Dobry den 🙂
S priatelkou cakame babetko a riesime maly problemik. Priatelka je od zaciatku tehotenstva na PN lebo ju bolievalo brusko. V july tohto roku jej konci zmluva v praci a uz na 100% vieme ze jej zmluvu nepredlzia ... po july bude vlastne nezamestnana ... a tehotnej vo 4 -5 mesiaci sa bude tazko hladat daka praca ... chceli by sme vediet, ze ked ju zamestavatel prepusti z pracovneho pomeru a bude nezamestnana ze ci sa jej rusi narok na matersku dovolenku a tym padom nebide dostavat ziadne peniazky az do tehotenstva ??? Vopred Vam dakujeme za rozne odpovede a rady 🙂
Bude v ochrannej lehote. Ak nazbiera 270 dní nemocenského poistenia do dňa pôrodu, bude mať nárok na materské, aj keď už nebude zamestnaná.
Ako myslite nazbiera ??? 8.8.2015 budu 2 roky co pracuje v danej firme ...
@patkoocko Nepisete ako dlho priatelka je v PP. Pre narok na materske musi byt splnena zakladna podmienka 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom. Ak tuto podmienku splhenu ma, tak narok na materske jej vznikne v ochrannej lehote, ktora je 8 mes. po ukonceni PP. Ak bude mat ukon. PP, tak PN moze mat kludne do nastupu na materske. Na materske v ochr. lehote by podla zakona mala nastupit 6 tyz. pred pravdepodobnym porodom.
Ak by nahodou nemala splnenu podmienku 270 dni....tak PN moze tahat az do porodu a potom si uplatnit narok na rodic. prispevok z UP.
Ak bude mat ukonceny PP, tak od zac. poberania materskeho resp rod. prispevku nech sa prihlasi na SP ako osoba starajuca sa o dieta, aby za nu dochodkove poistenie platil stat.
Tých 270 dní za posledné dva roky pred pôrodom nemusí byť len v jednej firme. Dôležité je mať 270 dní nemocenského poistenia.
Pracuje od 8.8.2013 do 31.7.2015. Tym padom je tych 270 dni splnenych. Dobre tomu rozumiem ?? 🙂
Tak to splna ... tym padom jej nezanika narok na matersku ... to sme velmi radi 🙂
A este mam jednu otazocku ... priatelka este nema odpracovane 2 roky (bolo by to az 8.8.2015) na to , aby dostavala podporu. (R.n.: 13.1.1993). Tym padom ked bude na pn tak nedostane nic z uradu ?? Dakujem vopred .
Úrad práce nezaujíma,či je pn,ale či je v pracovnom pomere. Aspoň myslím
Ale ona bude na pn ked uz bude nezamestnana ... tak tk sa pytam ze ci bude nieco dostavat 🙂
Ochranna lehota po prepusteni je ako som cital 8 mesiacov. Takze z toho PN aj MD.
To sa musi aj niekde vybavit alebi take nieco ?? Myslim tu ochrannu lehotu ... (asi som otravny ale prepacte zaujima ma to 🙂 )
@patkoocko ešte doplním @dena1973 žeby priateľka po skončení PP šla do ZP a odniesla papiere potvrdzujúce že je na PN, aby ZP vedela že je poistencom štátu a nevymáhala od nej poistenie.
Detto zmeny bude hlásiť pri nástupe na MD a tiež pri nástupe na RD ...
A ked si bol taký šikovný a porátal priateľke kedy má nástup na MD, skús porátať kedy jej MD skončí ... že čo by sa dalo urobiť s nárokom na podporu....
Musí sa ísť zahlásiť na úrad práce. Úrad práce ale neplatí sociálnu poisťovňu. Musí platiť minimum 270 dní do soc. poisťovne pred pôrodom, za posledné dva roky.