Ahojte... možno to tu už niekde je ale chcem sa spýtať aký je postup pri prechode z materskej na rodičovskú? A či mám nárok na predlženie materskej ak som slobodná matka?
@misinka08 ak si slobodná matka máš nárok na 37 týždňov MD,mala som prípad v práci kedže som mzdárka, že moja zamestnankyňa to ale musela po dovŕšení 34 týždňov oznámiť do SP, pretože sa v priebehu MD môžeš aj vydať, a myslím že vypisolavala čestné prehlásenie, že je osamelá matka. Zamestnávateľa nežiadaš o rodičovskú dovolenku, ale mu oznamuješ, od kedy nastupuješ na RD. Zamestnávateľ si potom plní oznamovaciu povinnosť voči SP,aj ZP. O Rodičovský príspevok žiadaš UPSVAR tak ako ti píše liz-lemon. Akonáhle nastupuješ na rodičovksú dovolenku, stávaš sa poistencom štátu a musíš si túto skutočnosť nahlásiť aj ako FO do zdravotnej poisťovne.
Baby a nezabudnite, ak ste boli na MD v priebehu roka a potom ste išli na RD a boli ste zamestnané máte nárok na dovolenku, pretože MD sa považuje za výkon práce. Veľa žien to nevie a zamestnávatelia to ani nepripomíajú. Niekedy sú zato dobré peniažky. Je to zložitejšie ak budete potrebovať bližšie vysvetli ť ozvite sa.
Cestne prehlasenie najdes na strankach SP. Mala by si zit sama, nie u rodicov, ale nepreveruje sa to.
http://baby-web.topky.sk/Clanky/a3696-Prechod-z...
@zdeennkaa a ked si dovolrnku nevycerpam po skonceni matetskej co potom?ani po prvej matetskej od augusta 2010do marca 2011 som necerpala hned som presla na rodicak.myslis ze ta mi uz prepadla?
Inak liz_lemon mne konci MD v nedelu a uz som bola na socialke pred tyzdnom,dali mi papier ze bude koncit materska plus som vypis papiet na dochodok a uz som bola aj na upsvr a poziadala o rodicak.a v pohode mi to dali aj predtym
@magdalenocka dovolenka ti ostava. Mozes si ju cerpat ked sa opat vratis do prace. Ak by si potom koncila prac. pomer, zamestnavatel ti ju musi preplatit.
Chcem sa spýtať konci mi materská ale ja si chcem najskôr vyčerpať zvyšnú dovolenku v práci a potom prejsť na rodičovský...ale co ked mi zamestnávateľ nechce dovoliť si vyčerpať dovolenku?
@zdeennkaa ahoj neviem či mi budeš vediet poradit,ale za spytanie nič nedam.Ako zamestnana som nastupila na MD a prešla som na RD. Ešte počas RD som ešte otehotnela. takže som zasa prešla na MD a teraz mi akurat 24.10.konči.Mam narok na preplatenie dovolenky ak som aj nejaku mala?Dovolenka sa mi počita za ten čas čo som bola len na MD alebo ako? 😒
@matka613 Zamestnávateľ ti musí umožniť vyčerpať dovolenku po skončení materskej dovolenky. Citujem ZP §113 odst.3, "Ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky."
Ale mala by si nahlásiť mesiac pred skončením materskej dovolenky, že si chceš vyčerpať dovolenku po skončení MD.
Keď si na MD, si považovaná stále za zamestnanca a nástupom na RD sa stáva platcom za teba štát.
@danielaherakova - Po skončení MD máš nárok na vyčerpanie dovolenky ktorá ti prináleží. Dovolenka sa prepláca len pri skončení pracovného pomeru. MD sa považuje za výkon práce, to znamená ako keby si robila. Dovolenka sa kráti potom len za rodičovskú dovolenku. Podľa dátumu mi vychádza , že za rok 2013 by si mala nárok na celoročnú dovolenku, pretože MD bola viac ako 60 pracovných dní, a mala by sa ti krátiť len o tie pracovné dni, ktoré si bola v roku na RD o 1/12 dovolenky za každých 21 pracovných dní. Ale neviem ako si bola na prvej MD, aj tam ti možno nejaká vyšla.Ak mi pošleš e-mail pošlem ti preskenvanú stranu z jedného odborného časopisu o dovolenke.
@viki03 Sorry že píšem až teraz, ale ak ti skončil pracovný pomer ,a mala si nejakú zostávajúcu dovolenku, mal ti ju zamestnávateľ automaticky pri skončení pracovného pomeru preplatiť. Ak tak neurobil a máš nejakú nevyčerpanú dovolenku tak si o ňu písomne požiadaj , lebo zamestnávateľ môže praplatiť dovolenku aj po skončení pracovného pomeru.
ahojte, viem, ze pri prechode z MD na RD treba okrem ineho {vsetko ohladom rodicovskeho prispevku a platenia dochodkoveho poistenia a ohlasenia zamestnavatelovi mam vybavene, rodicak mi uz chodi} ohlasit poberanie RP na zdravotnu poistovnu...je to uz dlhsi cas a ja som to oznamit nebola...cakala som, ze mi pride rozhodnutie o poberani RP a s tym pojdem na ZP, no do dnesneho dna mi nic neprislo, tak som na tu ZP ani nemala s cim ist....viete mi poradit,ci je to velky problem a ci som spravila chybu, ze som nesla hned aj bez papiera?? alebo mam cakat a ist az s rozhodnutim?? dakujem
Máš dve možnosti, ak máš nejakú dovolenku za predchádzajúce obdobia, tak ak chceš ,oznámiš zamestnávateľovi (spravidla jeden mesiac dopredu), že si po skončení MD dovolenky nastupuješ vyčerpať riadnu dovolenku a až potom požiadaš upsvar o RD, alebo hned po materskej požiadaš o RD a riadnu dovolenku si vyčerpás až na jej konci RD. Túto skutočnosť tiež musíš nahlásiť zamestnávateľovi , lebo on si musí splniť oznamovaciu povinnosť voči soc.poisťovni.
V texte hore, som ti písala, že o RD požiadaš upsvar, to je úrad práce a sociálnych vecí . Neuvedomila som si , že nemusíš poznať skratku.
@misinka08 dlhsiu MD mozes mat len ak si osamela matka, teda preukazatelne zijuca sama
mesiac pred skoncenim MD treba pisomne zamestnavatela poziadat o RD + treba ist do socialnej poistovne a zaregistrovat sa na dochodkove poistenie ako poistenec statu
po realnom konci MD (neda sa skor) treba ist znova do socialnej poistovne, a oni ti vystavia potvrdenie, ze si poberala materske
s tym potvrdenim + kopiou RL dietata treba ist na UPSVAR a poziadat o RP