Zdravim mamičky, dúfam že by mi vedel niekto pomôcť ale skúsim to tu. 28.10 mám termín porodu podľa poslednej poradne, v knižke mám pri TP prvý dátum (ten ktorý vypisuje doktorka do tej kolonky TP 3.11 ) a teraz otázka, v práci som skončila 6.2. Vznikne mi nárok na materské alebo nie? Podmienku 270 dni splňam, od vtedy som bola zamestnaná len raz na dohodu a do aj tak len tak, že sa to nerátalo ako keby do nemocenského proste len na 5 dni a na pár hodín.
Podľa ktorého TP sa teda riadiť? Ak mala zodpovedá momentálne TP 28.10?
nárok na materksú máš keď máš NP 270dní a aktívne NP alebo si v ochrannej lehote....ochranná lehota by mala byť 8mesiacov spätne od pôrodu - čo podľa mňa nespĺňaš - teda ochrannú lehotu....vtedy ti stačí obnoviť si NP ako samoplatca...ale možno sa mýlim, len podľa mňa nebudeš v ochrannej lehote
Nie... Nemas aktivne NP, a nebudes v OL
Nárok na materské získate, keďže budete v OL. Podstatné je, aký TP uvedie lekár, nástup na MD vo Vašom prípade výlučne 6t pred TP.
@mogaa
Len či sa OL nepočíta od zániku NP...
@klarissa25
Prečo by nebola?
Rozhodujuce je, ci si v case zaniku NP (teda v case skoncenia zamestnania toho 6.2.) uz bola tehotna - teda ci si mala poslednu menstruaciu este pred tymto datumom.