podporu tiež nemusím nič riešiť
Tak isto aj prídavky dostávam zo Slovenska plus doplatok zo zahraničia

dianahan
11. sep 2024

@riuska00 a ako to nakoniec dopadlo? Prišlo Vám nejaké vyrozumenie alebo ako ste to nakoniec zistili?
@erika5025 ja mám tiež doveru a mozno to budem mať podobne. Tiez mi este pracovny pomer trva a bola som v tom, ze sa tiež u mňa nič nemení. Je ale mozne, ze po skonceni pracovneho pomeru pojdem do zahranicia za manzelom, ale zatial tam budem nezamestnana. Tak dufam, ze si potom naslednym odhlasenim nenarobim prave nejake tazkosti, tym, ze tam manzel uz pracuje