Ahojte, chcem sa opýtať či niekto nemá skúsenosti s podaním žiadosti o priznanie za bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia so sociálnej poisťovne aj keď to nebol pracovný úraz? Alebo to je podmienené len tým že to musí byť pracovný úraz. Ďakujem
@cachoja mňa len fascinuje, že si to človek nevie nájsť sám, resp. je pohodlnejšie, keď to za neho nájde niekto iný.
https://www.socpoist.sk/osoby-opravnene-v-urazo...
@cachoja narok na odskodne podla zakona o bolestnom patri kazdemu poskodenemu na zdravi od toho, kto mu skodu na zdravi sposobil.
cize ked sa to stalo v praci - je to pracovny uraz, zodpovedny je zamestnavatel. Ten ma zo zakona povinnost byt poistenu na toto v socpoist, takze to poati ona.
ak niekomu sposobis skodu na zdravi ty - si povinna tmu to uhradit ty.
@bublinka1426 tak sa volaju trvale nasledky - za ten poskodeny kedze utrpel uraz cudzim zavinenim ma narok byt odskodneny za to, ze uz sa nemoze tak uplatnit v spolocnosti ako keby uraz nemal
@kaktusik007 autorka píše, že to nebol pracovný úraz, teda predpokladám, že sa jej to nestalo ako zamestnancovi. A presne preto som jej poslala link, kde sú ešte vyňaté osoby, ktorých sa to ešte okrem zamestnancov týka a dávka je tu hradená z úrazového poistenia. Len tam sú osoby ako vojak, vojak v zálohe, dobrovoľník organizácie či veliteľom zásahu poverená osoba aby niečo konala pri živelnej pohrome. Takže podľa mňa nič také spĺňať nebude a zbytočná otázka.
@lilope ale podla tohto zakona sa odskodnuju skody na zdavi - autonehody, bitky.... urazy v skole ;) ono zase nie je zle to nepoznat - obzvlast ak aktualna hodnota bodu pre rok 2022 je 24,22 eura ;)
@kaktusik007 áno, jasné, je dobré mať rozhľad aj v tomto smere. A koľko bodov tak priemerne lekári dávajú za taký ,,ľahší" úraz pre predstavu.
@lilope mas to v prilohe zakona ;) ono napr. mojho syna hodil spoluziak do skrine - monokel na tvari jak svina... a kedze chlapec zadrapoval dlhsie a stale si nedal povedat, tak som narobila bordel v skole, a smer chirurgia, neurologia. Rontgen hlavy - na CT som netrvala, kedze uz bolo vdaka informovanosti zo skoly viac ako 24 hodin po uraze..... a potom som uz len z principu si uplatnila narok cez skolsku poistku.... posudok bol najnizsi mozny, 5 bodov, a vtedy synovi vyplatili nieco tesne cez 100 eur.
a kedze uraz mu sposobil spoluziak --- jeho rodicia vsetko nakoniec museli zaplatit. Nieco okolo 350 eur to bolo v sucte. A vdaka tomu uz konecne dal ich syn tomu mojmu pokoj. ;)
takze ano, je dobre poznat zakony a niekedy pomaha dohnat malickosti do krajnosti
@kaktusik007 našla som, taký typický príklad po bitke zlomený nos bez posunu je 20 bodov.
Dobre si urobila, aspoň chalan pochopil svoje miesto, aj toto zlé bolo na niečo dobré.
@lilope a ak si sikovna a lekara usmernis --- aj modrina tam bola - teda dalsich 5 bodov, to uz mame 25 a pri dnesnej hodnote bodu nieco cez seststo eur ;)
@kaktusik007 no tak som sa opäť niečo naučila, už len sa nechať zbiť a viem ako si zarobiť 🤣🤣🤣 ale nie, radšej nech sme bez konfliktov a zdraví. Vďaka za poučenie. 👍
@lilope len vies - dolezite je aj kto ta zbije... marno to bude na papieri 600 eur, ked ti ich bude splacat po 20 mesacne 🤷🏼♀️ ;)
@kaktusik007 veď pri bitke musíš mať filipa a vedieť kam nastrčiť líce 🤣
@lilope 🤣🤣🤣
@kaktusik007 môžem sa spýtať, ako to je v prípade ze dcéra, si zlomila 3 prsty na gymnastike. Druhý klasická zlomenina, 3 a 4 prst museli operovať v narkóze. Doba liecenia 6 týždňov. Skákala salto z miesta v miestnosti na to neurcenej a tréner ju nechytil. Tréner dokonca bol len na výpomoc a nemal ich trénovať. Ponúkli nám odškodné, že 3 mesiace nemusíme platiť tréningy. Dcéra robí gymnastiku vrcholovo, ušli jej sútaže, Majstrovstvá, je z toho veľmi nešťastná. Operovane prsty už neporastu, v budúcnosti im hrozí deformita. Čo môžme očakávať od poisťovne? Gymnast.klub chce ďalej navštevovať a dohnať zameškané obdobie
@eriksonka1234 je potrebne si poziadat o nahradu ujmy na zdravi. Bude sa skumat, kto je zodpovedny za uraz. Dajte si vypracovat posudky v zmysle zakona 437 a ziadajte odskodne.
@kaktusik007 posudok vypracuje lekár, ktorý ju operoval? Odškodné od gymnastického klubu, alebo toho trénera?
@eriksonka1234 odskodne od toho, kto za uraz zodpoveda.
posudok vypracuje osetrujuci lekar, kludne aj obvodny na zaklade nalezov
Moj syn mal pracovny uraz v praci si vyklbil rameno nasledne operacia poziadal si o vyplatenie bolestneho zo socialnej poistovne uraz mu bol priznany dostal bolestne .Teraz je rok po uraze a rameno sa mu znovu vyklbuje ide si poziadat o trvale nasledky ma 19 rokov uvidime ako to bude dalej
Dobrý deň, prosím vás mala som pracovný úraz, Pnku som ukončila v septembri v novembri som si podala žiadosť na sociálnu poisťovňu plus správy a obodovanie od lekárky, 40bodov,do dnes mi neprišli peniaze za bolestné, neviete mi povedať aká je tam čakacia doba, ďakujem