Budem mať nárok na materskú dovolenku, som na úrade práce ?

graceyf
9. jan 2020

Ahojte žienky, vedela by mi prosím Vás niektorá z Vás poradiť? Viem, že je tu nespočetné množstvo príspevkov, no každá bola v inej situácii a predsa len niekedy sa tu nájde naozaj užitočná rada od niekoho, kto chce naozaj pomôcť a aj sa danej téme rozumie... 🙂
Mam trochu nejasno medzi pojmami materská dovolenka a rodičovská dovolenka, no už som si co to naštudovala a myslím, že som OK 🙂
Preto ma zaujíma : Vznikne nárok na materskú aj mne, ak som momentálne na úrade práce evidovaná ako uchádzač o zamestnanie? (som tam cca asi mesiac).
Tých 270 dní nemocenského poistenia mi vychádza, predtým som bola normálne zamestnaná a v práci som skončila 9. decembra s tým, že tehotenstvo som si nechala pre seba a neoznámila som ho zamestnávateľovi, pretože som to tak chcela a mala som na to svoje dôvody, prosím nesúďte.
Mam teda nárok aj ja alebo je to len pre ženy, ktoré sú momentálne zamestnané? Otehotnela som počas pracovného pomeru, ak je to dôležitá informácia.
Ďakujem za každú odpoveď a dúfam ze na mňa nebudete moc tvrdé 🙄💛

miriam1983
9. jan 2020

@graceyf malo by to byt tak,ze narok na matersku mas,ak si bola v case prepustenia ci prerusenia pracovneho pomeru uz tehotna. Cize ked si odisla 9.12. a uz vtedy si bola tehotna a mas to lekarsky podlozene,mala by si mat narok.

veronikaszabova
9. jan 2020

@graceyf si v ochranej lehote, cize narok na MP mas. Na MD vsak musis ist 6t pred porodom.

delmondo
16. jan 2020

Platí, čo píšu baby. K žiadosti o materske však budeš musieť doložiť potvrdenie od lekára, že si v čase skončenia PP už bola tehotná, resp v ktorom týždni si vtedy bola.