Aký máte rodičovský príspevok?

daniella_f
9. aug 2021

Ahojte mamičky.
Skôr otázka pre slobodne mamičky…aký máte rodičovský príspevok? Je to fakt tých cca 378€ ? Je to fakt smiešna suma….žijem síce s mamou ale aj tak.
Som pracujúca odkedy som skočila školu…vzťahuje sa na to nejaký rozdiel? Či nie….
Ďakujem za odpovede 😊

panelacikova
9. aug 2021

to je smiešna suma? my sme mali ešte pár rokov dozadu "len" 198 eur. a niektoré krajiny nedávajú absolútne nič. čo by ste ešte od štátu nechceli? ja už nestíham žasnúť.

andreakotesova
9. aug 2021

@panelacikova presne tak 🙈

pribinak
9. aug 2021

@daniella_f áno vzťahuje, ak máš odpracované má vyššiu sumu, ak nie tak nižšiu sumu
K “smiešnej sume” v niektorých krajinách nedostávajú nič, okrem toho ani neviem v ktorej krajine majú takú luxus, že sedia 3 roky doma a ešte sa im nepáči

dijka123
9. aug 2021

@daniella_f je to presne tak 378 euro ale keby nepracujes mas len 220 euro

marryen
9. aug 2021

Áno len to, nič viac. Ja zas nerozumiem prečo si slobodné mamičky myslia, že majú nárok na všeko možné. Neviem prečo by mali mať niečo viac ako "vydaté".

andreakotesova
9. aug 2021

@dijka123 275,90 € ak nemala nárok na MD

petamich
9. aug 2021

@panelacikova presne to som sla napisat! ja uz tiez zasnem, luxusne mozeme byt doma 3 roky, skusme sa pozriet na ine clenske krajiny EU
v pripade ak clovek splna podmienky dostane rodicovsky PRISPEVOK 378E - schvalne zvyraznujem prispevok, kedze stat prispieva na starostlivost a nie rodicovska nahrada prijmu 🤷‍♀️ nechcem byt zla ale dieta nieco stoji, to vieme vsetky a ak teda niekto nechce byt odkazany na prispevok od statu a ratat, ci moze dietatu kupit jogurt, treba sa mozno na to dieta financne pripravit a ked sa z roznych dovodov nedalo, tak v tom pripade mozeme byt vdacne aj za tych 378E - mimochodom autorka aj to len vtedy ak splnas podmienky naroku

daniella_f
autor
9. aug 2021

Tak platím si aj iné účty…obdivujem tie čo vyžijú z 300€ v tejto dobe.
Nechápem čo ste tu hneď všetky útočne…slušne som sa opýtala….
Za normálne odpovede ďakujem

anesim
9. aug 2021

Mozes ist po roku do prace, budes mat aj plat aj RP, tato suma 378 je uz myslim, ze celkom pekna, nehovorim, ze sa z toho da normalne dlhodobo fungovat, ale ked som bola ja na RD(pred 17 rokmi), tal som mala tusim cca 4500 Sk a bola kratsia materska

andreakotesova
9. aug 2021

@daniella_f ak sa ti to zdá naozaj málo, tak môžeš popri RP pracovať.

dijka123
9. aug 2021

@daniella_f ahoj no je to naozaj malo poznam to ale vzdy lepsie ako nic

anesim
9. aug 2021

@petamich keby len 3 roky, teraz uz niektore poberaju pandemicky 1,5 roka, a najradsej co najdlhsie

panelacikova
9. aug 2021

@anesim do práce môže ísť aj ihneď, ak bude dieťa prikrmované 😉
@daniella_f kto vyžije z 300 eur? snáď máš aj otca dieťaťa, alebo nevieš, kto ním je? takže požiadať o výživné. alebo žiť s ním, ak ste "spolu". a teda do práce, ak sa ti zdá málo. ja som teraz dlhodobo žila z cca 500 eur mesačne, pričom si sama platím byt, telefón, živím dcéru na pokraji puberty a seba. mesačne dávam kvantá na lieky. a prežili sme. ako sa ti môže zdať 378 málo a to žiješ u matky?

panelacikova
9. aug 2021

@anesim to nemyslíš vážne, ešte stále je pandemický? a kde? a prečo?

anesim
9. aug 2021

@panelacikova to sa opytaj tych, co ho zaviedli, preco ho este nezrusili. Lebo " pandemia" . Prac ponuk je dost, len lepsie je byt pre niekoho doma. A este aj vela by ich chcelo okrem pandemickeho aj prispevok( tych 300 €),

daniella_f
autor
9. aug 2021

@panelacikova ma otca a samozrejme že aj prispeje…len ide o to že tie príspevky sú určené pre dietia a nie na vyplácanie účtov.
Za to keď už raz ostane matka doma s deťmi sama či s partnerom musia platiť aj účty.
A nie každá si vyberie byt sama…proste sa to niekdy stane…a z toho vyžiť v byte s malým dieťaťom nemôže…to nemôžete tvrdiť že sa da.
Preto som sa len pýtala, slušne, lebo neviem keďže je to moje prvé.

