som zamestnana a cakame s manzelom dvojciky, od novembra 2010 som PN, z dovodu ocakavaných prirastkov ( dr.ma vypisala PN, kedže moje zamestannie vyzaduje neustale soferovanie a rokovania) Planovaný porod je 20.6.2011 i ked pri dvojickach je to tazko predpokladat.
MOJA OTAZKA : Z coho ( PN?) a z akeho obdobia bude vyratana materska na ktoru budem mat narok, mala by som si materku dovolenku zacata cerapat az od ktoreho tyzdna tehotenstav aby bolo vsetko papierovo v poriadku?
toto som nasla na in enterne : "Výška materskej dovolenky sa po novom počíta iba zo mzdy za najmenej 90 dní. Ak ste účelovo zmenili zamestnanie pre vyšší plat a u nového zamestnávateľa ste kratšie ako tri mesiace, výšku materskej vám vypočítajú z výplaty u predchádzajúceho zamestnávateľa"
Ahoj!No na túto otázku hladám aj ja odpoveď, ale volako jej niet. Pýtala som sa aj na socialke od "známej" a aj ona, aj jej kolegyňa mi povedali, že kludne možem byť pn, aj to sa ráta ASI. Lenže moja učtovníčka povedala, že ASI nie.Tak teraz čo? Keď ani na socialke to poriadne nevedia, tak kto by to mal, alebo mohol vedieť. Ja už vôbec neviem.A mne na tom veľmi záleží, lebo som v 20tt a teraz nastupujem do nového zamestnania, kde budem mať vyšší príjem🙂, z čoho by mi vyšla pekná materská, lebo do pôrodu mi výjde tých 90dní,takže podmienku z tohoto hladiska by som spľňala. Ale teraz ak pôjdem na pn,tak sa mi nie z tohoto príjmu bude rátať, ale z minima, čo som mala pred tým, vlastne do teraz.A to je nič.Niekto, kto vie odpoveď, prosíííímmmmmm...Ďakujem!!!
termin porodu ti ratanie materskej neovplyvni pretoze sa rata z poredchadzajuceho kalendarneho roka...PN sa do toho nerata cize sa ti spriemeruje obdobie prvych 10 mesiacov r. 2010 a z hrubej mzdy 60%... 😉
.......tiez som bola PN...
materská sa vypočíta takto: súčet hrubej mzdy z ktorej sa platilo nemocenské poistenie v roku 2010 deleno počet dní platenie-- to je denný vymeriavací základ a z toho 60%- to máš materskú na jeden deň krát počet kalendárnych dní v mesiaci a vieš koľko dostaneš mesačne. A na materskú nastupuješ 6-8 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu. Dúfam, že sa to nijako nemenilo a je to zrozumiteľné 😀
pink_lady... tak to si ma ukludnila ja som na PN od augusta kôly rôznym rizikam a kazdy den cakam postarku kôly rozhodnutiu aku vlastne budem mat matersku lebo som tento mesiac nastupila. Dakujem som kludnejsia ze sa nerata tych 90 dni z tej mizernej PN co som mala..
ak si zamestnaná, tak materskú budeš mať 60% z hrubej mzdy, nezáleží od toho, či si PN alebo nie... ja som bol tiež celé tehu PN a materskú mi rátali zo zamestnania..