Aký je postup pri prechode z materskej na rodičovskú?

evitka83
21. okt 2020

Ahojte kocky, prosim vas ako to je s prechodom z MD na RD. Kocka na upsvare mi povedala, zeby som mala dostat papier o skonceni MD a s tym ist potom na urad prihlasit sa na RD. MD mi skoncila 30.9, ale papier neprisiel, asi to mebude ok,ci? Som stale zamestnana na TPP. V praci som oznamila len ze pokracujem na RD, ale papierovo to nemam poriesene. Je mozne to riesit spatne apostou? Dakujem za rady

zuzik307
21. okt 2020

@evitka83 zavolaj na infolinku SP, poslu ti potvrdenie o poberani materskeho postou...pripadne mozes ist osobne na SP, ja som to riesila tak, ako pisem vyssie...

basska_b
21. okt 2020

To potvrdenie už nie je potrebné. Neposielajú ho automaticky, treba si požiadať, no pred dvoma rokmi vo bolo povinné a teraz sa zmenila situácia, jedna kočka z februároviek 2020 hovorila, že upsvar si to ma od sociálnej poisťovne vyžiadať sám a pokiaľ do toho núti žiadateľku, nepostupuju správne (buď su leniví alebo majú ešte staré informacie)

Ja som poslala poštou pred mesiacom pri prechode nasledovné doklady:
Žiadosť o rodičovský príspevok z internetu
Kópiu rodného listu
Čestné prehlásenie poberavela dávok
Vyhlásenie o bydlisku
Všetko z ich stránky vytlačené
A zrazu cink rodičak na účet.
Sken môjho občianskeho som neposielala.

basska_b
21. okt 2020

Čo sa týka práce, to je jedno, tuším aj mail sa ráta ako oznámenie. Ale radšej spätne pripoj list

evitka83
autor
21. okt 2020

@zuzik307 ok dik. Je to standard, ze si to ma iniciativne vybavovat matka, alebo to maju posielat oni?

evitka83
autor
21. okt 2020

Dakujem za rady, mam k tomu teda nadvazujucu otazku cislo 2. Kedze momentalne zrejme uradne vysim vo vzduchoprazdne, ako je to s poistenim za toto obdobie? Vyuctuju mi to, alebo mi uznaju ziadost spatne? Dakujem

tutinka17
21. okt 2020

ano, to potvrdenie uz nie je potrebne. Mne akurat dnes konci MD a manzel bol za mna dnes podat ziadost o RD. Bez potvrdenia, iba s mojim obcianskym. A bez problemov.

basska_b
21. okt 2020

@evitka83 Ja myslím, že to pôjde spätne všetko nastaviť alebo opraviť... lebo o rodičovský sa proste vždy žiada spätne. Keď žena žiada, už nesmie poberat materské. Ja som poisťovne neriešila, to riešil nás účtovník vo firme a ešte aj tam som mu povedala zlý dátum nástupu, lebo je prestupný rok 😂 tak spätne to opravoval

jullietka
21. okt 2020

@evitka83 nevysis vo vzduchoprazdne ved MD ti skoncila 30.9 a 1.10 ti zacina RD takze no stress 🙂 uznaju ti to spatne normalne. Ty len si musis dat ziadost o rodicovsky plus este nejake veci tam su a hotovo 🙂 da sa aj cez elektronicky obciansky to urobit