Budem mať nárok na materskú?

lussy1305
24. sep 2014

Do konca augusta som bola zamestnana, mam odpracovanych 6 rokov, od prveho septembra som na urade prace ako to bude ked napriklad od novembra zacnem niekde pracovat a napr v decembri otehotniem? Budem mat matersku alebo nie kedze budem asi 2 mesiace na urade prace.
Ak by som si platila odvody do socialnej poistovne pomohlo by mi to alebo nie?
Co mam urobit ak sa nieco da, prosim.
Ďakujem pekne za kazdu radu.

liz_lemon
24. sep 2014

@lussy1305 ak budes zase pracovat, a otehotnies, tak ak PP bude trvat aspon tych 270 dni, tak budes mat narok na materske
spocitavaju sa dni v poslednych 2 rokoch, min. 270 dni treba mat

havana_frost
24. sep 2014

@lussy1305 Nemusíš mať aj z ďalšieho zamestnania 270 dní, stačí dokopy 270 v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Takže môžeš mať aj pauzu a byť nezamestnaná. @liz_lemon to napísala tak, že mne z toho vyplýva, že musíš mať z nového PP 270 dní, ale určite to myslela tak že zo všetkých PP v posledných 2 rokoch musíš mať 270 dní poistenia. Ak by si sa nezamestnala (povinné poistenie), tak si môžeš platiť aj dobrovoľné nemocenské poistenie a bude sa ti započítavať jednak doba a druhak suma, z ktorej by si platila (ak by si stihla platiť aspoň 26 týždňov).

lussy1305
autor
26. sep 2014

@havana_frost čiže to znamená, že aj keď otehotniem ako nezamestnaná budem mať nárok na materskú ktorá bude počítaná z výšky platu z predchádzajúceho zamestnania? Pracovala som od roku 2008 nepretržite do konca augusta tohto roka 2014.

Ak si budem sama platit od septembra socialnu positovnu bude to mat nejaku vyhodu k materskej alebo nie? Alebo si platit aspon dobrovolne nemocenske positenie?

havana_frost
26. sep 2014

@lussy1305 Ak otehotnieš ako nezamestnaná, ani sa nezamestnáš a nebudeš mať ani dobrovoľné poistenie, nebudeš mať nárok na materskú žiadny.
Ak si budeš platiť dobrovoľné poistenie najmenej 26 týždňov (pol roka) - toto je scenár, že sa už potom až do MD nezamestnáš, tak sa ti bude rátať materská (len) z toho.
Ak si budeš platiť dobrovoľné poistenie kratšie, bude sa ti rátať materská z bývalého zamestnania.
Ak sa chytíme pôvodného príspevku, že by si od novembra niekde pracovala, tak ti dobrovoľné poistenie teraz nič nepomôže, zbytočne by si to platila. Netreba ti ani ten čas, ani tá suma by sa nebrala do úvahy.
Ak budeš od novembra zamestnaná v novom zamestnaní a v decembri otehotnieš (teoreticky aj hocikedy neskôr počas tohto prac. pomeru), tak sa ti bude rátať materská z tohto nového zamestnania, konkrétne v tomto prípade z platov za november a december (lebo v 2015 by si išla na MD).

dena1973
26. sep 2014

@lussy1305 Ak by si sa od 1.11.2014 zamestnala a tehotná by si ostala v 12/2014 (ako píšeš), tak nárok by ti vznikol. Podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom by si splnila. Otázka je z čoho by sa ti počítal nárok? Ak by si u nového zamestnávateľa odpracovala do nástupu na materské (nástup na materské r. 2015) 90 kal. dní (bez PN, ošetrovného...), tak nárok na materské by sa počítal z príjmu o d nového zamestnávateľa (od 1.11. do 31.12.2014). Ak by si tých 90 kal dní nestihla odpracovať (išla by si skôr na PN-rizikové tehotenstvo), tak vtedy by sa ti materské počítalo z príjmu, ktorý si dosiahla u predchádzajúceho zamestnávateľa (rok 2014 - od 1.1.2014 do 31.8.2014).

lussy1305
autor
2. okt 2014

@havana_frost a co ak by som sa do konca roka nezamestnala a v roku 2015 by som otehotnela a napr zacala pracovat az buduci rok? Bude materska alebo nie?