klarissa25
9. aug 2021

@daniella_f tak sa môžeš zamestnať príspevok odkladať dieťaťu a úcty platiť z výplaty.. o dieťa sa majú starať rodicia a nie štát.

elizabet173
9. aug 2021

@daniella_f ani rodičovský príspevok nie je určený na platenie účtov. Kým dieťa žena splodí, mohla by sa aspoň zamyslieť s kým a mohlo by ju napadnúť, že je to záväzok na kopu rokov a môže sa stať čokoľvek, dieťatko nemusí byť zdravé, môže byť nútená s ním zostať doma roky. Na tieto účely treba mať nejaké financie bokom, dieťaťu pripraviť prostredie, do ktorého príde. Splodiť je to najmenej. Ak ti je málo, šup pracovať, budeš mať viac, nikto ťa nenäti byť tri roky doma.

daniella_f
autor
9. aug 2021

@klarissa25 zamestnať sa nemusím…to som…len nebudem 3r doma ale skôr nastúpim spet do prace.
A jasne že rodiaca sa majú starať…to mate pravdu. Len už keď ten rodič ostane doma s dieťaťom bez podpory štátu to sa nedá.

@elizabet173 veď to som napísala…je pre dieťa.
Stym všetkým čo ste napísali aj počítam a finančnú rezervu mám. Ja som sa len opýtala na sumu čo platí stat. A všetky sa tu hneď do mna obúvajú…to bola čisto informačná otázka

klarissa25
9. aug 2021

@daniella_f aká podpora od štátu??? Dostávaš 378 e ci koľko taktiež musí prispievať otec dieťaťa...a môžeš sa zamestnať a stále budeš dostavat rodičovský...to sú dosť veľké vymozenosti

amelie2017
9. aug 2021

Bud rada za akykolvek rodicovsky prispevok. Zijem v Spain, materska 16 tyzdnov, dostanes ju len ak si aktualne zamestnana alebo poberas podporu, ziadna ochranna lehota. Ziadne kocikovne, rodicovsky. Jedine extra peniaze este su danovy bonus 100€ pre pracujucu matku dietata do 3 rokov. A jasle, aj tie statne stoja okolo 350€ mesacne. A napr. taka bezna predavacka zarobi okolo 800-900€, takze ked zaplati jasle a opatrovatelku, ostane jej mozno este menej, ako z toho slovenskehi rodicaku.

zuzanockamt
9. aug 2021

@daniella_f choď do práce, nemusíš byť doma do 3 rokov veku dieťaťa

daniella_f
autor
9. aug 2021

@zuzanockamt určite pôjdem

elizabet173
9. aug 2021

@daniella_f sorry, brala som to tak, že to, čím ti prispeje otec dieťaťa je len pre dieťa. Potom nevidím, v čom je problém, do troch rokov doma zostať nechceš, budeš mať materskú a tých pár mesiacov z rodičáku hádam prežiješ. Prečo by sa nedalo doma zostať bez podpory štátu? Ste na to dvaja, ak si sa rozhodla z akéhokoľvek dôvodu byť slobodnou mamičkou, je to tvoje rozhodnutie.

rebellefleur
9. aug 2021

@daniella_f - 378 e sa ti zdá málo? Kks pár rokov dozadu sa nám o takom rodičovskom mohlo len snívat 🙈 a mimochodom to nie sú peniaze na tvoje vyžitie, ale príspevok od štátu na dieťa...

elizabet173
9. aug 2021

@daniella_f vieš, písala si, že je to smiešna suma, preto sme reagovali tak,. ako sme reagovali. Nie, nie je to smiešna suma, na to v akých sr....ch je náš štát, je to veľmi štedrá suma. Inak, pred rokmi, keď mala deti moja susedka, tak dostávala pol roka materskú, od pol roka 600 korún a od roka nič. Občas som jej strážila deti, aby mohla pracovať, tak to viem.

amelie2017
9. aug 2021

Bez podpory statu?? A ten rodicak je co??? Ale ano, podla mna by lepsia podpora bola viac miest v jasliach a skolkach, aby rodicia mohli pracovat. Viem, ze na SK sa strasne kladie doraz byt s detmi doma aspon do 3 rokov, inak budu emocionalmi krypli, ale ver tomu, ze tie deti, co boli v jasliach nas lubia rovnako.

daniella_f
autor
9. aug 2021

@rebellefleur Ale pár rokov dozadu nebolo tak všetko drahé.
V poriadku ja som sa sem neprišla hádať len opýtať,…a ja viem že to je pre dieťa…a ja mu to aj dám. Ale o to dieťa sa musí starat rodič…ktorý žije niekdy len z toho (hocijakého dôvodu) a nemyslim tým seba ale všeobecne….veľa je takých rodín.
Z mojej strany to bola čisto informačná otázka.

daniella_f
autor
9. aug 2021

@amelie2017 stym svami suhasim

ofzuza
9. aug 2021

Rodicovska dovolenka nie je povinna. Nikto matkam nezakazuje sa zamestnat. Je to velmi pekna suma za nic.