Budem mať nárok na materskú?

15. okt 2024

Ahojte,
Ja by som sa chcela informovať, že či budem mať nárok na poberanie materskej a tehotenského príspevku.
Opisem Vám moju situáciu.
Za rok 2023 - 2024 mám odpracovane 365 dni.
Teraz posledne, som mala 2 zamestnania a mam odpracovaných 144 dni.
Datum pôrodu mi ešte neuvideli, ale cez aplikáciu mi to vychádza na 24.aprila 2025…
Posledné zamestnanie bolo ukončené dňa 11.8.2024, odvtedy som si platila sama zdravotku do 25.9.24 a momentálne som na úrade prace nezamestnaná.
Bola som sa dnes pýtať na SP ale pani mi to nevedela vypočítať, že či budem mať teda nárok. Poradila mi, že by som sa mala ešte zamestnať na dva mesiace. ( keby ma ako tehotnú príjmu niekde, tak by som kľudne išla pracovať ..) alebo druha možnosť, dobrovoľne nemocenské poistenie, za tri mesiace zaplatiť 600/700€.
A ešte jedna otázka, že od 4 mesiaca sa poberá materská, ako si ju mám potom vybaviť? Musí mi dať lekár nejaký papier na vyžiadanie alebo ako?
Snáď som Vám to nenapisala chaoticky.

melanta
15. okt 2024

Ak ti posledné zamestnanie skončilo 11.8., ochranná lehota je 180 dní.Čiže ak otehotnieš do 180 dní od ukončenia pracovného pomeru, čo si otehotnela, tak máš nárok na materské aj tehotenské.

Materské sa nepoberá od 4 mesiaca. Začína sa poberať 6 týždňov pred pôrodom a poberá sa 34 týždňov. Od 13tt máš nárok na tehotenské. Si doma, nepracuješ, tak šup šup naštudovať si čo ako sa volá, kedy sa to poberá atď (tehotenské, materské, rodičovský, rodinné prídavky, daňový bonus na dieťa, príspevok po narodení dieťaťa).

autor
15. okt 2024

@melanta a čo práve asi robim? Som prvýkrát tehotná, nie každý sa vyzná. Môžeš mi to kľudne aj ty vysvetliť. Ak sa vyznáš do toho. Ďakujem.

melanta
15. okt 2024

Tehotenské
https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...

Materské
https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...

Rodičovský príspevok
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Príspevok pri narodení dieťaťa
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Rodinné prídavky
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Daňový bonus - pokým ty nebudeš pracovať, uplatní si ho otec dieťaťa, ak žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti, keďže uplatniť si ho vie iba ten, kto má príjem
https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/danovy-...

Ešte podotknem, že máš nárok aj na podporu v nezamestnanosti. Môžeš ju vyčerpať do 2 rokov od ukončenia pracovného pomeru. Inak ti prepadne, takže buď ju čerpaj teraz, alebo po skončení materskej nežiadaj o rodičovský, ale najprv vyčerpaj podporu.

Taktiež, nárok na materské má aj otec dieťaťa, ak dovádza odvody do Sociálnej poisťovne na nemocenské poistenie. Môže ho čerpať po skončení tvojho materského príspevku a môže ho čerpať do 3 rokov dieťaťa. Musí o to zamestnávateľa požiadať minimálne mesiac vopred, vtedy nebude chodiť do práce a bude doma. Ty nebudeš poberať vtedy rodičovský, odhlásiš sa z neho na tú dobu.

https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/tehote...