Aktualne poberam RP, som vsak tehotna a v oktobri mam nastup na MD.
Ako som sa tu docitala, tak nemozem poberat materske aj RP naraz. Prepisala by som ho teda manzela (dieta ma 15 mesiacov).
Moja otazka je vsak dokedy?
Nastup na MD mam k 20.10. Cize k 19.10.musim poberanie RP zrusit a k tomu istemu dnu si on zaziada manzel? Komu potom bude za oktober vyplateny? Lebo asi 2x ho nevyplatia nam obom, to je mi jasne.
Ide mi o to, ze nie ze mi kvoli 1 dnu daju vratit matersku, ci podobne.
Manzel bude poberat potom RP v rovnakej vyske ako ja? A tiez aj manzel musi predlozit potvrdenie zo SP ze matersku nepobera (viem ze js som predkladala)?
Mate s tym prosim niektora skusenost? Poradite?
Dakujem ❤
teraz citam znovu ze ty vlastne ani narok na materske nemas poberas nizsi RP takze ty v podstate nerobis nic po porode budes brat 1 RP + 2 pridavky na deti a staci ked si predhlasis RP na mladsieho az ked starsi dovrsi tri roky
@loginexistuje z akeho dovodu?
lebo RP je davka jednemu rodicovi a nie dietatu a neodvija sa od poctu deti do troch rokov tak to bolo vzdy
@loginexistuje narok na materske mam, ja pracujem. Z akeho dovodu mam prist o RP na starsie dieta?
co ti mam nato napisat lebo si si zle planovala rodicovstvo 😂
@loginexistuje aha, cize starsie dieta si ma cucat prst... chapem to spravne?
Vsak vsade prezentuju, rodicovsky prispevok je pre DIETA, nie pre matku (ako nahrada prijmu).
nie je mozna kombinacia materskej a rodicovskej u rodicov jedina mozna kombinacia je materska / otcovska (materska pre otca tj) ale nie RP
to sa velmi mylis Rodicovsky prispevok je prispevok pre rodica ako to vyplyva uz aj z jeho nazvu
@loginexistuje aha, cize mam cakat ze mi teda RP automaticky vezmu? Ked mi vznikne narok na materske?
RP nie je pre dieta, alebo teda na dieta. RP je rodicovsky prispevok, cize prispevok pre rodica - pobera sa jeden jediny bez ohladu na to kolko deti mas. To vyplaca UPSVaR. Ale ak mas narok na inu davku - zo socialnej poistovne, tak tato ma prednost. Cize ty mas na rok na matersku, budes teda poberat matersku, pocas toho RP nedostanes. Ked ti skonci materska, vtedy zas budes dostavat RP.
Starsie dieta si nema cucat prst, rodicia su povinni zabezpecit vyzivu a vsetko pre svoje deti. Stat im pomoze prispevkom.
muž môže ísť na materskú so starším
sama zajdes na urad kde ukoncis poberanie RP a na druhy den nastupis na matersku ak to neurobia dojdu na to rychlo za oktober ti patri cely RP
jedine muz na matersku so starsim ako som ti uz pisala ale teda musi splnit podmienky na jej narok
@nafka0483 RP potom na ktore dieta? Mladsie ci starsie?
To je jedno. Mozes na starsie kym nedovrsi 3 roky a potom nahlasis na mladsie. Alebo das rovno na mladsie a uz nebudes musiet nic prehlasovat.
@nafka0483 aha, cize deti 2 RP 1. Ano?
@loginexistuje no podmienky splna, ale matersku by mal asi 70€ cca.
@loginexistuje ano, to pojdem, ale kedy tam ist? Musi to byt zrusene vopred? Teda aby sa mi neprelinali datumy? Dakujem ti velmi pekne za rady 👍
Ano, deti 1 az x vo veku do 3 rokov, RP stale jeden jediny.
@nafka0483 dakujem ti za odpoved ❤
Ako by mal materskú 70€? (najnižšia je 450€ cca)
@loginexistuje Viem, že nie je možné poberanir RP a RP na druhé dieťa. Ani otcovská + matka RP na druhé dieťa. Ale nie je povolená materská + otec RP na staršie dieťa?
@lenkakravcova To mas odkial, ze taka je najnizsia materska? Materska sa vypocita podla prijmu. AK robi napr len na dohodu a ma maly prijem, tak moze vyjst 70eur. Vtedy bude poberat zo SP 70eur a nasledne UPSVaR doplati do vysku rodicovskeho prispevku.
@lenkakravcova A nie je povolena materska + RP. Mozny je len subeh na dve deti MD + MD. Co moze teraz manzel aj urobit.
@lenkakravcova nie nie je mozne ani materske jeden a rp druhy
anonym ukoncit den pred nastupom na materske
plus este mas naok na prispevok na starostlivost cca 45 ecok na starsie pobera sa par tyzdnov iba
@nafka0483
@loginexistuje Vďaka za odpoveď. Práve tiež plánujeme bábätko, tak dobre vedieť 🙂
A neviete ešte niektorá, ako sa zarátavajú dni pri poberaní otcovskej? (ak by manžel šiel na otcovskú so starším dieťaťom, kým ja budem s mladším, tak potom môže hneď po mne opäť nastúpiť na otcovskú s mladším on? (ako reťazovú?)
Odvody si platí teraz aby mal na tú prvú otcovskú. Potom by ako to mal urobiť aby dostal hneď aj tú druhú otcovskú? Dá sa to tak vôbec?
Ty nastúpia normálne má materskú 20.10 a manžel môže tento deň nastúpiť tiež, prípadne aj neskôr do 3 to oko dieťaťa,rodicak skončíš 19.10 treba to zrušiť na úrade práce a na sociálku znovu postup ako pri prvom odniesť papiere na novú materskú, aj môj muž bol rok dozadu na materskej so mnou a o rok pôjde zase ešte s dcérou a ja do prace
@lenkakravcova Ak mate jedno dieta do 3 rokov a snim bude na MD on, nasledne mu skonci, tak hned dalsi den moze nastupit s mladsim dietatom. Ak bude stale splnat podmienky.
Co znamena, ze si teraz plati odvody? Aky ma status? Je zamestnanec, alebo SZCO, alebo nezamestnany a plati so dobrovolne poistenie?
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... teba sa tyka ten bod b tych 41 eur
@loginexistuje aha, cize na to starsie mozem poziadat o ten prispevok na starostlivost?
Tak aspon 41 € ci kolko...
neda sa to ako chces nemoze manzel poberat RP ak ty poberas materske tak sa to neda