Ahojte mam otázku od 1.10.2014 pracujem zistila som že som tehotná som V 5 týždni chcem sa spýtať ak budem do konca tehotenstva robiť budem mať nárok na materskú? pred tým som bola na rrodičovsej
@tanickaskorokubikova ako nevychádza ak bude robiť cca do júla to je 270 dní
@mytraja3 myslím že sa počítajú len pracovné dni, ale nie som si istá
Ahoj. Ja som volala na linku sociálky, lebo som si nebola ista ako to vlastne je... no a tam mi bolo povedané, že ak som zamestnaná skôr ako otehotniem a do pôrodu mi ide zmluva,automaticky mám splnenu podmienku 270 dní poistenia. Jedna sa totiž o kalendárne a nie len pracovné dni.
@vierocka888 Hej? Takže ak budem robiť do pôrodu tak mám nárok?
@mircalla zamestnávateľ sa nezrúti 😀 a myslím že je to neplánovane, to si človek nevyberie 😉
@mytraja3 Áno Áno aj ja som to teraz pozerala, kalendárne dní sa počítajú takže v pohode stihaš.
@tanickaskorokubikova presne tak je to neplánovane proste stáva sa no snáď si to kvôli zamestnávateľovi nedám zobrat
ono aj zalezi, ci si bola predtym nezamestnana alebo si bola na materskej....
@mytraja3 ak budeš mať dátum pôrodu po cca 27.6. 2015, splníš podmienku 270 dní nemocenského poistenia a materské sa Ti bude rátať zo zárobku za tie 3 mesiace odrobené v roku 2014.
Veľa šťastia prajem.
@liebling98 no pôrod mám až september A prečo iba za tie 3 mesiace?
@mytraja3 aspoň tak mi to povedala tá pani na linke 🙂 ja keď chcem niečo zistiť tak volám im, lebo na nete je strasne veľa rôznych informácií a ja si potom neviem vybrať. ... Inak ráta sa ti tam aj prípadná PN alebo rizikové tehotenstvo. Aj keď dúfam že túto informáciu nebudeš musiet vyuzit; -)
@vierocka888 dúfam aj ja tehotenstvo bolo neplánovane ešte zvažuje kedy to povedať V robote
@mytraja3 lebo materské sa ráta z príjmu za predchádzajúci kalendárny rok (pri takýchto zamestnaniach, kde už budeš mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia)
@mytraja3 no držím palce aby neboli žiadne komplikácie. Na jednej strane je dobré oznámiť to čo najskoršie, aj kvôli práci, ak je náročná tak by ťa mali preradit a aj aby mohli začať hľadať niekoho na tvoje miesto. Okrem toho pokiaľ to písomne neoznamis tak nemáš žiadne práva tehotnej zamestnankyne. Napríklad máš nárok na uvoľnenie z práce na lekárske vyšetrenie atď. Ja si nemyslím že si si mala dávať pozor alebo nwm čo. ... My s manželom veľmi túžime po dieťatku len sa nám zatiaľ nedarí a je to fakt požehnanie že sa vám to podarilo bez stresu a problémov. ... Nie je to nezodpovedne. 😉
@vierocka888 nemám ťažkú robotu naozaj nedvíha ani ťažké ani nič A robím od 7 do 3 tak pohoda .no my sme naplánovali ale tak stalo sa čo sa obesim kvôli tomu?
PLáNOVANE,čI NEPLáNOVANE...ZAMESTNáVATELIA NáS MôžU ODžUBáVAť,niekedy treba aby aj zamestnanec šéfa..🙂pani si tomu asi rozumie
@mytraja3 ber to ako dar a na blbé reči iných sa vykasli 😉
@mytraja3 myslím že nie, odpracovaných potrebuješ tuším 270 dní a to nevychádza