Ahojte žienky 😵 nie som si istá tak by som chcela viac názorov ....zamestnaná som bola od 16.1.2013 do 31.1.2014,potom som bola február,marec a apríl (čiže 3 mesiace) nezamestnaná.Od 1.5.2014 som zamestnaná a pracovný pomer mi stále trvá,teraz mi 1.8. bude končiť sskúšobná doba....Niekedy v júny som otehotnela,zistila som to minulý týždeň.....budem mať nárok na materskú?
@mirka1011 aha tak som to povedala chybne, tak za posledne dva roky .. 🙂 aspon som aj ja mudrejsia
Baby a z kt. roku sa pocita vymeriavaci zaklad na matersku, ak som v roku 2014 nepracovala vobec, ale predtym som bola TPP 9/2010-12/2013? Otehotnela som v 5/2014 termin porodu 2/2015. Dakujem za radu
@janka213 Ak sa zamestnáš a do nástupu na materské neodpracuješ u nového zamestnávateľa najmenej 90 kal. dní, tak vtedy sa počíta z predchádzajúceho roku, ale výpočet (posudzovanie rozhodného obdobia, z ktorého sa počíta nárok na materské) sa odvíja od nástupu na materské nie od dátumu pôrodu. Ak budeš v pracovnom pomere, tak nástup na materské podľa zákona môže byť 8 - 6 týž. pred pôrodom......všetko závisí kedy bude nástup na materské....., či to bude rok 2014, alebo 2015....a či odpracuješ 90 kal. dní.....
@janka213 ak sa napr. zamestnáš 1.12.2014 a nástup na md bude počas trvania prac.pomeru (lebo ak trvá nem.poistenie v den nástupu na md, tak môžeš nastúpiť na md aj 8týž. pred termínom, a pri PTP 19.2.2015 vychádza 8týž. nástup na rok 2014) a ak nový zamestnávatel bude iný zamestnávatel ako v r.2013 a v r.2013 máš vym.základ a platené nem.poistenie zamestnanca aspon 90kalend. dní (dni pn, očr, RD sa do toho nerátajú), tak sa materské bude rátať z vymer. základu roku 2013
@gapa Ahoj, mam otazocku - matke sa narodilo v juni dietatko - nema narok na materske. Otec je bezny zamestnanec, ktory od 1.8 bude mat noveho zamestnavatela (ineho ako predtym). Je mozne, aby otec cerpal matersku (z vymeru od predchadzajuceho zamestnavatela) a zaroven pracoval. Je mozny subeh materska a zamestnanie bezneho zamestnanca?
Ahojte, prosím o radu. Momentálne som na predĺženej RD z dôvodu nepriaznivého zdrav. stavu dieťaťa. RD mi bude končiť v januári 2015. Momentálne som tehotná a termín pôrodu mám 5.2.2015 a nástup na MD 25.12.2014. Som stále zamestnaná u toho istého zamestnávateľa ako pred prvým otehotnením. Chcem sa spýtať či budem mať nárok na materskú, ak áno z čoho mi bude vyrátaná? Ďakujem pekne.
@skerinko ak čerpáš RD v zamestnaní (u teba predlženú z dôvodu nepriazn. zdr.stavu dieťaťa) a počas nej nastúpiš na druhú md, tak máš nárok na mateské, lebo aj dni RD sa rátajú do dní nemocnského poistenia pre nárok na materské. Podstatné je ale, že v soc.poistovni mzdárka nahlásila RD, resp. nadalej nechala čerpanie RD. Totiž poznám taký prípad, že zamestnankyni jednej nemocnice mzdárka potom prerušila poistenie z dôvodu neplateného volna, aj ked mala doklad o schválení nepriaznivého zdr.stavu dieťaťa, tj. vedela, že poberá RP. Možno toto by som si v soc.poistovni radšej overila, či mám nahlásenú Rd.
Ak v predchádzajúcom kalendárnom roku k roku nástupu na md, tj. v r.2013 si čerpala len RD (nič iné okrem toho!!!!!! teda žiadna pn...), tak sa materské vyráta z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md, tj. za 12/2014 a záleží od mzdárky čo uvedie, no najmenej mzdu podla tvojej prac.zmluvy/mzdového dekrétu, no môže dať aj mzdu podla porovnatelných kolegov.
