Budem mať nárok na materskú dávku, keď som momentálne nezamestnaná?

9. dec 2024

Dobrý deň,prosím vás budem mat nárok na materskú dávku keď som momentálne nezamestnaná?
270 dní odrobenych za 2 roky ale momentálne som na úrade práce.Niekde som čítala aj o akejsi ochrannej lehote.Prosim vysvetlite mi to normálne po slovensky, ďakujem

zalka
9. dec 2024

Kedy ti skončil PP?

iv007
9. dec 2024

Normalne po slovensky to mas vysvetlene na socpoist.sk

dadka1997
9. dec 2024

A google nič ? Ano po vypovedi si v ochranej lehote 180 dni ked pocas tej doby otehotnies budes mat narok na tehu príspevok a matersku, md aj tehu prispevok sa pocita za poslednych 270 dni np pocas 2 rokoch

tanyan
9. dec 2024

Ochranná lehota:
https://socpoist.sk/socialne-poistenie/nemocens...
... osem mesiacov po skončení nemocenského poistenia, ak poistenke zaniklo nemocenské poistenie v období 42 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom,
...
Ak spĺňaš podmienky, tak by Ti mal lekár vystaviť na začiatku druhého trimestra aj žiadosť o tehotenské.
https://socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poziada...

autor
11. dec 2024

@zalka skončil mi ku 31.11. Čiže len tento mesiac som doma a chcela by som otehotnieť. Len či mi bude materska priznaná keď som nezamestnana ale odrobenych 270 dní mam

autor
11. dec 2024

@dadka1997 stačí keď do tých 180 dní otehotnieť a budem mat nárok? Ja som myslela ze to už by som musela do vtedy aj porodiť

basska_b
11. dec 2024

Musis nastupovat na MD najneskor 8 mesiacov po skonceni prac.pomeru, pripadne skor. Kedze na MD sa nastupuje 6t. pred terminom, vychadza to tak, ze musis uz byt v case skoncenia zmluvy tehotna.

iv007
11. dec 2024

To uz nestihas ked ti skoncil PP a este nie si tehotna. Zamestnaj sa, alebo zmier iba s rodicakom.

zalka
11. dec 2024

To teraz nedávno si skončila no pohoda ak otehotnies do 180 dní od skončenia PP tak nárok na MD tehotenské mat budeš...

@iv007 to co píšeš platilo dávnejšie teraz platia iné veci.

autor
11. dec 2024

@zalka takže do 180 dní treba otehotnieť a je nárok na materské? Alebo dovtedy treba porodiť? Už som z toho jeleň 🤭🙂

zalka
11. dec 2024

Otehotnieť do 180 dní.

dadka1997
11. dec 2024

Otehotniet do 180 dni, ak sa tak stane, spadáš do 8 mesačnej ochrannej lehoty