Bolestné so sociálnej poistovne

cachoja
18. nov 2022

Ahojte, chcem sa opýtať či niekto nemá skúsenosti s podaním žiadosti o priznanie za bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia so sociálnej poisťovne aj keď to nebol pracovný úraz? Alebo to je podmienené len tým že to musí byť pracovný úraz. Ďakujem

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
18. nov 2022

@cachoja mňa len fascinuje, že si to človek nevie nájsť sám, resp. je pohodlnejšie, keď to za neho nájde niekto iný.
https://www.socpoist.sk/osoby-opravnene-v-urazo...

lilope
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
18. nov 2022

@cachoja narok na odskodne podla zakona o bolestnom patri kazdemu poskodenemu na zdravi od toho, kto mu skodu na zdravi sposobil.

cize ked sa to stalo v praci - je to pracovny uraz, zodpovedny je zamestnavatel. Ten ma zo zakona povinnost byt poistenu na toto v socpoist, takze to poati ona.

ak niekomu sposobis skodu na zdravi ty - si povinna tmu to uhradit ty.

@bublinka1426 tak sa volaju trvale nasledky - za ten poskodeny kedze utrpel uraz cudzim zavinenim ma narok byt odskodneny za to, ze uz sa nemoze tak uplatnit v spolocnosti ako keby uraz nemal

lilope
18. nov 2022

@kaktusik007 autorka píše, že to nebol pracovný úraz, teda predpokladám, že sa jej to nestalo ako zamestnancovi. A presne preto som jej poslala link, kde sú ešte vyňaté osoby, ktorých sa to ešte okrem zamestnancov týka a dávka je tu hradená z úrazového poistenia. Len tam sú osoby ako vojak, vojak v zálohe, dobrovoľník organizácie či veliteľom zásahu poverená osoba aby niečo konala pri živelnej pohrome. Takže podľa mňa nič také spĺňať nebude a zbytočná otázka.

kaktusik007
18. nov 2022

@lilope ale podla tohto zakona sa odskodnuju skody na zdavi - autonehody, bitky.... urazy v skole ;) ono zase nie je zle to nepoznat - obzvlast ak aktualna hodnota bodu pre rok 2022 je 24,22 eura ;)

lilope
18. nov 2022

@kaktusik007 áno, jasné, je dobré mať rozhľad aj v tomto smere. A koľko bodov tak priemerne lekári dávajú za taký ,,ľahší" úraz pre predstavu.

kaktusik007
18. nov 2022

@lilope mas to v prilohe zakona ;) ono napr. mojho syna hodil spoluziak do skrine - monokel na tvari jak svina... a kedze chlapec zadrapoval dlhsie a stale si nedal povedat, tak som narobila bordel v skole, a smer chirurgia, neurologia. Rontgen hlavy - na CT som netrvala, kedze uz bolo vdaka informovanosti zo skoly viac ako 24 hodin po uraze..... a potom som uz len z principu si uplatnila narok cez skolsku poistku.... posudok bol najnizsi mozny, 5 bodov, a vtedy synovi vyplatili nieco tesne cez 100 eur.

a kedze uraz mu sposobil spoluziak --- jeho rodicia vsetko nakoniec museli zaplatit. Nieco okolo 350 eur to bolo v sucte. A vdaka tomu uz konecne dal ich syn tomu mojmu pokoj. ;)

takze ano, je dobre poznat zakony a niekedy pomaha dohnat malickosti do krajnosti

lilope
18. nov 2022

@kaktusik007 našla som, taký typický príklad po bitke zlomený nos bez posunu je 20 bodov.
Dobre si urobila, aspoň chalan pochopil svoje miesto, aj toto zlé bolo na niečo dobré.

kaktusik007
18. nov 2022

@lilope a ak si sikovna a lekara usmernis --- aj modrina tam bola - teda dalsich 5 bodov, to uz mame 25 a pri dnesnej hodnote bodu nieco cez seststo eur ;)

lilope
18. nov 2022

@kaktusik007 no tak som sa opäť niečo naučila, už len sa nechať zbiť a viem ako si zarobiť 🤣🤣🤣 ale nie, radšej nech sme bez konfliktov a zdraví. Vďaka za poučenie. 👍

kaktusik007
18. nov 2022

@lilope len vies - dolezite je aj kto ta zbije... marno to bude na papieri 600 eur, ked ti ich bude splacat po 20 mesacne 🤷🏼‍♀️ ;)

lilope
18. nov 2022

@kaktusik007 veď pri bitke musíš mať filipa a vedieť kam nastrčiť líce 🤣

kaktusik007
18. nov 2022

@lilope 🤣🤣🤣

eriksonka1234
18. nov 2022

@kaktusik007 môžem sa spýtať, ako to je v prípade ze dcéra, si zlomila 3 prsty na gymnastike. Druhý klasická zlomenina, 3 a 4 prst museli operovať v narkóze. Doba liecenia 6 týždňov. Skákala salto z miesta v miestnosti na to neurcenej a tréner ju nechytil. Tréner dokonca bol len na výpomoc a nemal ich trénovať. Ponúkli nám odškodné, že 3 mesiace nemusíme platiť tréningy. Dcéra robí gymnastiku vrcholovo, ušli jej sútaže, Majstrovstvá, je z toho veľmi nešťastná. Operovane prsty už neporastu, v budúcnosti im hrozí deformita. Čo môžme očakávať od poisťovne? Gymnast.klub chce ďalej navštevovať a dohnať zameškané obdobie

kaktusik007
18. nov 2022

@eriksonka1234 je potrebne si poziadat o nahradu ujmy na zdravi. Bude sa skumat, kto je zodpovedny za uraz. Dajte si vypracovat posudky v zmysle zakona 437 a ziadajte odskodne.

eriksonka1234
19. nov 2022

@kaktusik007 posudok vypracuje lekár, ktorý ju operoval? Odškodné od gymnastického klubu, alebo toho trénera?

kaktusik007
19. nov 2022

@eriksonka1234 odskodne od toho, kto za uraz zodpoveda.
posudok vypracuje osetrujuci lekar, kludne aj obvodny na zaklade nalezov

kollarovci
19. nov 2022

Moj syn mal pracovny uraz v praci si vyklbil rameno nasledne operacia poziadal si o vyplatenie bolestneho zo socialnej poistovne uraz mu bol priznany dostal bolestne .Teraz je rok po uraze a rameno sa mu znovu vyklbuje ide si poziadat o trvale nasledky ma 19 rokov uvidime ako to bude dalej

katikx
29. dec 2022

Dobrý deň, prosím vás mala som pracovný úraz, Pnku som ukončila v septembri v novembri som si podala žiadosť na sociálnu poisťovňu plus správy a obodovanie od lekárky, 40bodov,do dnes mi neprišli peniaze za bolestné, neviete mi povedať aká je tam čakacia doba, ďakujem