Budem mať nárok na materskú dávku?

napokraji
7. júl 2017

Dobrý deň. Som prvorodička a snažila som sa nájsť na internete odpoveďe na tieti otázky ale chcela by som poprosiť o radu aj tuto.
Od 7.12. 2015-9.1.2017 som bola zamestnaná, medzitým som bola dobrovoľne nezamestnaná a samoplatiteľ v zdravotnej poisťovni a od februára som bola prihlásená na úrade práce do 4.7.2017, kedy som sa kôli sťahovaniu za priateľom do zahraničia(česká republika) musela z úradu odhlásiť kedže tu plánujeme žiť dlhodobo. Trvalý pobyt mám stále aj budem mať na Slovensku. Rodiť budem v januári 2018.
Budem tu mať nárok na materskú alebo budem mať nárok iba na to minimum ktoré je dané ?
Už si tu vybavujem zdravotné poistenie ako samoplatiteľ kedže mi u gynekológa nebude platiť iba medzinárodná kartička o poistení.
Treba sa mi odhlásiť aj so sociálnej poisťovne na slovensku pokiaľ som od nich v poslených rokoch nič nepoberala ? Na úrade práce mi povedali že nemusím že voči nim nemám žiadnu povinnosť pokiaľ som od nich nepoberala nič a že mi stačí vybaviť iba poistenie tuto a odhlásiť sa teda len zo zdravotnej poisťovne. Sú tieto informácie správne?
Veľmi pekne ďakujem každému za odpovede.

evittam
7. júl 2017

@napokraji Narok na MD vznika pokial mas za posledne dva roky pred porodom 270dni NP. Dalej musi byt NP aktivne. Cize tebe narok na MD nevznika.

evittam
7. júl 2017

@napokraji A ZP nema s MD vobec nic spolocne.

napokraji
autor
7. júl 2017

@evittam a aké mám teda možnosti ? NP za mňa neplatil zamestnávateľ a úrad práce? Na čo mám nárok ak teda nie na materskú? Možno pre niekoho blbé otázky ale vôbec sa do toho nevyznám. :/

evittam
7. júl 2017

@napokraji Zamestnavatel urcite platil. UPSVaR nie. No pokial mas tych 270dni NP tak bud DNP a dat sa po par dnoch PN-to by ti vysla minimalna MD (ale stale lepsie ako RP), pripadne sa zamestnat...V tomto skor poradí @zalka.😉

napokraji
autor
7. júl 2017

@evittam ďakujem pekne za rady.

napokraji
autor
8. júl 2017

@evittam mohla by som sa Vas prosim este opytat na aku instituciu mam zavolat aby som sa tieto blizsie infornacie dozvedela? Do socialnej poistovne ? Platila by som si to NP aj sama ale neviem ci to mam platit teraz v cechach, kedze pravdepodobne to budem poberat tu, alebo dalej na slovensku. A ci by sa mi to vobec oplatilo si platit vzhladom na tu potom dostavanu sumu. Este raz Vam pekne dakujem.

evittam
8. júl 2017

@napokraji Socialna poistovna. Len netusim ci tam najdes pracovnicku co ti adekvatne poradi. Bohuzial.

grueproposition
8. júl 2017

Prosim o radu. Pobera rodicovsky prispevok a dieta dovrsi 10/2017 3 roky. Narok na matersku som mala a poberala od 10/2014, tykala sa ma vsak ochranna lehota, kedze som bola od 03/2014 PN a pracovna zmluva na dobu urcitu mi skoncila 06/2014.
Planujem dalsie tehotenstvo. Aka je cesta k poberaniu materskeho kedze nie som zamestnana, ale ani evidovana na urade prace? Do veku 3 rokov dietata uz neporodim, takze o retazovy porod/matersku nepojde. Ak by som otehotnela povedzme 08/2017 a od 09/2017 bola az do porodu PN, mam narok na materske? Ak by som zacala od skoncenia rodicovskeho 10/2017 poberat nezamestnanecke, uz by som zrejme nebola v ochrannej lehote a matersku by som pri druhom porode poberat zrejme nemohla...

evittam
9. júl 2017

@grueproposition Pokial nesplnis podmienky nároku na MD tak na nu narok mat nebudes. Zatial ich nesplnas. Musis mat 270dni NP za posledne dva roky pred porodom a potom musi byt pri nástupe na MD nemocenske poistenie aktivne alebo musis byt v ochrannej lehote.
Je tu o tom dost diskusii.😙

evittam
9. júl 2017

@grueproposition Ani na podporu v nezamestnanosti nemas vobec narok. Na tu si mala narok do roka od skončenia tvojho PP. Takze neviem ake "nezamestnanecke" chces konkretne poberat.
Co sa tyka ochrannej lehoty -velmi zle chápeš co to je -ochranna lehota je pre tehotne 8 mesiacov t.j.,ze ak otehotnies a tvoj PP skonci pocas tehotenstva tak si v 8mesacnej ochrannej lehote a ak splnas hlavnu podmienku naroku na MD tak ti na nu vznika narok....Cize tebe ochranná lehota dávno skoncila.