Dobrý deň ,vedeli by ste mi poradiť či budem mať nárok na materskú?
Odrobené mám posledné 3 roky v kuse
Dala som výpoveď v práci k 1.3.
V máji som ostala tehotná ,to som už poberala dávku v nezamestnanosti.
Momentálne som 28tt .
Ďakujem za každú odpoveď.
Nie, za týchto podmienok nebudeš mať nárok. Okrem toho, že musíš splniť 270 dní poistenia, buď musíš byť stále zamestnaná a mať poistenie aktívne, alebo musíš byť v ochrannej lehote. Ochranná lehota po skončení prac. pomeru je 8 mesiacov, čo znamená, že by si musela otehotnieť ešte počas trvania pracovného pomeru.
Utcite nie. Nemas aktivne NP. Ani si neotehotnela pocas PP.
Skús sa zamestnať alebo si platiť dobrovoľné NP , musíš mať aktívne NP aby si mala nárok + tých 270 dní a to spĺňaš
@papillon_noir ja som momentálne evidovaná na úrade práce neviem či by ma už niekto zamestnal teraz v tomto týždni tehotenstva 😏
musis obnovit NP bud pracovny pomer alebo zaplatit DNP
momentálne nemáš nárok, lebo jednou z podmienok je aktívne nemocenské poistenie......môžeš sa dobrovolne nemocensky poistiť
@mogaa ďakujem pôjdem sa na to spýtať
ak si v rámci EU mala za posledné 2roky 270dní nemocenského poistenia a máš o tom potvrdenie tak teoreticky ti to obdobie vedia zarátať a ak si obnovíš nemocenské poistenie môže sa ti počítať do tých 270dní aj práca v zahraničí...ale materská bude rátaná z minima, lebo odvody si neplatila na Slovensku....
@mogaa pracovala som na Slovensku, momentálne som evidovaná na úrade práce.
Mňa by len zaujimalo, že potom v takomto prípade na akú sumu ma nárok mamička? Že bola nezamestnaná alebo bola študentka ?
Musi byt nejaká minimum suma
@ingush616 tak pokiaľ bola študentka a nemá v posledných 2 rokoch 270 dní NP, tak ani nemá nárok na MD. Rovnako nezamestnaná nemá nárok na MD. MD môže byť aj 25€. Pokiaľ je MD nižšia ako RP, tak UPSVaR dopláca MD do výšky RP.
V prípade dobrovoľného poistenia,ak nie je aktívne min 26 týždňov, je počítania MD z min VZ a vychádza okolo 400€
podla mna ano.. pracovala si viac ako 270 dni