Ahojte baby. Mam 15 mesačného chlapca pri ktorom som dostala aj materskú lenže medzi časom mi pracovný pomer zanikol. Teraz som zistila ze čakáme druhé. Otázka znie ; teoreticky keby sa teraz zamestnam vznikol by mi zase nárok na materskú? Lebo však teraz na rodičovskom príspevku by som tiež mala byť nemocensky poistená... Ďakujem za odpovede
Teraz by ti bolo uz zbytocne sa zamestnat, lebo musis byt 270 dni v kuse a to nestihas. Ale treba sa ist opytat,ci ti neplati este z predosleho,lebo si bola asi este v ochranej lehote. Urcite by som sa cim skor isla opytat
@evittam ja niesom odbornik, len som riesila nieco podobne so sebou a prve co mi povedala na socialke bolo,ze:vy ste bola poistena 270 dni v kuse, cize mate urcite narok na nemocensku davku. Nepoznam presne zakon, ale pri prvom synovi som otehotnela hned po skole,tak som sa chcela rychlo poistit dobrovolne a bolo mi povedane,ze to uz nestiham, lebo tehu trva 9 mesiacov a treba byt poistena 270 dni.
Tak asi mi nič nepomôže termín mam v apríli. Pracovný pomer trval do júna min. Roku. A na prvú materskú som nastúpila v máji min. Roku
Čaute dievčatá, čítala som Vašu konverzáciu a akosi tomu nerozumiem. Ja som teraz v deviatom týždni,pracujem už tretí rok. Viem, že prvý polrok sa dostáva výška materskej podľa predchadzajúceho príjmu. Ale všade sa píše, že si ženy platia aj dobrovoľný nemocenský príspevok. Ja samozrejme medzi ne nepatrím. Takže budem mať nárok na 75% z príjmu prvý polrok....
Budem veľmi vďačná ak mi to niektorá vysvetlí alebo mi odporučite link, kde sa dozviem viac. Vďaka a pekný deň
@danka56 Skús pozrieť http://www.socpoist.sk/materske/1293s
Ja som natom podobne,po mi zanikol minulý rok na koči augusta a teín pôrodu mám v januári.docitala som sa však,že musím byť poistená 270 dní pred dňom pôrodu a teda aj dobre rozmýšľam a rátam vychádza mi tam cca 230 dni v tom rozhodujúcom období...preto sa chcem dobrovoľne poistiť na ten zvyšok...a ak dobre chápem...budem spĺňať tých 270 dní a v čase ziadania o materskú budem dobrovoľne nemocensky poistená tak snáď mi ju odklepnúť😁😁😁
Viete mi toto niekto vysvetliť? najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom
započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky
@evittam do pôrodu keby od pracujem 5mesiacov tak by som mala tých 270dni. Lebo za posledné dva roky od pôrodu ktorý budem mat mam ešte 4mesiace kedy som bola nemocensky poistená keďže dovtedy mi trvala zmluva. Ci?
@evittam alebo tie 4 mesiace mi neplatia keď som už v tom čase čerpala materskú? Ale oficiálne som bola ešte zamestnaná. Stále v tom mam chaos...
@eeeka ešte sa da dobrovoľne pri poistiť??
@monika4991 dá sa dobrovoľne nemocensky poistiť v sociálnej poisťovni...len sa teda chystám k tomu ešte raz si sadnúť a porozmýšľať...aby sa nestalo,že sa dobrovoľne pripoistiť,zaplatím a nakoniec materská nebude😅
@monika4991 Tvoje rozhodujúce obdobie je apríl 2016-april 2018, zalezi od TP presneho-cize ak mas napr.TP 15.4.2018 tak od 15.4.2016-15.4.2018. Cize ak tebe skončil PP 30.6.2016 tak mas 76dni NP, chyba ti necelých 200dni ak porodis presne na TP. Ak by si sa na toľko dni zamestnala tak budes mat narok na MD. Co sa týka toho ci by pomohlo DNP bude na 100% vedieť @zalka.😉
evittam vďaka za vysvetlenie!
@evittam keď by som sa zamestnala a išla po nejakom čase na PN tak by sa mi to rátalo všetko keďze by pracovný pomer stále trval áno? A z čoho by sa. Mi potom ta materská vyratala iba z toho co odrobim? Ďakujem inak za všetky odpovede
@monika4991 Mozes ist na PN ale PP musi trvat. No a MD sa to vypocita z hrubého príjmu, PN nie je zdanitelny prijem.
*sa ti
Ďakujem, už som to Včera pozerala s mužom aj dátumy. Oplatilo by sa mi platiť aj dobrovoľne nemocenské asi len to vychádza tak ltt tak neviem ci do toho vôbec mam ísť 😑
@monika4991 Pokial PP zanikol tak nie si nemocensky poistena.
Kedy mas dalsi TP? Kedy skoncil PP? Od kedy trval a kedy si nastúpila na prvu MD?