Aktívne nemocenské poistenie v čase žiadania o materskú

vk26
15. nov 2016

Už som tu raz niečo podobné riešila, ale teraz mám najnovšie informácie zo sociálnej poisťovne a nie som si veľmi istá...Momentálne som doma ako dobrovoľne nezamestnaná osoba (čiže si platím do zdravotnej poisťovne zdravotné poistenie).
V marci mám termín pôrodu. Nástup na materskú koncom januára.Do ochrannej 8 mesačnej lehoty nespadám, pretože v čase, keď som ukončila pracovný pomer som ešte nebola tehotná. Ale spĺňam podmienku na vyplatenie materskej dávky, pretože do termínu pôrodu mám 270 dní nemocenského poistenia (ešte z predchádzajúceho zamestnania, kde som robila 1,5 roka)... Dnes som volala do sociálnej poisťovne a pýtala som sa pani, ako je to s materskou a tak, keď som teraz doma a nezamestnaná. Pozrela mi v systéme údaje na základe rodného čísla a povedala, že nárok na materskú mám, pretože za posledné dva roky ( k termínu pôrodu) mám zaplatených viac ako 270 dní nemocenského poistenia, ale že problém je ten, že iba vtedy dostanem materskú, ak v čase keď o ňu budem žiadať budem mať aktívne nemocenské poistenie, čiže si ho budem platiť. Navrhla mi aby, som si ho začala platiť už teraz.. Ja som sa jej opýtala, či nestačí až v januári a povedala mi, že ona mi nemôže povedať, ako dlho si musím platiť nemocenské poistenie.či tri mesiace alebo tri týždne...Že dôležité je aby som v čase, keď žiadam o materskú bola nemocensky poistenená. Nemá prosím Vás niekto s niečim takýmto skúsenosti? Nieže kvôli pár dňom,alebo týždňom prídem o materskú....Ďakujem

evittam
15. nov 2016

@vk26 Hlavna podmienka naroku na MD je 270 dni NP za posledne 2roky pred porodom. Potom musis byt bud v ochrannej lehote al.mat aktivne NP. Cize ty da musis prihlasit na DNP.

vk26
autor
15. nov 2016

to som pochopila, len jedná sa o to, že je jedno či sa na DNP prihlásim teraz alebo až v januári? podstatné je to, aby v čase žiadania o materskú som mala aktívne nemocenské poistenie (keďže nespadám do ochrannej lehoty)???

zalka
15. nov 2016

@vk26 kedy ti skončil PP?
dátum

majusqa77
15. nov 2016

mna by zaujimalo aj z coho sa jej bude ratat potom :D ci dostane minimalnu? 🙂

zalka
15. nov 2016

@majusqa77 určite z minima ... ak sa prihlási na DNP .. 🙂
ale je rozdiel minimum tento rok , a minimum budúci rok 🙂

evittam
15. nov 2016

@majusqa77 Ja si myslim,ze minimalnu. Ale zavisi to od toho kedy jej skoncil PP.

majusqa77
15. nov 2016

@zalka ale ten moc neovplyvni, ci?

vk26
autor
15. nov 2016

13.5.2016 mi skončil pracovný pomer...ako ja viem, že výška materskej nebude neviem aká...ale všetko je lepšie ako tých 200 eur rodičovského príspevku

zalka
15. nov 2016

@vk26 stačí budúci rok ak sa poistíš z minima, Minimum pre budúci rok je 441,50e .
Ak si pracovala a tvoja mzda bola vyššia ako 441,50e tak je možné uvažovať nad zamestnaním sa, aby sa rátala MD zo zamestnania ktoré ti skončilo 13.5.
Ak si bola na RD tak zmysel to nemá.

@majusqa77 ako sa to vezme ... VZ tak rapídne hore nešiel zo 429e na 441,50e .. ale aj z 12,50e rozdielu sú dáke drobné :D skoro o 9e vyššia MD.
MD zo 429e je 300e
MD zo 441,50e je 309e
drobnosť no poteší :D nie

vk26
autor
15. nov 2016

@zalka ďakujem, takže do sociálnej poisťovni sa pôjdem zahlásiť na začiatku januára

zalka
15. nov 2016

@vk26 hm.. den dva pred nástupom na MD a nezabudni včas zaplatiť odvody lebo ak si dlžná SP tak ti nevyplatia MD

