Budem mať nárok na ďalšiu materskú?

dituska1
6. okt 2014

Ahojte chcela by som Vas poprosiť o radu pracovala som vo firme 6 rokov išla som na materskú a tak na rodičak trvalo to presne 3 roky po ukončeni rodičaku som nastupila do firmy kde som 5 dni čerpala dovolenku a dostala som výpoved na základe vzájomnej dohody. Zaregistrovala som sa na UPSVaR do evidencie nezamestnaných a tak nasledovne som žiadala aj o podporu na ktorú by som mala mať nárok, teraz čakám na rozhodnutie či mi schvália podporu. A moja otázka znie či budem mať nárok na dávku počas druhej materskej zatial ešte tehotná nie som , ako by som mala postupovať či si predlžiť radšej starostlivosť dietata do 6 rokov kde sa platia celkové odvody alebo až po vyčerpani podpory ktorá by mala trvať do januára. Synček mal 3 rôčky 3.8.2014 , 4.8.2014 som nastupila do prace a vypoved bola k dátumu 10.8.2014 Dakujem krásne za odpovede

liz_lemon
6. okt 2014

@dituska1 narok budes mat az ked odpracujes min. 270 dni, resp. si pocas nezamestnanosti budes platit min. 270 dni dobrovolne poistenie (min. suma cca 140 E/mesiac, na ziskanie minimalneho materskeho)
pocas starostlivosti o dieta do 6 rokov, za teba stat plati len zdravotne a dochodkove poistenie, nie nemocenske, ktore potrebujes k ziskaniu materskeho

dituska1
autor
6. okt 2014

@liz_lemon a stačilo by aj tak žeby som si zaplatila DNP jeden mesiac hodila sa na marodku čerpala by som už marodku z toho zaplateného a vypočitala by sa mi z toho aj materská alebo ešte by muselo byť k tomu tých 270 dni ved počas materskej a rodičaku za mna bolo platené to nemocenské a je to posledné 2 roky tak teraz neviem 😒

liz_lemon
6. okt 2014

@dituska1 pocas MD/RD za teba nikto neplati nemocenske, jedine ty sama si si mohla platit
jeden mesiac nestaci, aj na PN musis mat min. tych 270 dni

dituska1
autor
6. okt 2014

@liz_lemon takže to aby som si už začala platiť DNP ked chcem mať narok na materské ? 270 dni je dosť 😒

majusqa77
6. okt 2014

@dituska1 podla mna sa ti to hlavne neoplati

dituska1
autor
6. okt 2014

@majusqa77 čo sa mi neoplati ved co budem bez prijmu ? ani cent?

evittam
6. okt 2014

@dituska1 Platiť z minima sa ti určite neoplatí - tá materská nebude nič moc. Ale malo by sa dať platiť 3 mesiace - 90dní a potom sa dať na PN a vlastne keď si na PN odvody neplatíš a mali by ti to vyrátať z toho čo si platila tých 90dní - myslím, že to tak funguje. No a aby sa ti to oplatilo tak zaplatiť určite viac, nie z minima 🙂.

majusqa77
6. okt 2014

@dituska1 dostanes rodicak

dituska1
autor
6. okt 2014

@evittam no to mi spomýnala aj kamoška že si platila tie vyššie odvody tých 90 dni a tak sa hodila na PN až do pôrodu čož potom tie odvody neplatila a tak dostavala marodku 6 mesiacov vysoku a aj potom matersku 😉 to by aj mne vyhovovalo ved pocucať štát treba predsa 🙂

liz_lemon
6. okt 2014

@dituska1 ty nevycucias stat, ale ludi, ktori platia odvody
okrem toho si musis uvedomit, ze nemusis otehotniet, a nikto ti tie peniaze nevrati

sashabb
6. okt 2014

@dituska1
@evittam ale čo viem ja, tak aj pri tych 90dňoch je nejaka postupnosť. Nedá sa IBA zaplatiť 90dní a mať max. MD. Tiež tam musí byť platené nemocenské tých 270dní predtým.
@liz_lemon nevieš presne ako to je? 😅

gapa
6. okt 2014

@dituska1 je podstatné,
1.či si uplatníš nárok z DNP alebo zo zamestnania a
2. či ti ide len o nárok na materské alebo aj nemocnské/ošetrovné. Sú totiž odlišné podmienky.
-----
1. ak z dnp, tak ti tých 90dní pred nástupom na md nestačí pre získanie nároku z vyššieho ako minimálneho vym.základu. Len pri zamestnaní stačí aspon 90dní pred MD, aby sa rátalo materské zo skutočného vym.základu z tohto nem.poistenia v rozhod. období. Pri DNP treba, aby trvalo dnp aspon 26týždnov pred MD, aby vznikol nárok zo skutočného vym.základu, z ktorého sa platilo v rozhod.obodbí. Ak to nie je splnené, tak je materské z minima.
2. na získanie nároku na nem.dávku (materské, nemocenské, ošetrovné) z dnp musíš mať splnenú podmieku aspon 270dní nem.poistenia v obdobdí dva roky pred skutočným pôrodom/vznikom pn/vznikom očr. Do týchto dní môžeš prirátať aj dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia. Ale rozdiel je v tom, že pre nárok na materské sa do týchto dní rátajú aj dni čerpania rodič.dovolenky v zamestnaní (ak prac.pomer trvá!), no pre nárok na nemocnské a ošetrovné sa tieto dni do 270dní nerátajú. Pri zamestnancovi - pre nárok na nemocnské a ošetrovné, nie je podmienka 270dní, ale pre nárok na materské samozrejme táto podmienka aj pre zamestnanca je, mať aspon 270dní .... nem.poistenia.