Budem mať nárok na materskú, keď mi zanikol pracovný pomer?

monika4991
28. aug 2017

Ahojte baby. Mam 15 mesačného chlapca pri ktorom som dostala aj materskú lenže medzi časom mi pracovný pomer zanikol. Teraz som zistila ze čakáme druhé. Otázka znie ; teoreticky keby sa teraz zamestnam vznikol by mi zase nárok na materskú? Lebo však teraz na rodičovskom príspevku by som tiež mala byť nemocensky poistená... Ďakujem za odpovede

evittam
28. aug 2017

@monika4991 Pokial PP zanikol tak nie si nemocensky poistena.
Kedy mas dalsi TP? Kedy skoncil PP? Od kedy trval a kedy si nastúpila na prvu MD?

pininka
28. aug 2017

Teraz by ti bolo uz zbytocne sa zamestnat, lebo musis byt 270 dni v kuse a to nestihas. Ale treba sa ist opytat,ci ti neplati este z predosleho,lebo si bola asi este v ochranej lehote. Urcite by som sa cim skor isla opytat

evittam
28. aug 2017

@pininka V ochrannej lehote by bola len v pripade ak by bola uz tehotná este pocas PP.
A preto potrebujem tie dátumy aby som jej vedela poradiť ci sa jej oplati zamestnať alebo DNP.😉

evittam
28. aug 2017

@pininka A nemusíš byť vôbec zamestnana vkuse 270dni...

pininka
28. aug 2017

@evittam ja niesom odbornik, len som riesila nieco podobne so sebou a prve co mi povedala na socialke bolo,ze:vy ste bola poistena 270 dni v kuse, cize mate urcite narok na nemocensku davku. Nepoznam presne zakon, ale pri prvom synovi som otehotnela hned po skole,tak som sa chcela rychlo poistit dobrovolne a bolo mi povedane,ze to uz nestiham, lebo tehu trva 9 mesiacov a treba byt poistena 270 dni.

evittam
28. aug 2017

@pininka Musis mat 270dni NP za posledne dva roky pred porodom, ďalej musí byt NP aktivne alebo musis byt v ochrannej lehote.
To co povedala pani na SP tebe je pre každú dalsiu irelevantné. A pre narok na PN toto vôbec neplati.😉

pininka
28. aug 2017

@evittam mas pravdu,citala som si teraz zakon.

evittam
28. aug 2017

@pininka Ja viem. Neradim len na zaklade toho co mne kedysi povedala nejaka tetuska na SP. 😉 Nic v zlom.☺️

majusqa77
28. aug 2017

toto je fakt len o datumoch - ako pise @evittam

monika4991
autor
28. aug 2017

Tak asi mi nič nepomôže termín mam v apríli. Pracovný pomer trval do júna min. Roku. A na prvú materskú som nastúpila v máji min. Roku

danka56
28. aug 2017

Čaute dievčatá, čítala som Vašu konverzáciu a akosi tomu nerozumiem. Ja som teraz v deviatom týždni,pracujem už tretí rok. Viem, že prvý polrok sa dostáva výška materskej podľa predchadzajúceho príjmu. Ale všade sa píše, že si ženy platia aj dobrovoľný nemocenský príspevok. Ja samozrejme medzi ne nepatrím. Takže budem mať nárok na 75% z príjmu prvý polrok....
Budem veľmi vďačná ak mi to niektorá vysvetlí alebo mi odporučite link, kde sa dozviem viac. Vďaka a pekný deň

eeeka
28. aug 2017

Ja som natom podobne,po mi zanikol minulý rok na koči augusta a teín pôrodu mám v januári.docitala som sa však,že musím byť poistená 270 dní pred dňom pôrodu a teda aj dobre rozmýšľam a rátam vychádza mi tam cca 230 dni v tom rozhodujúcom období...preto sa chcem dobrovoľne poistiť na ten zvyšok...a ak dobre chápem...budem spĺňať tých 270 dní a v čase ziadania o materskú budem dobrovoľne nemocensky poistená tak snáď mi ju odklepnúť😁😁😁

monika4991
autor
28. aug 2017

Viete mi toto niekto vysvetliť? najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom
započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky

monika4991
autor
28. aug 2017

@evittam do pôrodu keby od pracujem 5mesiacov tak by som mala tých 270dni. Lebo za posledné dva roky od pôrodu ktorý budem mat mam ešte 4mesiace kedy som bola nemocensky poistená keďže dovtedy mi trvala zmluva. Ci?

monika4991
autor
28. aug 2017

@evittam alebo tie 4 mesiace mi neplatia keď som už v tom čase čerpala materskú? Ale oficiálne som bola ešte zamestnaná. Stále v tom mam chaos...

monika4991
autor
28. aug 2017

@eeeka ešte sa da dobrovoľne pri poistiť??

eeeka
28. aug 2017

@monika4991 dá sa dobrovoľne nemocensky poistiť v sociálnej poisťovni...len sa teda chystám k tomu ešte raz si sadnúť a porozmýšľať...aby sa nestalo,že sa dobrovoľne pripoistiť,zaplatím a nakoniec materská nebude😅

evittam
29. aug 2017

@danka56 Podla toho co pises tak nastup na MD mas v r.2018 cize tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za r.2017. VZ je 75% z tohto hrubého príjmu a nie pol roka ale 34tyzdnov. Subeh DNP a zamestnania uz nie je mozny.

evittam
29. aug 2017

@eeeka No neviem na 100% ci ti toto pomôže,nakolko su to dva rozdielne typy poisteni ty mas 230dni poistenia zo zamestnania a ten zvyšok by si mala DNP....
@zalka myslíš,ze to pomoze?😉

evittam
29. aug 2017

@monika4991 Tvoje rozhodujúce obdobie je apríl 2016-april 2018, zalezi od TP presneho-cize ak mas napr.TP 15.4.2018 tak od 15.4.2016-15.4.2018. Cize ak tebe skončil PP 30.6.2016 tak mas 76dni NP, chyba ti necelých 200dni ak porodis presne na TP. Ak by si sa na toľko dni zamestnala tak budes mat narok na MD. Co sa týka toho ci by pomohlo DNP bude na 100% vedieť @zalka.😉

danka56
29. aug 2017

evittam vďaka za vysvetlenie!

monika4991
autor
29. aug 2017

@evittam keď by som sa zamestnala a išla po nejakom čase na PN tak by sa mi to rátalo všetko keďze by pracovný pomer stále trval áno? A z čoho by sa. Mi potom ta materská vyratala iba z toho co odrobim? Ďakujem inak za všetky odpovede

evittam
30. aug 2017

@monika4991 Mozes ist na PN ale PP musi trvat. No a MD sa to vypocita z hrubého príjmu, PN nie je zdanitelny prijem.

evittam
30. aug 2017

*sa ti

monika4991
autor
30. aug 2017

Ďakujem, už som to Včera pozerala s mužom aj dátumy. Oplatilo by sa mi platiť aj dobrovoľne nemocenské asi len to vychádza tak ltt tak neviem ci do toho vôbec mam ísť 😑