Jeden môj známy mi vysvetľoval teóriu, podľa čoho by som mohla mať nárok na materskú. Len neviem či má pravdu. Bola som 7rokov zamestnaná, a z toho teraz 3roky na materskej, potom výpoveď, a teraz som na podpore už 3mesiac, a som tehotná - termín cca. január-február.
Môj známy svoju teóriu vysvetľoval nasledovne:
-kto má nárok na materskú / podmienky získania:
- zamestnanec
- povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
- dobrovoľne nemocensky poistená osoba
- najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom
Takže počas materskej poistená som bola, teraz menšia prestávka, a potom by som mohla byť dobrovoľne nemocenský poistená. Takto by som splnila podmienku 270dní za 2r, a od decembra by som mohla byť DNP, pred tým, ako ma lekár vypíše na materskú dovolenku.
Vedeli by ste mi poradiť, či má pravdu?
@andi1984
-kedy skončil tvoj pp?
-skončil posledným dnom RD alebo trval prac.pomer aspon 1denpo ukončení rodič. dovolenky?
-kedy si mala PM?
----
podla odpovede možno máš nárok na materské aj bez vzniku poistenia, no treba presné odpovede (dátumy, ...), možno ide o dni.
- ale známy má pravdu, že ak ti skončil pp len teraz pred 3mesiacami a sa prihlásiš na DNP pred nástupom na md, tak nárok na matetrské (nie nemocnské) z dnp ti vznikne, no len z minima. Zo skutočného vym.základu, z ktorého by si platila len ak pred md netrvalo dnp aspon 26týž.
@andi1984 pocas MD/RD si nemocensky poistena, len ak si sama platis nemocenske poistenie, inak nie si