Ahojte maminky, potrebovala by som radu. Som prvacka na magisterskom studiu, planujem dokoncit zimny semester a prerusit na rok skolu (v marci mam termin) a potom po roku nastupit do letneho. Chcela by som sa opytat, aky je postup. Prerusim studium a ked mi pride potvrdenie zo skoly, mam s tym ist na urad prace alebo ako? A rodicovsky sa ziada na socialke ci urade prace? (pardon, ak trapne otazky, ale ako prvorodicka s tym nemam ziadne skusenosti). Nebudu na tom urade prace po mne chciet, aby som dokladovala hladanie zamestanania? (pochopitelne ziadne si hladat nebudem, kedze rok budem doma s babom a potom sup do skoly) Neviem vobec, ako to chodi, preto by som bola vdacna za kazdu radu a skusenost. Pekny den! 🙂
TReba sa evidovať do 7dní od prerušenia štúdia, vtedy ťa zaevidujú spätne odo dna po ukončení štúdia. Ak to nestihneš, zaevidujú ťa až odo dna, kedy tam prídeš. Do evidencie uchádzačov o zamestnanie ta zaevidujú ak môžeš a chceš pracovať a hladáš si prácu (to je základná definícia), tj. nemôžeš tam ísť s tým, že si prácu hladať nebudeš, aj ked každý vie, že tehotná si prácu na 99,9% nenájde. Ak by si bola pn, tiež ťa nezaevidujú a musela by si si platiť zdr.poistenie sama, čo je cca 57eur na mesiac. Záleží na pracovníčke, ako to bude s preukazovaním hladania zamestnania, možno to preukážeš raz a potom to nebude vyžadovať. Vyradia ťa dnom pred pôrodom po tom, čo im doručíš kopiu rodného listu. Nárok na RP máš odo dna pôrodu a potom už budeš zdraovatne poistená ako poberatel RP, do dna pred porodom ako uchádzač o zamestnanie.
Po pôrode, do 45dní), nezabudni podať prihlášku na sociálnu poistovnu (nie upsvar) ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby si bola dôchodkovo poistená štátom. Urob si kopiu prihlášky pre seba a daj pečiatkou potvrdiť prevzatie a založ do dôchodku, aby si mala dôkaz. Tiež neskôr máš povinnost dať odhlášku.
@julia92 pozri si studijny poriadok vasej skoly ... u nas sa akademicky rok zaokruhluje na cely rok, co v praxi znamena ze je jedno ci prerusis v septembri alebo v juni toho skolskeho roka, vzdy ti to rataju ako cely rok ... cize mozes prerusit aj v tom marci, akurat si treba dohodnut chodenie na prednasky ci by si este mala chodit alebo potom naopak na buduci rok zacat chodit od zaciatku hned a nastupit az po tom roku oficialne, resp. nastupit skor oficialne.
Pokial si studentka, plati za teba zdravotne stat, inak sa stavas samoplatcom a je to pekne drahe.
Dalsia vec aby si nebola prekvapena, ze sa ti moze stat ze aj ked mozes prerusit z dovodu materskej, kvoli tomu blbemu zaokruhlovaniu ti myslim bude visiet rok navyse co ti asi potom daju v poslednom rocniku zaplatit skolne za prekrocenie standardnej dlzky. Sproste, ale nikoho to netrapi ako blbo spravili po novom pravidla. Mozno je to ale na vasej skole inak, popytaj sa na studijnom nez vies dopredu na com si.
rodicovsky prispevok sa vybavuje na UPSVAR, po narodeni dietata (potrebujes jeho rodny list), ale najprv ti da gynekolog ziadost o materske, to si musis odniest do socialnej poistovne, oni ti poslu rozhodnutie, ze nemas narok na materske, a to prilozis k ziadosti o rodicovsky prispevok na UPSVAR
na urad prace sa nemusis ist hlasit, ale potom si musis platit sama zdravotne poistenie, kazdopadne by si tam bola evidovana len do nastupu na MD (aj ked materske poberat nebudes), a pochybujem, ze by po tebe chceli, aby si si hladala pracu
ake doklady su potrebne na UP, ti povedia oni (treba si tam zavolat)