Dobrý večer , prišla som si sem po radu pretože 30.9.2022 mi končí pracovná zmluva termín pôrodu mám až 19.11.2022 či budem materskú dostávať aj keď ma prepustia teraz alebo len rodičovský príspevok, a či sa mám hneď hlásiť na úrade práce keď ma prepustia momentálne som ešte PN pretože som mala aj úraz s kolenom a od začiatku leta som stále PN zatiaľ. Tak by som chcela vedieť čo mám vlastne urobiť , za každú dobrú radu ďakujem.
oznámila si v práci, že si tehotná? Lebo počas tehotenstva si chránená, nemôžu ti dať výpoveď skôr. A po skončení pracovného pomeru by si mala byť v ochrannej lehote, takže pravdepodobne materské budeš dostávať.
https://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?prm1=3
@natalienka12 mala by som mať minuly rok som robila v inej firme cca od februára a 4.10. 2021 som nastúpila do druhej firmy kde mi 30.9. Konci zmluva
@livia1997 keď máš na dobu určitú tak zmluva skončí ale ty ako tehotná si v ochrannej lehote 8 mesiacov takze nárok ti vznikne a keď si na pn môžeš normálne aj po ukončení zmluvy normálne pokračovať v pn až kým nenastúpiš na matersku co je 6 týždňov pred termínom v tvojim príprade by to malo byt 8 októbra
@nikusa45 áno prvý októbrový týždeň si mám prísť po žiadosť ku gynekológovi na materské , to vlastne zanesiem na sociálnu poisťovňu a ony ma už odvtedy odkedy to tam zanesiem budú evidovať že už som na materskej ? Myslím že či mi nepríde najskôr nejaké rozhodnutie o nároku ako pri PN
@livia1997 Narok na materske mat budes. PN do nastupu na MD.
270 dni nemocenskeho poistenia mas? Odkedy si zamestnana?