Ahojte 🙂
Prosim vas mam 23 rokov a pracovnu zmluvu mam od septembra 2020 je to moja prvá praca, na v máji teraz by som mala mat 270 dni poistenych. Mám teda narok na tú vyššiu matersku? alebo podla tohto musim mat odrobene 2 roky?
A uz ti tu raz vysvetlili ;)
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/aka-vysoka-mi-vyjde-materska-dovolenka/
Preco pochybujes alebo co ti na tom nie je jasne?
@clare650 nie to je 270 dni za posledne 2 roky ... nemusi to byt ani v kuse ..... ide o to aby si bola nemocensky poistena (zamestnana, alebo dobrovolne poistena) v case naroku na materske ....
@clare650 Nie 🙂 ved aj ten screenshot co si pridala jasne hovori, ze v ramci poslednych 2 rokov pred porodom musis nazbierat aspon 270 dni. A nie su to odpracovane dni, ale dni ked ti trva nemocenske poistenie. Cize napr. ked robis len cez tyzden, tak sa ti pocita aj vikend - lebo trva ti zmluva, cize ti trva poistenie.
V období 2 rokov pred nástupom na materskú musíš mať zaplatenú sociálku po dobu 270 dni. Aj kebyže si nezamestnana a platíš si sociálku dobrovoľne, tak sa to počíta
@s_a Ak nastane situacia, ze bude otazne, ci to do dna porodu splni, tak ano - socialna poistovna bude cakat a ak porodi tak, ze podmienky splni, tak vyplatia aj spatne. Ak nesplni, tak ododna porodu RP.
Nejde o to ci plati odvody, ci nie. Ide o to, ze podmienka je urcena ku dnu porodu 🙂
@clare650 Materska nie je vyssia a nizsia. Materska sa pocita podla vymeriavacieho zakladu, cize podla platu.
Ak ku dnu porodu splnis 2 podmienky:
- aspon 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky pred porodom
a zaroven:
- aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota (=otehotnela si este pocas trvania nemocenskeho poistenia)
tak budes mat narok na matersku (vypocitanu z platu) a po materskej budes mat narok na vyssi RP.