Budem mať nárok na materskú?

10. nov 2021

Dobrý deň ,vedeli by ste mi poradiť či budem mať nárok na materskú?
Odrobené mám posledné 3 roky v kuse
Dala som výpoveď v práci k 1.3.
V máji som ostala tehotná ,to som už poberala dávku v nezamestnanosti.
Momentálne som 28tt .
Ďakujem za každú odpoveď.

sweet20
10. nov 2021

podla mna ano.. pracovala si viac ako 270 dni

ivkazba
10. nov 2021

Nie, za týchto podmienok nebudeš mať nárok. Okrem toho, že musíš splniť 270 dní poistenia, buď musíš byť stále zamestnaná a mať poistenie aktívne, alebo musíš byť v ochrannej lehote. Ochranná lehota po skončení prac. pomeru je 8 mesiacov, čo znamená, že by si musela otehotnieť ešte počas trvania pracovného pomeru.

len_nig
10. nov 2021

Ako píše @ivkazba, nebudeš mať nárok

lienka.7
10. nov 2021

Utcite nie. Nemas aktivne NP. Ani si neotehotnela pocas PP.

papillon_noir
10. nov 2021

Skús sa zamestnať alebo si platiť dobrovoľné NP , musíš mať aktívne NP aby si mala nárok + tých 270 dní a to spĺňaš

autor
10. nov 2021

@papillon_noir ja som momentálne evidovaná na úrade práce neviem či by ma už niekto zamestnal teraz v tomto týždni tehotenstva 😏

loginexistuje
10. nov 2021

musis obnovit NP bud pracovny pomer alebo zaplatit DNP

mogaa
10. nov 2021

momentálne nemáš nárok, lebo jednou z podmienok je aktívne nemocenské poistenie......môžeš sa dobrovolne nemocensky poistiť

autor
10. nov 2021

@mogaa ďakujem pôjdem sa na to spýtať

mogaa
10. nov 2021

ak si v rámci EU mala za posledné 2roky 270dní nemocenského poistenia a máš o tom potvrdenie tak teoreticky ti to obdobie vedia zarátať a ak si obnovíš nemocenské poistenie môže sa ti počítať do tých 270dní aj práca v zahraničí...ale materská bude rátaná z minima, lebo odvody si neplatila na Slovensku....

autor
10. nov 2021

@mogaa pracovala som na Slovensku, momentálne som evidovaná na úrade práce.

ingush616
10. nov 2021

Mňa by len zaujimalo, že potom v takomto prípade na akú sumu ma nárok mamička? Že bola nezamestnaná alebo bola študentka ?
Musi byt nejaká minimum suma

lilinka88
10. nov 2021

@ingush616 tak pokiaľ bola študentka a nemá v posledných 2 rokoch 270 dní NP, tak ani nemá nárok na MD. Rovnako nezamestnaná nemá nárok na MD. MD môže byť aj 25€. Pokiaľ je MD nižšia ako RP, tak UPSVaR dopláca MD do výšky RP.
V prípade dobrovoľného poistenia,ak nie je aktívne min 26 týždňov, je počítania MD z min VZ a vychádza okolo 400€

ingush616
10. nov 2021

@lilinka88 😯 to som nevedela. Dakujem za odpoved