Ahojte. Momentalne pracujem, ale chcela by som si zalozit zivnost na Detske centrum (sukromnu skolku). Tu by som chcela zo zaciatku viest popri sucasnom zamestnani. Ale zacali sme planovat dietatko a neviem, na co vsetko budem mat narok. Ked uz budem mat zivnost a aj pracovat, mam narok na matersku z prace a potom aj rodicovsky? Vobec este neviem ako je to s pracou + zivnostou... :/ Len zacinam...
Dakujem za rady!
Mirka, ešte by som k tomu doplnila, že prvý rok ako živnostníčka nebudeš platiť nemocenské poistenie. Ale ako zamestnanec nemocenské platíš a z tohto nemocenského poistenia ti potom vyplýva nárok na materský príspevok.
V druhom roku podnikania sa v júli prehodnotí tvoj príjem a ak prekročíš istú hranicu, budeš musieť platiť aj nemocenské poistenie. Ak budeš aspoň 270 dní nemocensky poistená ako živnostník, vyplýva ti nárok na materské už aj z tohto nemocenského poistenia. Potom keď budeš nastupovať na materskú, vyplníš si dve tlačivá pre sociálnu poisťovňu, jedno ti do sociálky pošle zamestnávateľ a druhé si posielaš sama ako živnostník. Materská ti potom bude vyplácaná len jedna, ale v súčte z oboch nemocenských poistení - samozrejme len do maximálnej výšky.
Ak ale chceš, môžeš sa hneď od začiatku ako živnostník dobrovoľne nemocensky poistiť - to má význam v tom prípade, že tvoja materská z poistenia u zamestnávateľa by ti nevychádzala veľmi vysoká a chcela by si si ešte prilepšiť.
Mirka, popri živnosti môžeš poberať aj materský aj rodičovský príspevok, nie je to obmedzené. Počas materského príspevku dokonca nemusíš platiť nemocenské a dôchodkové poistenie (na dôchodkové sa treba prihlásiť ako poistenec štátu). Na rodičovskej už do sociálnej poisťovne musíš platiť v prípade, že zároveň spĺňaš podmienky povinne nemocensky poistenej osoby. Tiež sa na teba počas materskej a rodičovskej dovolenky nevzťahuje povinnosť platiť minimálne zdravotné odvody, platíš len odvody zo zisku (14%). Podrobnejšie to nájdeš rozpísané v článku https://sites.google.com/site/pracanamaterskej/...