evittam
15. nov 2016

@zalka No len aby neporodila skôr a to nic v zlom...
@vk26

gapa
15. nov 2016

@vk26 môžeš sa prihlásiť aj teraz a po týždni sa odhlásiť a zaplatiť v splaatnosti!!!! a v správnej výške, ani o cent viac, ani o den neskôr!!! (za nov. do 8.12.) so správnym variabilným a špecif. symbolom. Inak by nárok nevznikol. A ak netrvá nem.poistenie v den nástupu na md, tj. sa odhlásiš z dnp, tak nástup na md presne 6 týž. pred termínom, tj. ak teramín napr. v sobotu, tak nástup na md presne 6týž.. pred termínom, v sobotu.
Alebo aj napr. týžden pred nástupom, ale samozrejme tam je riziko predčas. pôrodu a tiež treba zaplatiť v splatnosti, tj. za január do 8.2.

vk26
autor
15. nov 2016

@gapa prosím ťa ešte raz....keď chcem mať platené poistenie v čase nástupu na MD (30.1.2017) kedy sa mám zahlásiť a dokedy zaplatiť? lebo to, čo si napísala predtým som veľmi nepochopila...a na internete ich stránky veľmi nič nie je a keď nemáš v sociálke nikoho známeho, tak sa nič nedozvieš...mne dnes len povedali, že v čase nástupu na MD treba byť nemocensky poistený

zalka
15. nov 2016

@vk26 @gapa mala na mysli to, že ak sa poistíš na 7 dní, a ukončíš poistenie, tak ti vznikne ochranná lehota, a z tej môžeš nastúpiť na MD.
Ja hovorím ak to spravíš budúci rok tak MD bude vyššia .. trošku.
Tj. prihlásiš sa zajtra 16.11. a ukončíš poistenie utorok 22.11. zaplatíš za 7 dní poistenie .. a už ti vznikne nárok na MD z OL z VZ 429e

gapa
16. nov 2016

@zalka
som pozerala, či pre výšku materského v OL z dnp je rozhodujúce, či bude platiť z minima 429,.. v roku 2016 alebo 441,... v r.2017, no nie je, pozri zákon
§ 57
Pravdepodobný denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenských dávok
Na začiatok

(1) Výška nemocenskej dávky sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak
a) poistenec nemal v rozhodujúcom období uvedenom v § 54 vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie,
b) zamestnanec v rozhodujúcom období podľa § 54 ods. 3 nedosiahol 90 dní nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie,
c) dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikol povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe v deň vzniku tohto nemocenského poistenia, okrem vzniku nemocenského poistenia z dôvodu skončenia jeho prerušenia podľa § 26 ods. 5, alebo
d) dobrovoľne nemocensky poistená osoba bola nepretržite dobrovoľne nemocensky poistená menej ako 26 týždňov pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky; nepretržité dobrovoľné nemocenské poistenie nie je dobrovoľné nemocenské poistenie, ktoré zaniklo a znovu vzniklo nasledujúci kalendárny deň.

(2) Pravdepodobný denný vymeriavací základ je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

(3) Ak pravdepodobný denný vymeriavací základ určený podľa odseku 2 je vyšší ako suma zodpovedajúca jednej tridsatine vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5 platného ku dňu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, pravdepodobný denný vymeriavací základ je suma zodpovedajúca jednej tridsatine vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5 platného ku dňu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
zdroj:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
-----------------
bude sa jej rátať z vyššieho minima, platného v den nástupu na md, v ochrannej lehote TREBA PRESNE 6Týž. predt temínom, čo určí lekár na žiadosti o materské

gapa
16. nov 2016

@vk26 ako píše zalka, nemusíš mať aktívne nem.poistenie v čase nástupu na md. Stačí ak budeš v ochrannej lehote z ukončeného nem.poistenia. Preto napr. ak sa prihlásiš napr. na tých 7dní, po ukončení DNP budeš v ochrannej lehote, pre tehotné 8mesačnej. Dní nem.poistenia máš dosť. Len potom nástup na md 6 týž. pred termínom, prerátaj si to! Ak by si chcela nastúpiš na md už 8týž. pred termínom, musíš mať aktívne nem.poistenie v den nástupu na MD.
A platiť v splatnosti vsprávnej výške a so správnymi symbolmi, aj variabilným aj špecifickým (mesiac, rok, za ktorý platíš)
A