Budem mať nárok na materskú, ak som práve skončila školu a som nezamestnaná?

ema5555
11. sep 2019

Ahojte.chcem sa poradit. V Juni som skoncila skolu.o mesiac na to som sa vydavala. Pracu zatial nemam.Ale chceli by sme babatko.Co mam robit aby som mala narok na matersku? Ak sa zamestnam a otehotniem v skusobnej dobe..budem mat nanu narok?
Alebo ako je to s dobrovolnym NP?
Alebo co by ste mi poradili 🙂

lula313
11. sep 2019

@ema5555 zamestnaj sa, to je najľahšie a najlacnejšie riesenie.. pred nástupom na matersku musíš mat 270 nemocenského poistenia..

ema5555
autor
11. sep 2019

@lula313 ano tych 270dni o tom viem..ale co sa tyka tej skusobnej doby..ak by som pocas nej otehotnela ..moze prist o pracu ? Albo ako to je ..

ema5555
autor
11. sep 2019

@ema5555 a dobrovolne NP? Ako by to bolo s tym?

romanatrnavska
11. sep 2019

@ema5555 počas skúšobnej doby môžem prísť o prácu vtedy ti nepomôže ani že si tehotná 🙂 radšej to oznámiť až po skúšobnej 🙂

nickpick
11. sep 2019

@ema5555 skolu si skoncila v juni a teraz je september, z coho si dosial zila? odporucam sa co najskor zamestnat, nasetrit si cosi, vytvorit pracovne navyky, naucit sa fungovat v pracovnom kolektive, ked budes mat odpracovane aspon rok dva, uvidis, ze po materskej sa ti bude lahsie vracat do prace... treba mysliet aj do buducnosti, nielen zit v pritomnosti....

lula313
11. sep 2019

@ema5555 počas skúšobnej doby môžu s tebou ukončiť pracovný pomer bez udania dôvodu. Je lepsie pobudnúť v praci trosku dlhsie, niečo si nasporiť, určite nechceš byt odkázaná na partnerovi, ale Mat určitú slobodu..

ema5555
autor
11. sep 2019

Tak Vam dakujem za rady. Je to prispevok, kde som chcela vediet ako dalej postupovat v mojej situacii. Ale vidim ze som sa dozvedela aj nieco viac od Vas 😉

ema5555
autor
11. sep 2019

@romanatrnavska dakujem za radu 🙂

simca06022011
11. sep 2019

No ak sa teraz zamestnas a otehotnies v skusobnej dobe, je mozne ze tych 270dni nenazbieras a teda nebudes mat narok na MD. Pocas skusobnej ta ako pisali zienky, mozu prepustit pre cokolvek. Na dobrovolne platenie sa popytaj v socialnej poistovni, a asi aj zdravotka sa bude riesit (neviem ako je to pri dobrovolnej nezamestnanosti). DPO poistne sa da vypocitat tu https://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-vypocet-p... a na stranke socialky podla mna najdes aj dalsie informacie