Budem mať podľa vás nárok na materskú?

00ivi00
9. apr 2021

Ahojte, už mám z toho riadny šalát. Bola som zamestnaná do 31.8.2019, prvé dieťa som porodila vo februári 2020. Mala som samozrejme normálne materskú. Teraz čakám druhé bábätko a termín mám ešte neistý, v novembri alebo decembri. Viem, že musím byť nemocensky poistená 270 dní v období dvoch rokov pred nástupom na materskú, ale teraz som si vôbec nie istá, či budem mať nárok alebo nie. Najviac ma štve že by som tým pádom prišla aj o vyšší rodičovský ktorý teraz poberám na syna. Babám, ktoré majú v tom prehľad budem vďačná za infošky 🤗😉

klarissa25
9. apr 2021

@00ivi00 ak ti netrvá pracovný pomer tak nie, dokedy ti trval pp?

katkaseiner
9. apr 2021

ono ak by si bola stale zamestnana tak to mas ako retazovy porod ale takto...

danieladeley
9. apr 2021

nebudes mat narok, ani na vyssi rodicak. tiez to mam tak.

00ivi00
autor
9. apr 2021

@danieladeley toto je pekne svinstvo v tomto štáte 🙈 ešte si zistím či sa mi neoplati platiť si dobrovoľne nemocenské

katkaseiner
9. apr 2021

@00ivi00 to sa uz zial neoplati, musis si platit nielen nemocenske ale aj ostatne odvody... toto sa uz cca 8 rokov neoplati (viem lebo v case ked som bola tehotna som to nevyuzila a mohla som, ale potom to zrusili).

nafka0483
9. apr 2021

@00ivi00
1. Ake svinstvo? Podmienky su urcene jasne, bohuzial ty ich nesplnas.
2. Potrebujes 270 dni za posledne dva roky pred porodom. Porod november/december 2021, takze berieme do uvahy november/december 2019 az do porodu - pocet dni mas 0. Druha podmienka - aktivne NP, alebo ochranna lehota toez nesplnas.
3. Aby si mala narok, by si musela rychlo nazbierat 270 dni - a to tak, ze budes mat sucasne viac pracovnych pomerov, dohod aby sa ti jednotlivedni ratali viackrat. K tomu dobrovolne poistenie (musi sa platit cely balicek) aspon 26 tyzdnov - ak chces aby sa ti pocitalo zo zakladu, z ktoreho budes platit poistne. Ak nie, tak mozes platit z minima, v pripade, ze sa ti podari nazbierat dost dni, tak aj materska bude z minima, ale bude potom narok na vyssi rodicak.

danieladeley
9. apr 2021

@00ivi00 no to je. ja som robila cely cas po skole, skoncila som PP den pred materskou a potom som mala retazovy a pri druhom ani materska, ani zvyseny rodicak. pritom ani den na urade prace od skoly.

ukulela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
00ivi00
autor
9. apr 2021

@nafka0483 no svinstvo také, že predtým som normálne pracovala, kvôli tomu že som ostala tehotná mi nepredlžili pracovný pomer po dvoch rokoch a nakonec keďže som zostala opäť tehotná ma štát pripraví aj o ten vyšší rodičovský na ktorý som mala nárok do troch rokov prvého dieťaťa a miesto neho mi daju teraz nižší na druhé.

00ivi00
autor
9. apr 2021

@danieladeley ja takisto 👍🏻 nemám čo k tomuto dodať 😪

nafka0483
9. apr 2021

@00ivi00 Stat ta o nic nepripravi. Pripravit ta mozu iba o nieco, co uz raz mas. Ak na nieco nemas narok, tak to nemas, cize ti to ani nemozu vziat.

Po dalsie, napisala som ti ako si vies zabezpecit narok na matersku, aj ked minimalnu (ak stihas 26 tyzdnov, tak aj maximalnu).

A na zaver - aj keby si to tak neurobila a narok na matersku nemala, tak poberaj nadalej ten vyssi RP na prve dieta, neprehlasuj si ho na mladsie. A az ked ti skonci na starsie (ked bude mat 3 roky), tak si nahlasis mladsie a az vtedy ti klesne na tu nizsiu sumu.

surama
9. apr 2021

@00ivi00 Hmm ono vies...ked si na dobu urcitu a otehotnies, tak je jasne, ze ti nepredlzia prac. pomer. To si mozes byt ista v kazdej praci. Preco si nepockala, kym ti predlzia zmluvu? Resp. ked ti koncila zmluva, tak to si musela byt v nejakom 4. mesiac, ak dobre ratam... preco si sa priznala,ze si tehu? Po 2x na rok by ti uz dali na neurcito(zo zakona). Nechcem rypat iba sa pytam, lebo tieto veci si vies dopredu naplanovat a vyhnut sa potom takymto problemom.

00ivi00
autor
9. apr 2021

@nafka0483 aha super no takéto niečo som chcela počuť, tak to rodičovský si nechám na staršieho, ďakujem za radu

00ivi00
autor
9. apr 2021

@surama vieš no bola to fyzicky náročnejšia práca, zo zdvihaním ťažších vecí a ako prvorodička som sa obávala niečo také robiť preto som sa priznala 🤗 niekedy hold nejde všetko podľa plánov 😪