Budem mať nárok na materskú dávku?

7. jún 2024

Ahojte.
13.06.2024 mám nástup na MD, plynulo z RD. Ide ale o to, že môj manžel pracuje od októbra minulého roka na zahraničnú pracovnú zmluvu. 13.05. som zistila ze sme ale automaticky so synom poistení pod zahraničnou zdravotnou poisťovňou (od októbra ale prišli sme na to az v maji, ano, naša chyba) keďže manžel pracuje tam a ja som na rodičáku aj keď mi stále plynie pracovná zmluva. Moja otázka je či to má nejaký vplyv na materskú, keďže od októbra som zdravotne poistená v inom štáte?
Ďakujem

irusa
7. jún 2024

a čo ma s tým zdravotná poisťovňa ? MD a RD ved ide o tvoje odvody do sociálky

tanyan
7. jún 2024

V akom štáte má manžel zmluvu? V rámci EU?
Zdravotné poistenie na Slovensku ti platí počas RD a MD štát do slovenskej zdravotnej poisťovne. Keby to tak nebolo, tak by napríklad tvojmu gynekológovi nepreplácala poisťovňa výkony počas tehotenstva.
Zdravotné poistenie nemá vplyv na nárok na MD. Musíš spĺňať podmienky:
https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...

melanta
7. jún 2024

Ak ti stále trvá pracovný pomer, tak áno, máš nárok na materské. Materské je závislé na nemocenskom (SP) nie zdravotnom poistení (ZP).

autor
7. jún 2024

@tanyan má v Poľsku. Ale áno, ja u gynekológa momentálne platím ako samoplatca keďže mi štát prestal platiť ZP na základe manželovej zmluvy v zahraničí.

tanyan
7. jún 2024

A bývaš na SK aj navštevuješ lekárov na SK?
Používaš nárokový doklad S1/E106?
https://www.dovera.sk/poistenec/potrebujem-pora...

autor
7. jún 2024

@tanyan áno mam aj ten formulár a bývam a mám lekárov na SK. Akurát polska poisťovňa moc nespolupracuje 🙂

fody
11. júl 2024

Dobrý deň. Plánujeme už dlhšie dieťa. Aj keby som otehotnela teraz tak už by som tak či tak rodila budúci rok. Rátajú sa posledné 2 roky to viem ale čo v takých prípadoch keď som za tie 2 roky pracovala aj doma aj v zahraničí na striedačku ale väčšinou doma.Bola som minulý rok doma szčo ale dobrovoľne som platila do sociály. Do 270 dní sa rátajú aj dni odrobené v Rakúsku? Lebo rozmyšlam že sa ešte teraz na 3 mesiace vrátim do Rakúska.Muža mám teraz aj tak tam, tak by sme sa zároveň mohli snažiť aj o dieťa. Ďakujem za každú radu.