@skerinko možno aj mzdárky sa spýtaj, čo ti uvedie ako pravdepodobný vym.základ, ked jej budeš odovzdávať žiadosť o materské, myslím, teraz nemusia hned posielať to tlačivo, vraj soc.poistovna si vyžiada, ak treba, ale myslím v tomto prípade to bude treba a aj ked myslím, že mzdárka to dá hned k žiadosti, ak si to overíš, tak si urýchliš vyplatenie materského (ja som kvôli tomu čakala viac ako 60dní, lebo mzdárka to neposlala a oni nežiadali, ale to bolo už dávno)
Ahojte otazocka bola som zamestnana 4roky ale vo febr. Som dostala vypoved v aprili som otehotnela mam mam narok na matersku?alebo mam narok iba na rodicovsky prispevok dakujem 😉
Dobrý deň.Chcel by som sa spýtať,priateľka je v 13.týždni a chcela by ísť na Pn,momentálne ja zamestnaná od 18.11. 2013 do teraz.Na materskú by nastúpila začiatkom roka 2015.Chcel by os s spýtať musí mať odpracovaný celý rok alebo ako to je aby dostávala plnú materskú?Dakujem
Ahojte 🙂 chcem poradit..minuly rok v juni som nastupila do prace..a teraz k 1.augustu som dostala vypoved...predtym som mala skolu..takze rok aj nieco mam odrobene riadne na zmluvu...mam narok na matersku?
@bubi1121 Ak si už tehotná tak áno (si v ochrannej lehote). Ak nie si a plánuješ, tak záleží od viacerych okolností.
Som,buduci rok mam termin..zato neviem ze ako to je :(
@jozef01235 na matersku narok bud vznikne, alebo nie. Neexistuje ziadna ciastocna materska
@jozef01235 za posledne dva roky musi mat odpracovane 270 dni aby narok bol
@bubi1121 nárok budeš mať. Ak si pracovala od 1.6.2013 do 31.7.2014, tak sa ti materské vyráta z vym.základu v období 1.6.-31.12.2013. Budeš si uplatnovať nárok na materské v tzv.(8 mesačnej) ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia, ak ti nevznikne nové nem.poistenie po zániku tohoto (tým by sa ochranná lehota zrušila). Nástup na md treba daj presne!!!!! 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu, čo ti lekár napíše na žiadosť o materské, ani o den skôr!!! ak ti nebude trvať nem.poistenie v den nástupu na "md" (požiadania o materské) a to aj keby si bola až do nástupu na md práceneschopná (PN). Nárok na nemocesnké maš kedykolvek do nástupu na md, len ak vznik pn bude neskôr ako 7dní po ukončení prac.pomeru, tak treba pridať k PNke aj potvrdenie od lekára, že si tehotná a aj si tehotná bola 31.7.2014.
Nezabudni po pôrode podať prihlášku na soc.poistovnu do 45dní, ak chceš byť dôchodkovo poistená štátom odo dna pôrodu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Najlepšei aj pre seba si urobiť kopiu prihlášky a dať potvrdiť pečiatkou prevzatie na soc.poistovne. Tiež treba nezabudnúť, že máš povinnost podať aj odhlášku.
@jozef01235
ak pracuje vyše roka, tak nárok na materskú má, je jedno, že pôjde na pn a bude na pn až do nástupu na md. Ak je ozaj nástup na md v r.2015 (nástup na md je 6týž. pred pôrodom ale môže byť aj skôr, najskôr 8týž. pred termínom), tak sa materské vyráta z vymeriavacích základov v období 1.1.2014 až den pred vznikom pn (ak beriem, že bude pn až do konca roku 2014). Zrátajú sa vymeriavacie základy (obvykle hrubá mzda) a vydelí sa počtom kalend. dní v období pred pn (tj. 1.1.- den pred vznikom pn), to je denný vym.základ na výpočet materského.
Ak by nástup na md bol v r.2014, tak by sa materské rátalo z vym.základu v období 18.11.2013-31.12.2013
Ahojte 🙂
chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu ohľadne materskej.
Momentálne som zamestnaná a pracovná zmluva mi končí dňa 31. 10. 2014 (pracovná zmluva bola uzatvorená na dobu určitú, s tým, že sa mi každý rok predlžovala). Teraz by mi ju mal zamestnávateľ v zmysle zákona dať na dobu neurčitú, ale keďže som tehotná, tak s tým ani nerátam. ☹
Budem sa musieť ísť k 1. 11. 2014 evidovať na úrad práce ako nezamestnaná, s tým, že cca v polovici novembra by som mala nastúpiť na materskú (t.j. 6 týždňov pred pôrodom).
Budem dostávať toho pol roka normálne materskú 65 % z denného vymeriavacieho základu? alebo budem dostávať cca tých 200 EUR až keď sa mi narodí bábo - čiže rodičovský príspevok? Budem mať odrobené 3 roky u toho zamestnávateľa, len sa bojím, že kvôli tým pár dňom, počas ktorých budem na úrade práce, tak nedostanem materskú vypočítanú z môjho platu.
ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ.
@jajuska9 pokial sa dobre pamatam, narok na matersku mas vtedy, ak mas za poslednych 12 mesiacov odpracovanych 9 mesiacov....