havana_frost
2. okt 2014

@lussy1305 Za predpokladu, že by si sa zamestnala, tak pravdepodobne by si nárok mala. Nedá sa celkom presne pracovať s nepresnými údajmi, takže keď udávaš rozpätie otehotnenia a zamestnania niekedy v roku 2015, neviem ti presne poradiť.

iva123a
2. okt 2014

Baby ako sa rata tych 90dni co musim mat minimalne odpracovanych aby mi vysla materska.spadaju tam aj vikendy aj sviatky??270 dni za poslednedva roky mam.len teraz som v novej praci od 1.jula a termin mam na konci decembra.dr.ma chce dat na PN.ja este radsej nechcem ist.bojim sa ze mi odrataju vikendy a tympadom to nevynde.ci rata sa to normalne 1.jula-1.oktobra tri mesiace cize splnena podmienka

zuzik311
2. okt 2014

@iva123a víkendy a sviatky sa do tých 90 dní určite rátajú.

dena1973
2. okt 2014

@iva123a Ak si zamestnaná od 1.7.2014 a nebola si na PN, OČR..., tak k 30.9.2014 si už nemocensky poistená 92 kal. dní (počítajú sa všetky kalendárne dní bez PN, OČR...ku dňu nástupu na PN). Ak by si bola na PN od 10/2014, tak počítať sa bude z obdobia od 1.7. do 30.9.2014.

lussy1305
autor
26. okt 2014

@havana_frost ahoj a je to tu, som tehotna a na urade prace, od 1.9.2014 nepracujem. Co bude nasledovat ak sa nezamestnam co vlastne dostanem? Ak budem niekde robit za 500e dostanem asi len polovicu ako matersku.

Ak by som sa zamestnala v decembri alebo januar buduci rok materska sa bude z coho pocitat v takom pripade?
Ďakujem za odpoved 🙂

marmottik
26. okt 2014

Ahojte, ja by som sa chcela opytat, ci sa pocas PN rataju dni nemocenskeho poistenia na matersku...Mam odpracovanych cca 200 dni a teraz budem asi az do porodu na PN...Vdaka za odpoved

havana_frost
27. okt 2014

@lussy1305 Do konca augusta si pracovala 6 rokov, od 1.9.2014 si nezamestnaná. Neviem kedy máš termín pôrodu. Ak si otehotnela až v septembri a neskôr, tak momentálne nárok na materské nemáš, dostávala by si len rodičovský príspevok (203 €/mesačne). Ak sa zamestnáš a budeš tam pracovať najmenej 90 dní bez PN a OČR, tak sa ti bude rátať materské zo mzdy z tejto poslednej práce. Keďže určite porodíš až v roku 2015 a už bude platiť novela (nebude sa rátať iba predchádzajúci rok), tak materské sa ti bude rátať od začiatku poistenia (vznik prac. pomeru) do mesiaca predchádzajúceho mesiacu, kedy ideš na materskú. Takže ak pôjdeš na MD povedzme v apríli, zamestnáš sa v decembri, tak materské sa bude rátať za mesiace december 2014 - marec 2015.

lussy1305
autor
27. okt 2014

@havana_frost Ďakujem 🙂 si skvela, ze si ochotna odpisat 🙂

havana_frost
27. okt 2014

@lussy1305 nie je začo. Ja rada aj poradím "finty", ak sa dá. Napríklad - nech si materské uplatní manžel 🙂 Môj bral aj na prvé a vymyslím aj na druhé aby bral, aj keď momentálne nemá nárok.

luna11
27. okt 2014

@havana_frost a mozem ta aj ja poprosit o radu? Nie som si ista, z coho sa mi bude vypocitavat materska. Cca v aprili som prestala podnikat- resp. dovtedy som si platila odvody do SP ako SZCO a potom ma odhlasili (nebola som zivnostnik). Do konca augusta som bola zamestnana (aj pocas podnikania). Otehotnela som v juni. Od septembra poberam davku v nezamestnanosti a budem az do nastupu na matersku. Co vsetko sa z toho rata a za ake obdobie do vymeriavacieho zakladu na vypocet materskej?

