Ahojte, zamestnaná som bola 7rokov, a posledné tri roky som bola na rodičovskej dovolenke. Po dovolenke výpoveď - 1.júna, teraz budem 6mesiacov dostávať podporu, ale som aj tehotná 🙂 Ak všetko dopadne dobre, tak rodiť by som mala vo februári.
Neviete mi povedať, či budem mať nárok na materské, alebo len rodičovský príspevok + jednorázový príspevok 829,86?
Ďakujem pekne za odpovede. Takže v mojom prípade iba rodičovský príspevok, ale aj jednorázový príspevok 829,86E, alebo ani to nie? Na stránke SP píšu:
"Ktorým osobám môže vzniknúť nárok na materské.
- zamestnanec
- povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
- dobrovoľne nemocensky poistená osoba "
Ak by som bola dobrovoľne poistená osoba, tiež by som nemala nárok?
Ak si bola tehotna uz 1. juna ked si dostala vypoved, si v 8 mesacnej ochrannej lehote, takze budes mat narok na matersku. 🙂
Ak by si bola dobrovolne poistená osoba, musela by si si platit odvody myslim min. 3 mesiace, napis na socialku, oni ti odpovedia este ten den.
@jankaviel Bohužiaľ nemáš pravdu, že je v ochrannej lehote. Ak jej pracovný pomer skončil dňom ukončenia rodič. príspevku, tak nárok na materské nevzniká. Vznikol by jej iba vtedy, ak by nastúpila ešte do práce a až potom by s ňou ukončili pracovný pomer. V čase poberania rod. príspevku je prerušené nemocenské poistenie.
@andi1984
@andi1984 budes mat narok len na rodicovsky prispevok