Dobrý deň.
Rada by som našla odpoveď na túto moju zložitú situáciu.
Pracujem v Rakúsku ako opatrovateľka nepretržite vyše 4 rokov, kde riadne platím odvody. Plánujem túto prácu ukončiť z rodinných dôvodov. Zrušenie živnosti a následne nahlásenie sa na úrade práce na SK. (na podporu nemáme vraj nárok). Chceli by sme s partnerom dieťa, Otázka znie, budem mať nárok na materskú z SK ak budem nezamestnaná a podľa čoho mi ju vypočítajú? Riešenie je aj v čase tehotenstva sa aspoň na 3 mes. ,,zamestnať,, pred pôrodom a podľa toho by mi mali vypočítať materskú? Bude to stačiť? Budú sa mi rátať aj dni odpracované v Rakúsku ak sa zmestím do tých 270dní za posledné 2 roky?. Dúfam že som to napísala zrozumiteľne. Ďakujem, pekný deň.
@yyveronikayy pokiaľ vám rakúsky zamestnávateľ platil slovenské nemocenské (čo pochybujem) tak by ste mali. Musíte byť proste nemocensky poistená dva roky pred nastupom na materskú a spĺňať tých 270 dní. Čo vy nebudete a tým pádom nárok nemáte.
@s_a Na účely splnenia uvedenej podmienky sa Vám započíta obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia (vrátane ukončeného nemocenského poistenia v štáte Európskej únie), ak predmetné obdobie bude spadať do obdobia posledných dvoch rokov pred pôrodom. To je text okopírovaný zo stránky slovenskej soc. poisťovne.
@yyveronikayy Daj presny link nech vidim aj zvysok textu co si kopirovala, prosim.
@yyveronikayy vy ale píšete že budete po návrate z rakúska nezamestnaná. Jedine že by ste si sama platili nemocenské počas nezamestnanosti. Je otázne či sa vám to oplatí. Hlavne netreba rátať s tým že otehotniete hneď ako si to naplánujete. To by bol sen každej ženy
@yyveronikayy Ahoj ja sa chcem tiež spýtať niečo a vidím, že ty sa asi vyznáš. Keby teraz od júna otehotniem, musela by som v mojom prípade ísť na rizikové. Len ja som nastúpila do zamestnania minulý rok v july a predtým som bola na úrade práce. Tak neviem ci by som mala mat nárok na matersku potom.
@siska266 nemáte nárok. Musíte byť dva roky pred nastupom na materskú dovolenku 270 dní nemocensky poistená. Ak ste zamestnaná od júla tak toto nespĺňate.
@kkovacovak nejaký čas by som bola možno 2 3 mesiace ale ako píšem ďalej, v prípade žeby to vyšlo včas, vedela by som sa papierovo zamestnať na tých viac ako 90 dní na SK kvôli výpočtu tej materskej.
@kkovacovak ak od jula min roka, tak uz splna nie ? 270 dni za posledne 2 roky .... ak otehotnie este ako zamestnana a sla by aj na rizikove tak ma narok aj na matersku, tehotensky ...
@yyveronikayy "Za predpokladu, ak máte bydlisko na území Slovenskej republiky a po zániku nemocenského poistenia ... sa Vám bude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, bude sa na Vás vzťahovať legislatíva Slovenskej republiky, t. j. aj ochranná lehota. .... a splníte ostatné podmienky nároku na materské, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky vznikne."
"Ak sa Vám po ukončení zárobkovej činnosti v Anglicku nebude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky nevznikne."
Tebe by sa davka v nezamestnanosti nevyplacala, cize podla toho ti nevznikne ani narok na matersku. Ale zas je to z roku 2011, neviem ci sa nieco menilo odvtedy.
@andula1988 ano. Neuvedomila som si v tom momente že chce eštelen tehotnieť 😄
Viem že najlepšie je ísť na soc. a pýtať sa tam , len som skúšala či nemá niekto podobnú skúsenosť. Lebo k tomu ja som v rak. ako SZČO tak ešte aj to je rozdiel.
@andula1988 Áno minulý rok 7/2020 som sa zamestnala, predtým som bola na ÚP a ešte len chcem otehotnieť ak výde ifv tento rok jún alebo júl. Ale išla by som hneď na rizikové.
@siska266 ano vznikne Vam narok na materske aj tehotensky prispevok.... ak otehotniete a popripade pridete o pracu uz ako tehotne ste v ochrannej lehote ... drzim palce aby to vyslo
@kkovacovak Podmineka neznie "pred narokom na matersku" ale "ku dnu porodu".
@siska266 Ak otehotnies este pocas trvania nemocenskeho poistenia (cize pocas zamestnania), tak ano, budes mat narok. Pocet dni splnas. Ak aj otehotnies neskor, tak vies poistenie obnovit dobroovlnym poistenim.
@yyveronikayy musela by si otehotnieť počas zamestnania v Rakúsku, potom by si mala mať nárok na MD z Rakúska, moja kamoška tak mala nárok z Anglicka, ale teda neviem aké sú tam presne podmienky, skús si to zistiť tam
Ďakujem vám za rady dievčatá, ešte to najhlavnejšie mi chýba,vysnívané bábätko.
@janickacrazy áno viem, to by bolo to najlepšie riešenie.
Tak ja sa nevyznám ale nahlas rozmyslam, keď platis odvody v Rakúsku, prečo by ti mali vyplacat materskú na Slovensku? Slovensku materskú z rakúskeho platu by sme všetci chceli 😀