Budem mať nárok na materskú?

31. máj 2021

Ahojte, mám otázku ohľadom MD. Snáď sa tu nájde niekto, kto sa vyzná alebo kto si niečim takým prešiel.

Dnešným dňom mi skončil rodičovský príspevok (materská v máji 2018, následne RD). Pracujem od septembra 2020 u toho istého zamestnávateľa.
Momentálne som tehotná, zamestnávateľovi som to oznámila. Nakoľko som začala krvácať, musím ostať doma a už nemôžem ísť do práce. Chcem si vyčerpať zostatkovú dovolenku a potom ísť na PN (zamestnávateľ s tým problém nemá).

Otázka však znie... Keďže dnes mi skončil rodičovský a ja už čerpám dovolenku (ostáva mi ešte cca 15 dní) bude to mať nejaký vplyv na materské? Alebo to s tým nemá nič spoločné a môžem ju dočerpať a potom prejsť na PN?
Ďakujem za odpovede...

gabriela_obzerova
31. máj 2021

Kludne docerpat a potom ist na PN. Ja som tak vlani urobila

autor
31. máj 2021

@gabriela_obzerova ďakujem pekne... A bola si v presne takej situácii že si pracovala ešte počas rodičaku? A následne si čerpala dovo a šla na PN?

gabriela_obzerova
1. jún 2021

Ano a coho sa obavas?

nafka0483
1. jún 2021

A coho sa bojis? Ved mas pracovny pomer, si teda nemocensky poistena, mas dovolenku, zamestnavatel suhlasi s jej cerpanim, na PN tiez budes mat narok... co vlastne riesis?

autor
1. jún 2021

@nafka0483 ide mi hlavne o to ze to nieje reťazový pôrod... Ze ci spĺňam tie podmienky 270 dní nemocenského a pod. Nakoľko jedna pani na úrade tvrdí že nárok mam a druha pani na úrade nevie 🤷‍♀️🤦‍♀️ a jej prisediaca kolegyňa zas dala hlášku že asi nie... Tak preto to tu takto riešim 🥴 že či sa nenájde niekto presne s touto situáciou.
Ale ďakujem vám za rady 🙂

nafka0483
1. jún 2021

Pred prvou materskou a RD si bola zamestnana a RD si ukoncila skor - v septembri 2020?
Nevidim tam nic nezvycajne, ani pochybne, ved si vkuse zamestnana, tym padom nemocensky poistena, nemusi ist o retazovy porod aby si mala narok na matersku.

autor
1. jún 2021

@nafka0483 ako ja si tiež myslím že by nemal byt problém... Len ma zneistili tie tetušky "ochotne" 🤦‍♀️ a ani nemali nejak ochotu mi to prezistiť alebo niečo... Ďakujem 🙂

autor
1. jún 2021

@nafka0483 a áno bola som zamestnaná, normálne som mala aj materskú aj RD všetko... A stále som na tej istej zmluve u toho istého zamestn.

lenka095
1. jún 2021

Pokial nie sú ochotne na úrade u vás tak zavolaj na socialnu poisťovňu- vid kontakty na nete a tam ti povedia. Ja som to tak riešila (ale s niečim iným) a nebol problém 😊

nafka0483
1. jún 2021

Tak nemas co riesit 🙂 stale ti trva zmluva, mas dost dni poistenia a aj je aktivne, absolutne ziadny problem - tehotenske, materska, vyssi rodicak ;) nemas co riesit.