Budem mať nárok na materskú?

janulka1989
1. jan 2013

Ja som pracovala od 19.9.2011-31.10.2011a od 12.4.2012-1.10.2012 a neviem ci budem mat narok na matersku?A ci sa pocita aj evidovanie na urade prace pocas tehotenstva?Poradte

liz_lemon
1. jan 2013

@janulka1989 zial nebudes mat, lebo nesplnas podmienku 270 dni v poslednych 2 rokoch
po porode budes dostavat RP

kaja01
1. jan 2013

A teraz si čo? Nezamestnaná alebo si z práce na PN?

danadany
1. jan 2013

pred nástupom na MD musím mať platené nemocenské poistenie do sociálky 270 dní za posledné dva roky tak rátaj či to vychádza, ak nie skús sa niekde zamestnať možno u nejakého kamaráta a zaplať si odvody, vychádza mi to že ti chýba 56 dní, to nie sú ani dva mesiace

tish1986
3. jan 2013

Ahojte, ja by som sa tiez chcela opytat na podobnu vec. Pracovala som vyse dvoch rokov u predosleho zamestnavatela, t.j. 20.10.2010 - 4.12.2012. Od 4.12.2012 som evidovana na urade prace ako nezamestnana a vyjde mi aj pekna podpora, kt. mozem brat 6 mesiacov. Samozrejme hladam si pracu od decembra, no zatial sa mi nedari. Planujeme babätko a chcela by som sa opytat, ak sa mi nepodari najst pracu /nebudem mat tym padom narok na volno z prace "materska dovolenka", no stale aj ako nezamestnana po odpracovanych viac ako 270 dnich v poslednych 2 rokoch budem mat narok na matersku? Ak ano, vyrata sa mi zaklad z predchadzajuceho kal.roku 2012, ak babätko budeme mat tohto roku 2013? To by mi vysla celkom dobra materska 65% z prijmu. ALEBO ma na tuto vysku nejaky vplyv to, ze by som az do porodu bola evidovana na urade prace? PS: ak sa mi podari najst si coskoro pracu, je mozne, ze budem mat nizsi prijem, kedze budem zrejme na zaciatku v skusobnej dobe. Ako by sa mi potom pocitalo materske? Len z tejto prace alebo aj z roku 2012? Velmi pekne dakujem za vase rady.

liz_lemon
3. jan 2013

@tish1986 materske sa rata z prijmu za predchadzajuci rok

tish1986
4. jan 2013

Dakujem za odpoved. Prosim este k mojmu dotazu o radu, ci budem mat narok na materske za danej situacie opisanej vyssie. Velmi pekne dakujem za akukolvek odpoved

tish1986
4. jan 2013

PS: aspon ja to tak chapem, ze ak otehotniem, medzitym si najdem pracu, a ak by mi aj skoncil pracovny pomer v skusobnej dobe, skončí nem.poistenei počas tehotenstva, tak som v 8-mesačnej ochrannej lehote tak či tak. Ochranná lehota znamená, že nárok na nem.dávku (nemocneské, materské, oštrovné) VZNIKNE aj napriek tomu, že v čase vzniku PN/MD/očr už nem.poistenie NETRVá. Je to tak? Momentalne budem na podpore a neviem, ci to takto staci, alebo si mam potom dat na 7 dni DNP balik a potom ho zrusit...

buzolka
6. feb 2014

Ahojte, chcem sa informovat ci budem mat narok na matersku. Momentalne som na rodicovskej, od 18.3.2013 som bola na MD. V pripade ze otehotniem, budem mat narok na matersku, a ak ano z coho sa mi bude pocitat.. V roku 2012 som si platila aj DNP, z coho som aj dostavala MD. Viem ze je tam lehota platenia poistneho 2 roky, su to 2 roky od zaciatku platenia DNP? Planujeme druhe dieta a uvazujem ze by som si opat platila DNP, len neviem ci sa to oplati a ci by som nemohla este cerpat z toho DNP co som platila v r. 2012. Dakujem

jankaviel
7. feb 2014

Ahojte. Ako viem, ak by ste sa pred materskou zamestnali a pracovali by ste tam minimalne 3 mesiace, tak materska sa vam uz bude ratat z tohoto zamestnania. Ak ste mali za predchadzajuci rok lepsie platove ohodnotenie, a teraz ste nezamestnane, tak sa len jeden den u niekoho podpiste pracovnu zmluvu, alebo dohodu a na dalsi den chodte na matersku. Samozrejme musia byt splnene aj dalsie podmienky, ako v poslednych dvoch rokoch byt aspon 270 dni poistena. Pri DNP plati, ze zena ho musi odvadzat minimalne 26 tyzdnov, t.j. 3 mesiace, aby z neho vznikol narok na matersku v minimalnej vyske.