Akú materskú budem dostávať?

aluka17
3. apr 2013

Ahojte, prosím poraďte mi, lebo asi mi z toho praskne hlava....v Júli 2011 sa mi narodila prvá dcérka, dovtedy som si platila DNP, čiže som dostávala vyššiu materskú, keďže v roku 2012 sa zmenili podmienky DNP, nezrušili mi ho, ale sme ho pozastavili. Nič neplatím. Prešla som na RD a teraz znova nastupujem na MD. Prvá dcérka nemá ešte ani dva roky, Mesačne dostávam tých 199,60 eur. A teraz neviem akú materskú by som mala dostávať?

martina646
3. apr 2013

Ak si bola za posledne 2 roky DNP aspon 270 dni, t.j. bola si riadne prihlasena a platila si si prispevky (po novom uz v tej veeeelkej sume), tak mas narok aj na MD z DNP. Ak by ti tam nieco malo chybalo, staci sa aj teraz prihlasit a zplatit aspon 1-2 mesiace, ale obavam sa, ze v tvojom pripade je to uz bohuzial nerealne, kedze od 06/2011 neplatis a to uz budu 2 roky. V tom pripade by sa ti ratala MD len z predchadzajuceho zamestania. Bola som sa na to nedavno pytat v SocPoist, lebo tiez ma to zaujimalo, ci este z toho nieco mozem dostavat, ked som si to platila. Najlepsie spytat sa priamo na svoj pripad u vas na pobocke.

danadany
3. apr 2013

Choď sa spýtať presne na tvoj prípad, lebo kým si na MD tak sa to ráta, že si nemocensky poistená, možno ti to ešte vydá a budeš dostávať materskú. Možno ti bude stačiť doplatiť ozaj pár dní. A je tam aj nejaká ochranná doba, treba sa informovať presne a ak ti bude chýbať len pár dní a mala by si možnosť zamestnať sa u nejakého kamaráta tak sa to dá aj tak spraviť, zaplatíš odvody a bude to.

moon1979
3. apr 2013

tak trošku nerozumiem tomu, čo píšeš a kedže si to dala ako otázku, tak nebudem vedieť ani viacej reagovať ... nerozumiem ako môžeš mať pozastavené DNP ... DNP počas materskej neplatíš, vtedy ti môže poistenie trvať, ale nemusíš si ho platiť, avšak po nástupe na RD ak si poistné nezrušíš si povinná poistené platiť. Po zmenách z roku 2012 plynulo poistné podľa starého zákona len tým, ktoré ešte nemali splnenú podmienku 270 dní poistenia, potom automaticky zaniklo zo zákona ak si nešla aspoň deň pred skončením na SP a neprešla na balík poistenia, ktorý si samozrejme bola povinná platiť, ak si nečerpala PN, prípadne materskú ... počas rodičovskej dovolenky nie si oslobodená od platenia, takže pokiaľ si ho neukončila, nabiehajú ti tam nedoplatky ...
nepíšeš či si v pracovnom pomere alebo nie, aj od toho veľa záleží ... pokiaľ máš nedoplatok v SP, žiadne dávky nečakaj, nebudeš mať na ne nárok, rovnako ako je dôležité zaplatiť poistné v lehote splatnosti, stačí sa deň omeškať a už ti dávku nepriznajú ...