havana_frost
27. okt 2014

@luna11 Ahoj, na to SZČO sa vykašlime, z toho si v čase otehotnenia nič neplatila na nemocenské poistenie, z tohto ti nekapne nič. Zaujímavejšie je to zamestnanie, ktoré si mala až do augusta a keďže trvalo aj v čase podnikania, predpokladám, že máš z neho aspoň 270 dní poistenia (9 mesiacov). Keďže na MD nastúpiš v ochrannej lehote, materské sa ti bude rátať z tohto zamestnania a to z obdobia január 2014 - august 2014 (až do ukončenia tohto prac. pomeru,t.j. poistenia). Okrem období PN a OČR, tie sa vylučujú.

dena1973
27. okt 2014

@marmottik Do 270 dní sa ti počítajú všetky dni kedy si nemocensky poistená. Ak budeš aj počas PN v pracovnom pomere (bude ti trvať nemocenské poistenie, tak aj tieto dni sa do toho počítajú....Ak by sa PP skončil a PN by pokračovala, tak už dni po ukončení PP by sa do 270 dní nezapočítavali.....

lussy1305
autor
27. okt 2014

@havana_frost lenze moj manzel je zivnostnik, vtedy je to ako? Pracovat by mohol nie, a ja by som bola doma

havana_frost
27. okt 2014

@lussy1305 Áno, mohol by aj pracovať. Keď je živnostník, tak je to ešte jednoduchšie. Musí mať nárok (rovnaké podmienky ako žena - 270 dní nemocenského poistenia a poistný vzťah trvá, + nemôže mať nedoplatky nad 5 eur za ostatných 5 rokov). Najprv budeš poberať materské ty a potom až do veku 3 rokov dieťaťa hocikedy (28 týždňov) on. Škoda o to prísť, ak má nárok.

lussy1305
autor
27. okt 2014

@havana_frost toto je super plan 🙂) paci sa mi to
Inak este ma napadlo, ak sa niekde zamestnam a budem tam pracovat 3 mesiace bez PN a potom by som sa dohodla s gynekologom aby ma vypisal na rizikove aby som bola doma, lebo vo 8 mesiaci budem mat statnice dostavala by som teoreticky matersku z tej vyplaty co by som odmakala do porodu tri mesiace

lussy1305
autor
27. okt 2014

@havana_frost zivnostnik by dostaval aku vysku? Odvija sa to od vysku odvodov? Mesacneho zarobku?

lussy1305
autor
27. okt 2014

@havana_frost posledna otazka 🙂
ked nebudem zamestnana budem pol roka dostavat od statu tych 200e, a po pol roku budem mat nieco alebo nie? lebo viem ze kamoska mala matersku normalne a potom po pol roku dostavala 220e az do troch rokov maleho

havana_frost
27. okt 2014

@lussy1305 Takže postupne:
1. ak sa zamestnáš a 3 mesiace budeš bez PN a OČR, tak by si materské mala z toho, áno.
2. živnostník bude dostávať tiež 65% vymeriavacieho základu, teda to záleží od toho, koľko odvádzal za rozhodujúce obdobie.
3. ak nebudeš mať nárok na materské, tak budeš dostávať rodičovský príspevok až do 3 rokov veku dieťaťa, čo je 203 €. Plus rodinné prídavky cca 23.50 mesačne - ale to sa dostáva aj k materskej.

lussy1305
autor
27. okt 2014

@havana_frost takze ak budem aj bez prace cele tri roky budem dostavat 226,50e mesacne.

Z manzela nebude asi nic lebo minuly rok mu vyskocil nedoplatok 8e ktory hned vyplatil ale doteraz nechapeme kde sa mohol pomylit, no system si vzdy nieco najde 🙂 a dakujem za rady 🙂

havana_frost
27. okt 2014

@lussy1305 Áno, tých 226 dostáva každý bez podmienok, pravdaže sú tam také tie že sa musíš starať, ale nemusela si nikde nič odvádzať, pracovať, ani nič obdobné.

marmottik
28. okt 2014

@dena1973 dakujem velmi pekne

dena1973
28. okt 2014

@marmottik Nie je začo.... 😉

nuttelka
16. feb 2015

baby, v tejto oblasti sa vôbec nevyznám. potrebovala by som poradiť. od 01. 06. 2012 do 30.06.2014 som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa bez prestávky. od 01. 07. 2014 som nezamestnaná, evidovaná na úrade práce. začiatkom tohto roku som otehotnela, teraz som vo 8tt. budem mať nárok na materskú? poprípade, čo môžem urobiť, aby som ju získala? ďakujem za odpoveď.