Budem mať nárok na materskú popri živnosti?

mirka100911
9. mar 2012

Ahojte. Momentalne pracujem, ale chcela by som si zalozit zivnost na Detske centrum (sukromnu skolku). Tu by som chcela zo zaciatku viest popri sucasnom zamestnani. Ale zacali sme planovat dietatko a neviem, na co vsetko budem mat narok. Ked uz budem mat zivnost a aj pracovat, mam narok na matersku z prace a potom aj rodicovsky? Vobec este neviem ako je to s pracou + zivnostou... :/ Len zacinam...
Dakujem za rady!

evka68
9. mar 2012

Mirka, popri živnosti môžeš poberať aj materský aj rodičovský príspevok, nie je to obmedzené. Počas materského príspevku dokonca nemusíš platiť nemocenské a dôchodkové poistenie (na dôchodkové sa treba prihlásiť ako poistenec štátu). Na rodičovskej už do sociálnej poisťovne musíš platiť v prípade, že zároveň spĺňaš podmienky povinne nemocensky poistenej osoby. Tiež sa na teba počas materskej a rodičovskej dovolenky nevzťahuje povinnosť platiť minimálne zdravotné odvody, platíš len odvody zo zisku (14%). Podrobnejšie to nájdeš rozpísané v článku https://sites.google.com/site/pracanamaterskej/...

evka68
10. mar 2012

Mirka, ešte by som k tomu doplnila, že prvý rok ako živnostníčka nebudeš platiť nemocenské poistenie. Ale ako zamestnanec nemocenské platíš a z tohto nemocenského poistenia ti potom vyplýva nárok na materský príspevok.
V druhom roku podnikania sa v júli prehodnotí tvoj príjem a ak prekročíš istú hranicu, budeš musieť platiť aj nemocenské poistenie. Ak budeš aspoň 270 dní nemocensky poistená ako živnostník, vyplýva ti nárok na materské už aj z tohto nemocenského poistenia. Potom keď budeš nastupovať na materskú, vyplníš si dve tlačivá pre sociálnu poisťovňu, jedno ti do sociálky pošle zamestnávateľ a druhé si posielaš sama ako živnostník. Materská ti potom bude vyplácaná len jedna, ale v súčte z oboch nemocenských poistení - samozrejme len do maximálnej výšky.
Ak ale chceš, môžeš sa hneď od začiatku ako živnostník dobrovoľne nemocensky poistiť - to má význam v tom prípade, že tvoja materská z poistenia u zamestnávateľa by ti nevychádzala veľmi vysoká a chcela by si si ešte prilepšiť.